Viedoklis

Krievija piedāvā interesantus jaunumus bruņojuma izstādē Abū Dabī

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasВыставка оборонной промышленности IDEX-2021 в Абу-Даби
Выставка оборонной промышленности IDEX-2021 в Абу-Даби - Sputnik Latvija, 1920, 22.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija kontrolē aptuveni trešo daļu pasaules bruņojuma tirgus un iepazīstina ar jaunākajiem aizsardzības rūpniecības kompleksa izstrādājumiem Starptautiskajā aizsardzības izstādē "IDEX 2021" AAE galvaspilsētā.

Krievijas ekspozīcija aizsardzības rūpniecības izstādē "IDEX 2021" aizņem aptuveni 1200 kvadrātmetrus. Te atrodami vairāk nekā 400 militārās tehnikas paraugi. Tas ir svarīgs arguments strīdā ar tehnoloģiski attīstītu pretinieku, labākā atbilde uz draudiem un izaicinājumiem uz zemes, jūrā un gaisā (ieskaitot trieciena bezpilota lidaparātu neitralizāciju), stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Abū Dabī pirmo reizi ārvalstīs tiks prezentēts Krievijas jaunākais tanks – T-14 "Armata", vienīgais trešās pēckara paaudzes tanks pasaulē. Mašīna ir teicami aizsargāta no precīzajiem ieročiem, spēj iekļauties taktiskā posma automātiskajā vadības sistēmā, izmēģināta bezpilota režīmā. Iepriekš Sputnik jau stāstīja par T-14 eksporta perspektīvām. Ārvalstu eksperti uzskata, ka T-14, domājams, iepirks Indija, Ķīna, AAE, Ēģipte un Alžīra. Līdz ar tanku koncerns "Uralvagonzavod" sagatavojis izstādei "IDEX 2021" vēl vienu pirmizrādi – inženieru spēku universālo bruņumašīnu (ISUB).

Новейший ударный беспилотник Охотник совершил первый совместный полет с Су-57 - Sputnik Latvija, 1920, 17.02.2021
Viedoklis
Krievijas "Okhotnik" – salīdzinājums ar ASV, Turcijas un Izraēlas droniem

Pirmo reizi reģionā tiek prezentēts kājnieku bruņutransportieris un kaujas mašīna uz unificētās riteņu platformas bāzes "Bumerang", lielā darbības rādiusa zenītraķešu sistēma "Antey 3000" un jaunais vidēja darbības rādiusa zenītraķešu komplekss "Viking".

Krievijas aizsardzības rūpniecības komplekss (ARK) dinamiski strādā pie bezpilota aparātiem. "Rosoboroneksport" sekmīgi popularizē pasaules tirgū izlūkošanas-uzbrukuma kompleksu "Orion E", ko uzskata par turku Bayaraktar ТB-2 "klasesbiedru". Tas ļoti interesē ārvalstu speciālistus. Abūdabī tiks sniegti materiāli par Krievijas slaveno bezpilota kompleksu "Orlan 10E".

Tuvie Austrumi un Ziemeļāfrika ir galvenie pircēji bruņojuma tirgū – viņiem pieder aptuveni trešā daļa tirgus kopējā apjoma. Krievu ieroči te ir labi zināmi un ļoti pieprasīti. "Rostex" ģenerāldirektors Sergejs Čemezovs atklāja, ka 2020. gadā šo reģionu valstis saņēmušas vairāk nekā 50% visa "Rosoboroneksport" eksporta. IDEX ir ļoti svarīgs pasākums pieredzes un tehnoloģiju apmaiņai, jaunu partnerattiecību veidošanai.

Nenobeidzama bruņutehnika

Krievijas bruņutehnikas līnijā Abū Dabī aplūkojams mūsdienīgais tanks T-90MS, modernizētais T-72 un tanku atbalsta mašīna, saimju "Taifun" un "Tornado" bruņumašīnu modeļi. Koncerna "Uralvagonzavod" ekspozīcijā ir arī smagā ugunsmetēja sistēma TOS-1A, 155 mm kalibra pašgājējhaubice 2S19M1-155, vairāki tālvadības cīņas moduļi ar ložmetēja un lielgabalu bruņojumu ar kalibru no 7,62 mm līdz 57 mm.

Танк Т-14 Армата - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2021
Viedoklis
Krievijas tanks "Armata" dodas iekarot ārzemju tirgu

Iepriekš pieminētā mašīna ISUB ir interesanta ar to, ka paredzēta inženiertehniskajiem darbiem kaujas apstākļos un gadījumā, ka pretinieks pielieto masu iznīcības ieročus. Tā apvieno triju inženieru mašīnu: remonta-evakuācijas, nožogojumu likvidācijas un atmīnēšanas bruņumašīnu iespējas.

