Viedoklis

ASV gatavo Igauniju "Novičokam": kompetentajām iestādēm sniegtas instrukcijas

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasИсторический центр Таллина
Исторический центр Таллина - Sputnik Latvija, 1920, 17.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nesen Igaunijas kompetentās iestādes saņēmušas instrukcijas "Novičok" pielietošanas gadījumam no ASV vēstniecības. Vai sagaidāmi upuri?

Šķiet, pagātnē kristīgajiem misionāriem Igaunijā tā īsti neveicās. Vietējie pieņēma ticību tikai virspusēji, lai viņus liktu mierā – sirds dziļumos viņi palikuši pagāni, atzīmē radio Sputnik autors Nikolajs Nikolajevs.

Šodien starp visām vietējā panteona dievībām godājamākā un varenākā ir viena – tās templis ir Tallinā, Kentmanni ielā 20. Turpat, kur ir ASV vēstniecība. Šim elkam igauņu politiskā elite tic bez mazākās šaubu ēnas, pielūdz to un uzskata par augstāko saprāta nesēju.
Nesen vēstniecība sapulcēja Igaunijas ministriju un iekšējo drošību uzraugošo iestāžu pārstāvjus virtuālā seminārā.

Speciālisti no okeāna viņa krasta organizēja tiešsaistes treniņu igauņu valsts ierēdņiem un mācīja viņiem, kā stāties pretī slepkavībām, kurās izmantoti masu iznīcības ieroči, reaģēt uz tām un izmeklēt.

Vēstniecības vietnē publicētā informācija liecina, ka ASV ir pārlieku satrauktas par to, ka Krievija it kā pilnā sparā izmanto noslēpumaino vielu "Novičok". Amerikāņi drosmīgi saista to ar "incidentiem, kuros radušās aizdomas par masu iznīcības ieroču pielietojumu slepkavībām". Tas ir, viņi paši stāsta, ka "radušās aizdomas", bet semināri jau notiek. Nesen aizritēja jau otrais.

Interesanti, ka ne igauņiem, ne amerikāņiem situācija nešķiet neveikla. Bet tas taču patiešām ož nelabi – ārvalstu vēstniecība sapulcē suverēnas valsts specdienestu pārstāvjus – starp mācekļiem bija darbinieki no iestādēm, kas atbild par kārtību, ekoloģisko un pārtikas drošību, veselības aprūpi un darbībām ārkārtas situācijās. Viņiem kaut ko māca ārzemju vēstniecība. Kāda tad var būt runa par valsts suverenitāti? 

Protams, nevienu neuztrauc arī tas, vai "treniņš" ir attaisnots no praktiskā, ne no propagandiskā viedokļa. Ar labāka pielietojuma vērtu apņēmību ASV popularizē savu satelītu teritorijās ideju par to, ka tās spēj aizsargāt vienīgi Vašingtona. Un pie viena rada ienaidnieka tēlu sabiedrības apziņā. Neapšaubāmi, ienaidnieks ir Krievija, un šis apgalvojums ir jālolo un jāatsvaidzina katrā ērtā brīdī.

Павел Фельдман - Sputnik Latvija, 1920, 09.02.2021
Kaitē paši sev: politologs pastāstīja, kā Igaunija kritusi ķibelē Navaļnija dēļ

Nelielas bažas, pat bailes rada viens apstāklis: "aizdomīgie" gadījumi ar Sergeju Skripaļu un Alekseju Navaļniju, ko ASV vēstniecība pieminēja Igaunijā, jau aizgājuši vēsturē. Lai turpinātu pelnīt propagandas punktus uz "Novičok" rēķina, var ievajadzēties svaigi piemēri.

Šajā ziņā Igaunija ir visnotaļ ērta vieta – tur dzīvo vairāki Krievijas pilsoņi, kuri reklamējas kā Krievijas pašreizējās valdības oponenti. Vai tik ne viņu vidū tiks izraudzīts kāds "sakrāls upuris", ko ziedot uz Krievijas apkarošanas altāra?

Tad gan ievajadzētos speciālisti no Igaunijas iestādēm, kuri ieraudzītu to, kas vajadzīgs, un tos, kas vajadzīgi, pareizi sagatavotu un pasniegtu informāciju par to, kas vainīgs un ko ar to iesākt. Protams, ceru, ka man nav taisnība. Tomēr ASV ceļi ir neizdibināmi.

Ziņu lente
0