Viedoklis

"Tāds Krievijā vēl nav redzēts": aizsardzības komplekss strādā pie īpaša tanka

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasБоевая машина пехоты К-17 "Бумеранг"
Боевая машина пехоты К-17 Бумеранг - Sputnik Latvija, 1920, 26.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spēcīgs, ātrs un labi aizsargāts – uz unificētās bruņotās platformas "Bumerang" bāzes plānots radīt pirmo tanku uz riteņiem Krievijā.

Perspektīvās šasijas īpatnības ļauj samontēt uz tā bruņojuma kompleksu ar tādu pašu gludstobra lielgabalu, kādu saņēmis pašgājējs "Sprut SD", pastāstīja "Militārās rūpniecības kompānijas" ģenerāldirektors Aleksandrs Krasovickis. Par to, kādu vietu bruņotajos spēkos varētu ieņemt tanks uz riteņiem, portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Noderēs Sīrijā

Krasovickis pastāstīja, ka darbs pie unificētās riteņu platformas "Bumerang" ir tuvs noslēgumam – uz tās bāzes uzbūvētā bruņutransportiera K-16 valsts izmēģinājumi ieplānoti līdz gada beigām. Inženieri apliecina, ka konstrukcijā izmantoti mūsdienīgākie zinatnes un tehnikas sasniegumi. Plānos – perspektīvās kājnieku bruņumašīnas K-17, speciālo uzdevumu tehnikas un citu paraugu izmēģinājumi. Krasovckis uzsvēra, ka ātrais darbs pie tanka uz riteņiem rūpniecībai nerada problēmas.

Минобороны показало БМПТ Терминатор - Sputnik Latvija, 1920, 10.12.2020
Viedoklis
"Liels solis uz priekšu": Krievija iemēģina jaunu tanku kaujas taktiku

Šāda veida tehnika tika izstrādāta Padomju Savienībā, bet Krievijas armijā riteņu tanku – tā neoficiāli dēvē ar spēcīgu bruņojumu un pilna pagrieziena torni aprīkoto bruņumašīnu saimi – līdz šim nebija. Mašīnas piekāpjas kāpurķēžu tankiem no aizsardzības viedokļa, toties pārspēj ātruma, manevrētspēju un pārvietošanās attāluma ziņā.

"Riteņu tanki ir populāri valstīs ar tiem piemērotu zemes virsmu, - sarunā ar RIA Novosti pastāstīja militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs. – Piemēram, Āfrikā. Tāpēc, teiksim, DĀR dod priekšroku tankiem uz riteņiem. To galvenās priekšrocības – ātrums un nobraukums starp remontiem. Ja tanks, teiksim, salūzīs pēc desmit tūkstošiem kilometru, bruņumašīna ar lielgabalu pārvarēs visus simt tūkstošus."

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasBruņutransportieris "Bumerang"Bruņutransportieris "Bumerang"
Tāds Krievijā vēl nav redzēts: aizsardzības komplekss strādā pie īpaša tanka - Sputnik Latvija, 1920, 26.02.2021
Bruņutransportieris "Bumerang"Bruņutransportieris "Bumerang"

Eksperts piezīmēja, ka tamlīdzīgas mašīnas noderētu Krievijas armijai Centrālās Āzijas virzienā, kur ir visnotaļ vāja dzelzceļu caurlaides spēja: ir daudz vieglāk pārvietot riteņu bruņumašīnas pa autotrasēm. Turklāt tāda tehnika palīdzētu patruļās, piemēram, Sīrijā. Tagad tur kara policija pārvietojas ar bruņumašīnām "Tigr" un BTR-82A.

Ļeonkovs uzsvēra, ka perspektīvais tanks, tāpat kā bruņutransportieris, spēj šķērsot ūdens šķēršļus, turpināt apšaudi, pārvietojoties pa zemi vai ūdeni. Pateicoties spēcīgajam bruņojumam, to var pielietot gan reidos, gan armijas operācijās – flangos, izlūkošanā, patruļās un apsardzē.

Liels kalibrs

Liela nozīme ir arī tam, ka riteņu tehnika saudzīgāk ekspluatē ceļu segumu. Labi zināms, ka tanku tērauda kāpurķēdes sagrauj pat izturīgāko asfaltu. Tāpēc smago bruņutehniku cenšas pārvadāt ar īpašiem vilcējiem-transportieriem. Iekraušana un izkraušana aizņem ilgu laiku, bet riteņu tanks var iesaistīties kaujā nekavējoties, bez aizķeršanās un īpašas sagatavošanās.

