Viedoklis

Krievijas tanks "Armata" dodas iekarot ārzemju tirgu

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasТанк Т-14 "Армата"
Танк Т-14 Армата - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunais krievijas tanks T-14 "Armata" noslēdzis izmēģinājumus un tuvākajā laikā sāks iekarot pasaules mūsdienīgā bruņojuma tirgu. Kurp tas dosies vispirms?

plašam ārvalstu speciālistu lokam Starptautiskajā aizsardzības rūpniecības izstādē IDEX-2021 Abūdabī 21.-25. februārī. Šis izrāviens" nozīmē, ka ilgstošais valsts izmēģinājumu periods ir noslēgts, trūkumi novērsti, koncerns "Uralvagonzavod" ir gatavs masveida sērijveida ražošanai. Iepriekš koncerna "Rosoboroneksport" ģenerāldirektors Aleksandrs Mihejevs informēja par pārrunām ar ārvalstu partneriem par T-14 piegādēm, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Jaunais tanks "Armata" paredzēts darbam avangardā, tiešā saskarsmē ar pretinieku, spēj pārraut ešelonetu aizsardzību mijiedarbībā ar kājniekiem. Dažādas intensitātes militārajos konfliktos T-14 var efektīvi atbalstīt motorizēto strēlnieku vienību uzbrukumu, likvidēt pretinieka tehniku un dzīvo spēku atklātā apvidū un slēptu. Tanks izrādījies efektīvs kaujas apstākļos Sīrijā un skarbajā Arktikā (temperatūras diapazonā no -50 līdz +50 grādiem pēc Celsija skalas). Iepriekš Krievijas T-14 atzīts par labāko pasaulē no 12 attīstītāko valstu bruņumašīnām, ieskaitot amerikāņu Abrams, franču Leclerc un vācu Leopard 2.

Krievijas Aizsardzības ministrija plāno iepirkt aptuveni 200 tankus "Armata" gadā. Piegādes sāksies 2021. gadā. Resors aprēķinājis, ka kopumā nepieciešamas 2300 mašīnas. Šodien Krievijas Bruņotajiem spēkiem ir lielākais tanku parks pasaulē – 13 tūkstoši mašīnu, gandrīz par 7 tūkstošiem vairāk nekā Pentagonam. Tomēr arī sauszemes spēku aizsargājamā Krievijas teritorija ir aptuveni divkārt lielāka nekā ASV, un Krievijas tanku būves pieredze ir unikāla. Protams, ne tikai kvantitātes ziņā.

Eksporta perspektīvas

 "Armata" iemieso īpašu koncepciju: tehnoloģiski augsti attīstītu, efektīvāku, ar mūsdienīgu tehniku aprīkotu dārgu mašīnu ražošana nelielākā skaitā. Viens T-14 izmaksā apmēram 7 miljonus dolāru un nav piemērots kuras katras valsts aizsardzības budžetam. Cenu veido vērā ņemamais izmēģinājumu un modernizāciju cikls (pieaugot ražošanas apjomiem cena kļūs "demokrātiskāka"). Mūsdienu bruņojuma paraugu izstrāde izmaksā vērā ņemamas summas – daudzas attīstītas valstis pat izvērtē citu valstu piedāvājumus, lai izvairītos no lieliem izdevumiem, kas pavada bruņojuma nomaiņu. Tomēr mūsdienu pasaulē teicams bruņojums vēl joprojām ir suverenitātes instruments daudzām valstīm. Maskava jau saņēmusi pieteikumus T-14 iegādēm, eksports sāksies pēc Krievijas armijas tanku daļu pārabruņošanas sākuma.

Минобороны показало БМПТ Терминатор - Sputnik Latvija, 1920, 10.12.2020
Viedoklis
"Liels solis uz priekšu": Krievija iemēģina jaunu tanku kaujas taktiku

Starp T-14 iespējameim pircējiem izdevums Forbes (ASV) min Indiju, Ķīnu, AAE, Ēģipti un Alžīru (tā jau iegādājusies Krievijas kompleksu BMPT-72 "Terminator" uz tanka T-72 šasijas). Pie tam atsevišķām NVS un KDLO valstīm ir vērā ņemams militārais budžets vai preferences Muitas savienības ietvaros (Azerbaidžāna, Baltkrievija, Kazahstāna, Uzbekistāna) un spēk iegādāties mūsdienīgāko un dārgāko Krievijā ražoto kara tehniku.