"Uralvagonzavod" produkcija tradicionāli ir ļoti pieprasīta pasaules bruņojuma tirgū. Koncerna ģenerāldirektors Aleksandrs Potapovs uzsvēra: "Mēs ceram uz īpašu interesi par izstādē piedāvātajiem paraugiem no Tuvo Austrumu, Āfrikas un Āzijas-Klusā okeāna reģionu valstīm. Visām aizsardzības nozares kompānijām IDEX nemainīgi ir viena no svarīgākajām izstādēm, un mūsu produkcija tajā tradicionāli ieņem godpilnu vietu."

Bezpilota bestselleri

Šobrīd Krievijas rīcībā ir efektīvu izlūkošanas un trieciena bezpilota lidaparātu līnija (ieskaitot lādiņus-kamikadze). Pasaules bruņojuma tirgū interese par tāda veida produkciju ir ļoti liela. Krievijas speciālisti guvuši vērā ņemamus panākumus "planējošo lādiņu" izstrādē – vairākos aspektos tie pārspēj ārvalstu konkurentus.

Испытания крылатой ракеты с ядерным двигателем «Буревестник» - Sputnik Latvija, 1920, 03.02.2021
Viedoklis
Tehnoloģiskā revolūcija: kāpēc Krievijai vajadzīga raķete "Burevestnik"

Sīrijā pārbaudītie trieciena droni "KUB" un "Lancet" ir daudz lētāki nekā vadāmās raķetes un gandrīz neredzami radaros. Sākta bezpilota lidaparāta "Korsar" izmēģinājuma ekspluatācija bruņotajos spēkos, un konstruktoru birojs "Luch" jau ir gatavs sākt sērijveida ražošanu, ieskaitot eksporta versiju "Korsar E". Jāpiebilst, ka dronu ražošanai tiek izmantota vienīgi Krievijā radītā bāze un elementi, tāpēc garantēts augsts aizsardzības līmenis pret nesankcionētu ārēju iejaukšanos tehnikas darbā un neatkarība no importa piegādēm.

Krievijai prioritāra ir dažāda tipa bezpilota lidaparātu piegāde valsts bruņotajiem spēkiem, tomēr augstais pieprasījums pasaules tirgū jau tagad garantē Krievijas ARK produkcijas komerciālos panākumus pasaulē.

Nepārvarami PGA līdzekļi

Izstādē Abudabī "Rosoboroneksport" pirmo reizi demonstrē ZRS "Antey 4000", ZRK "Viking" un ZRK "Tor E2". Prezentētas arī unikālās PGA sistēmas: S-400 “Triumf" un ZRK "Tor M2KM", kā arī dronu neitralizācijas komplekss "Kupol PRO".

Американский комплекс ПВО Patriot на параде в честь столетия Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 02.02.2021
Viedoklis
Amerikāņu Patriot atkal nav līdzējis: tas nepamanīja raķetes virs Saūda Arābijas

Labāku izpratni par tehnoloģisko līmeni sniegs dati: ZRK "Viking" ir kompleksa "Buk M3" eksportam paredzētā versija (Krievijas BS tas nonāca pavisam nesen). Salīdzinājumā ar pazīstamo kompleksu "Buk M2" darbības rādiuss ir palielināts pusotru reizi (līdz 65 km) un vienlaikus apšaudāmo mērķu skaits palielināts līdz sešiem (ar katru pašgājējiekārtu). Startam gatavo vadāmo zenītraķešu skaits divu vienību apšaudes pozīcijā pieaudzis no 8 līdz 18. "Viking" izstrādāts atbilstoši pasaules tirgus prasībām, un tā tehniskās īpatnības ļauj maksimāli pielāgot kompleksu ārvalstu pasūtītāju vēlmēm. "Viking" vadības punkts pieslēdzas radiolokācijas stacijai un citām RLS (arī ārvalstīs ražotajām). Paredzēta iespēja autonomi izmantot vienības un pat atsevišķas pašgājējiekārtas, tāpēc palielinās kopējā aizsargājamā teritorija un piesedzamo objektu skaits.

Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф  - Sputnik Latvija, 1920, 18.01.2021
Viedoklis
Krievijas sistēmas S-400 "iekaro" vēl vienu valsti. Kas gaidāms nākotnē?

Krievijas stendā Abū Dabī redzama arī aviācijas tehnika – daudzfunkcionālais, izcili manevrētspējīgais iznīcinātājs Su-35 un helikopteris Mi-38T, kas spēj būtiski uzlabot ikvienas valsts aviācijas grupējuma cīņas potenciālu. "Rosoboroneksport" speciālistiem izstādes ietvaros notiks pārruna ar Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas valstu militāri politiskās vadības un biznesa pārstāvjiem. Pakistāna parakstīja ar Krieviju vairākus līgumus jau pirms izstādes atvēršanas. Islamabada saņems Krievijā ražotos PGA līdzekļus un prettanku kompleksus. "Rosoboroneksport" pasūtījumu portfelī ir līgumi 50 miljardu dolāru vērtībā. Krievijas mūsdienīgais un teicamais bruņojums turpina savu triumfālo gājienu pa planētu.

Ziņu lente
0