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasAviācijas desanta prettanku pašgājējlielgabals 2S25 "Sprut SD"
Tāds Krievijā vēl nav redzēts: aizsardzības komplekss strādā pie īpaša tanka - Sputnik Latvija, 1920, 26.02.2021
Aviācijas desanta prettanku pašgājējlielgabals 2S25 "Sprut SD"

Par pamata bruņojumu perspektīvo tanku uzskata vienība ar 125 mm lielgabalu, kā pašgājējam "Sprut SD", ko izstrādā speciāli gaisa desanta vajadzībām.

Gludstobra 2A75 uz stabilizētās sistēmas ar pielādēšanas automātu un 40 šāviņu komplektu līdzinās tanku T-72 un T-90 lielgabaliem 2A46M. Pašgājējs apšaudē izmanto visus atbilstošā kalibra šāviņus, kā arī vadāmās prettanku raķetes. Vienības papildu bruņojums – ar lielgabalu sapārotais 7,62 mm kalibra ložmetējs PKT.

Танк Т-90МС - Sputnik Latvija, 1920, 18.08.2020
Viedoklis
"Tas ir kaut kas jauns": NATO izdomājuši, kā karot ar krievu tankiem

Ar tādu ekipējumu lielgabala "Bumerang" var kļūt par spēcīgāko riteņu tanku pasaulē. Lielākā daļa šīs klases militārās tehnikas Rietumu un Austrumu valstīs bruņotas ar kalibru līdz 105 mm. Riteņu tankus izmanto vairāku NATO un Āzijas reģiona valstu bruņotie spēki. To vidū ir amerikāņu M1128 MGS uz platformas Stryker, franču AMX-10RC, japāņu MCV, itāļu Centauro. 2010. gadu sākumā Krievijas Aizsardzības ministrija apsprieda ar Romu iespējas iepirkt partiju Centauro sauszemes spēku vajadzībām. Uz Krieviju pat tika nogādātas vairākas mašīnas izmēģinājumiem, tomēr tālāk darbs nesekmējās: itāļu mašīnas neatbilda Krievijas prasībām no militārās tehnikas drošības viedokļa.

Pret tankiem un droniem

Perspektīvā riteņu platforma "Bumerang" pirmo reizi tika nodemonstrēta Uzvaras parādē 2015. gadā. Tehnika uz šīs bāzes ir manāmi lielāka un spēcīgāka nekā padomju un Krievijas bruņutransportieri no BTR saimes.

Uz šosejas dzinējs JMZ-780 ar 750 zirgspēku jaudu dod iespēju sasniegt līdz 100 km/h ātrumu. Motora tilpne – mašīnas priekšdaļā, tāpēc desants var iekāpt mašīnā no aizmugures daļas. "Bumerang" saimes mašīnām ir daudzslāņu bruņas ar keramikas saturu – daudz uzticamākas nekā homogēnās bruņas.

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasKājnieku kaujas mašīna K-17 "Bumerang"
Tāds Krievijā vēl nav redzēts: aizsardzības komplekss strādā pie īpaša tanka - Sputnik Latvija, 1920, 26.02.2021
Kājnieku kaujas mašīna K-17 "Bumerang"

Pagaidām spēcīgākā "Bumerang" saimes mašīna ir kājnieku bruņumašīna uz riteņiem K-17 ar universālu tālvadības moduli "Bumerang BM". Bruņojums – 30 mm automātiskais lielgabals 2А42 ar selektīvo padevi un munīcijas krājumu līdz 500 lādiņu apmērā. Pret tankiem paredzētas divas sapārotās prettanku raķešu "Kornet" starta iekārtas.

Ir arī nopietnāks variants. Viens no iespējamiem K-17 moduļiem ir AU-220M "Baikal" ar 57 mm lielgabalu, kura šaušanas ātrums sasniedz 120 šāvienus minūtē. Eksperti uzskata, ka ar tā lādiņu jaudu pietiks cīņai pret visām mūsdienīgajām Rietumu kājnieku bruņumašīnām. Turklāt 57 mm kalibrs ļauj efektīvi likvidēt bezpilota lidaparātus, arī nelielos, līdz 12 km attālumā.

Ziņu lente
0