Viedoklis

Bez liekām runām: Krievija un Baltkrievija strauji stiprina militāro sadarbību

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащие Белоруссии и России проводят учения
Военнослужащие Белоруссии и России проводят учения - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava un Minska apņēmušās runāt ar kolektīvajiem Rietumiem tiem saprotamā – spēka valodā. Tas maina visu spēku dispozīciju NATO austrumu flangā.

Baltkrievijas un Krievijas militāro mācību centru tīkla attīstība abu valstu teritorijā, kopīgi militārie manevri un bruņoto spēku apbruņojuma paātrināta modernizācija liecina, ka tās spēj sarunāties ar kolektīvajiem Rietumiem tām ierastā valodā, proti, no spēka pozīcijas, konstatēja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

16. martā Baltkrievijas Aizsardzības ministrija informēja, ka plānots izveidot Gaisa kara spēku un Pretgaisa aizsardzības spēku mācību centru lidmašīnu Su-30SM ekipāžu kopīgām apmācībām, baltkrievu speciālistu apmācībām darbā ar mūsdienīgajiem zenītraķešu kompleksiem, ko izmanto Krievija, kā arī mācību kaujas uzdevumu kopīgai izpildei.

Лукашенко попросил у Путина дополнительные истребители. Зачем Беларуси Су-30СМ? - Sputnik Latvija, 1920, 05.03.2021
Video
Lukašenko palūdzis Putinam iznīcinātājus. Kāpēc Baltkrievijai vajadzīgi Su-30SM?

Iepriekš abu valstu aizsardzības ministri Maskavā apsprieda stratēģiskās partnerības programmas īstenošanu 2021.-2025. gg. un secināja: jāveido trīs mācību centri bruņoto spēku kopīgām apmācībām: Grodņas apgabalā Baltkrievijā, kā arī Ņižegorodskas un Kaļiņingradas apgabalos Krievijā.

Martā abu valstu bruņotie spēki bez liekām runām pārgāja pie militārās sadarbības poligonos Baltkrievijā un Krievijā. Kopējie manevri, kuros piedalījās Gaisa desants, tanku daļas un Speciālo operāciju spēki izvērsti vienlaikus pie Maskavas, Ņižegorodskas un Uļjanovskas apgabalos. KF un BR bruņoto spēku aktīvajās darbībās kaimiņi var saskatīt zināmu signālu Rietumiem, tomēr uzdevumi uz zemes un gaisā ir visnotaļ konkrēti, tiem nav nekāda sakara ar NATO "Eiropas drošības stūrakmeņiem".

Osipoviču armijas poligonā netālu no Minskas no 14. līdz 27. martam turpinās manevri, kuros iesaistīta 103. Vitebskas atsevišķā gvardes gaisa desanta brigāde (Baltkrievija) un 76. gvardes desanta trieciena divīzija (Krievija), kas tiek uzskatīta par vienu no cīņasspējīgākajām visā valstī. Tiek izspēlētas pastiprinātā izpletņu desanta bataljona speciālās darbības.

Armijas poligonā "Muļino" Ņižegorodskas apgabalā 16. martā sākās baltkrievu un krievu tankistu kopīgās mācības. Armijas vienības pilnveido uzbrukuma un aizsardzības taktiskos paņēmienus pretinieka bezpilota lidaparātu pielietošanas apstākļos.

Poligonā "Poļivno" Uļjanovskas apgabalā no 16. līdz 19. martam turpinājās miernešu mācību aktīvā fāze, kurās iesaistīti Baltkrievijas Speciālo operāciju spēki un Krievijas gaisa desantnieki. Abu valstu speciālisti efektīvi sadarbojas un lieliski saprot viens otru.

Spēka centri

Vienlaikus turpinās Baltkrievijas Bruņoto spēku cīņas gatavības kompleksa pārbaude. Saskaņā ar plānu tiek audzēts karavīru skaits (daļēja mobilizācija), kam tuvākajā laikā tiks izsniegti ieroči, munīcija un nosprausti uzdevumi. Notiek sakaru spēku taktiski speciālās apmācības kontrolnodarbība. Visi šie pasākumi iekļauti plānveida programmā, kas sekmē sagatavošanos Krievijas un Baltkrievijas bruņoto spēku kopīgajām stratēģiskajām mācībām "Rietumi 2021".

Учения ОДКБ Нерушимое братство - Sputnik Latvija, 1920, 04.03.2021
Viedoklis
Kāpēc KDLO vajadzīgs tik liels skaits militāro mācību? Kādi ir galvenie izaicinājumi?

Baltkrievijas armija ir kompakta, cīņasspējīga, labi ekipēta un apmācīta, ieņem 50. vietu pasaules reitingā Global Firepower. Tomēr arī viņiem ir, ko pamācīties no kolēģiem Krievijā. Ilggadējie bruņotie konflikti Kaukāzā un Sīrijā ļāvuši Krievijas armijai uzkrāt vērā ņemamu cīņu pieredzi. Īpaši plaša tā ir trieciena aviācijas pilotiem, raķešu kompleksu komandām un speciālo uzdevumu vienībām. Jo lielāks ir kopīgo manevru skaits, jo lielāka būs Baltkrievijas spēku cīņasspēja.

Veidojas militārās sagatavotības un mijiedarbības sistēma, kas stiprina Sabiedroto valstu pamatus. 2020. gada februārī 38. Brestas speciālo operāciju spēku desanta-trieciena brigādes un 76. Pleskavas Gaisa desanta spēku desanta-trieciena divīzijas kopīgās mācības sekmīgi aizritēja trīs poligonos Pleskavas apgabalā. Pirms tam baltkrievu un krievu desantnieki likvidēja "diversantu" bāzi manevros pie Brestas.

Kopīgie mācību centri gaisa spēkiem un pretgaisa aizsardzībai, motorizēto strēlnieku un tanku, kā arī speciālo uzdevumu vienībām ļaus celt speciālistu klasi, uzlabot vienību mijiedarbību, nostiprināt PGA vienoto reģionālo sistēmu, panākt Baltkrievijas un Krievijas bruņoto spēku reģionālo grupējumu cīņasspējas sinerģiju Rietumu stratēģiskajā virzienā – celt Sabiedroto valstu armiju operatīvo savietojamību.

Саммит НАТО в Варшаве - Sputnik Latvija, 1920, 28.02.2021
Polijas prese garantējusi Krievijai panākumus karā ar NATO

GKS un PGA spēku mācību centru veidos Grodņas apgabalā, tātad avangardā tiks dislocēts pietiekams skaits jauno iznīcinātāju Su-30SM, kuri teicami nodemonstrēja savas iespējas Sīrijā. Jāpiebilst, ka karadarbības apstākļos "Grodņas" Su-30SM praktiskais darbības attālums – trīs tūkstoši kilometru dos iespēju neitralizēt pretinieka objektus visā Rietumeiropas teritorijā. Republikas vadības loģika ir saprotama, jo pavisam nesen Pentagons izspēlēja preventīvu kodoluzbrukumu Baltkrievijai, lai arī, saskaņā ar amerikāņu mācību scenāriju, tā pat "nepiedalījās krievu uzbrukumos".

Programmas daļa Krievijā ir tikpat efektīva. Kaļiņingradas apgabalā, Baltijas flotes jūras kājnieku bāzē plānots veidot mūsdienīgu mācību centru speciālo uzdevumu spēku vienību vispusīgām mācībām.

Ņižegorodskas apgabalā taps Sauszemes spēku kopīgas apmācības centrs. Tajā tankisti un motorizētie strēlnieki varēs mācīties, izmantojot mūsdienīgas metodikas, kas balstās uz Krievijas BS pieredzes.

Kas izdomājis karaspēku rotāciju

Politiskā situācija liek saprast, ka tuvākajā laikā Krievijas armijas bāze Baltkrievijas teritorijā neparādīsies, bet bruņoto spēku kopīgās apmācības centrs Grodņas apgabalā un jaunais Krievijas bruņojums valstī ļaus stiprināt abu valstu militāro sadarbību.

Флаг НАТО - Sputnik Latvija, 1920, 08.12.2020
Minska uzskata, ka NATO gatavojas pielietot spēku pret Baltkrieviju

Krievijas Aizsardzības ministrijai nav vajadzīgi arhaiski nekustamie īpašumi ārvalstīs ar lempīgu infrastruktūru. Sabiedrotās valsts aizsardzības spēju uzlabošanai pietiek ar variantu, ko ierosināja prezidents Lukašenko – Krievijas bruņoto spēku un bruņojuma rotācija Baltkrievijas teritorijā kopīgo mācību centru (aerodromu, poligonu) formā, patruļas misijas vai kvalifikācijas celšanas kursi.

Minskas militāri politiskais (stratēģiskais) dreifs uz Maskavas pusi izskatās likumsakarīgs pēc rudenī sarīkotajiem protestiem valstī, aiz kuru muguras vīdēja "jaunās Baltkrievijas" projekta pasūtītāju un sponsoru intereses – pēc Irākas, Lībijas vai Dienvidslāvijas parauga. Jāpiebilst, ka NATO tanki pie Baltkrievijas robežām parādījās daudz agrāk un "rotācijas" formātā uzturas pastāvīgi.

Kāpēc gan Minska nevarētu simetriski izmantot baltkrievu zemē "partneru" pieredzi – izmantot Krievijas militāro potenciālu, lai stiprinātu stabilitāti un nacionālo drošību?

Minskas un Maskavas augošā militārā sadarbība maina visu spēku dispozīciju NATO austrumu flangā. Baltkrievija robežojas ar Latviju, Lietuvu, Poliju, tāpēc tai var būt svarīga loma jebkurā Krievijas militārā konfliktā ar Rietumiem. Ne jau Maskava paplašināja savu militāro klātbūtni līdz ASV un NATO robežām, bet gan Vašingtona un Brisele pārvērta Baltijas valstis un Poliju par vienu lielu poligonu un ārvalstu spēku bāzi Krievijas un Baltkrievijas robežu tuvumā. Baltkrievijas stratēģiskā orientācija ir Rietumu destruktīvo darbību rezultāts.

Ziņu lente
0