"Armata" kapsula ļauj saglabāt dzīvību tankistiem pat pēc tieša trāpījuma tornī vai munīcijas aizdegšanās (detonācijas) gadījumā. Idejas attīstība turpinās tanka bezpilota modifikācijas virzienā ar tālvadību un mākslīgā intelekta elementiem. Konstruktori paredzējuši T-14 integrāciju bruņoto spēku kontroles automatizētajā sistēmā un taktiskajā posmā (tīklcentrisko karadarbību tehnoloģija). Mašīnai ir neierobežotas iespējas robotizācijai un modernizācijai.

Tankam lemti panākumi, tiešu konkurentu vai tuvu analogu tam nav. "Armata" ir vienīgais moduļu risinājums pasaulē ar neapdzīvojamu torni un bruņotu kapsulu ekipāžai. Tā ir īstenota tehnoloģiskā revolūcija. T-14 izmantotie mūsdienīgie tehnoloģiskie risinājumi būs aktuāli visu XXI gadsimtu. Pie tam otrā vieta pasaulē bruņojuma pārdošanas apjomu ziņā (ik gadus aptuveni par 15 miljardiem dolāru) garantē Krievijā ražotā bruņojuma jaunāko paraugu kvalitāti un drošību.

Konstruktoru lepnums

"Armata" novatoriskais siluets līdz ar speciālo segumu būtiski ietekmē tanka pamanāmību termālajā un radiolokācijas spektrā. "Armata" bruņas spēj izturēt jebkura pašreizējā prettanku līdzekļa trāpījumu. Mašīna aprīkota ar aktīvo un dinamisko aizsardzību, tai ir tālvadības modulis ar spēcīgu lielgabalu un automātisko pielādes sistēmu. Torņa un korpusa perimetrā uzstādītas optiski elektroniskās novērošanas, tēmēšanas un draudu fiksācijas iekārtas.

Platleņķa videokameras nodrošina 360 grādu redzesloku un sniedz ekipāžai datus par tekošo situāciju. Tanka komandiera torņa komplekss tāpat nodrošina pilnu redzesloku. Operatora-tēmētāja vizuālais komplekss nodrošināts ar periskopu un lāzera tālmēri ar attēla mērogošanas iespēju. Termiskie un infrasarkanie detektori darbojas jebkādos laikapstākļos, dienā un naktī.

T-14 "ešelonētā aizsardzība" ietver pasīvo (tradicionālo) aizsardzību "Malahit" (pretinieka raķešu un lādiņu fiziska likvidācija), aktīvās aizsardzības kompleksu "Afganit", kas automātiskajā režīmā likvidē tuvojošos prettanku lādiņus, bumbas un raķetes. "Afganit" radars brīdina "tanka intelektu" par draudiem, pēc tam pretinieka raķetes no ierindas izsit radioelektroniskās apspiešanas sistēma.

Зенитный ракетно-пушечный комплекс «Панцирь-МЕ» в экспозиции форума «Армия-2018» - Sputnik Latvija, 1920, 01.12.2020
Viedoklis
Krievu ieroči: 2020. gada provizoriskie rezultāti

Rezervē – moduļu komplekts "Relikt" (tandēma tipa lādiņu likvidācijai). Speciālisti uzskata, ka "Armata" ir par 30% efektīvāks un dzīvotspējīgāks nekā iespējamā pretinieka tanki. Ne velti uz platformas "Armata" radīta arī vislabāk aizsargātā kājnieku kaujas mašīna pasaulē – T-15.

Ekipāža (trīs cilvēki) tālvadībā operē ar 125 mm gludstobra lielgabalu 2A82, atrodoties bruņotā kapsulā tanka korpusā. Lielgabala jauda (šaušanas ātrums – līdz 12 šāvieni minūtē) 1,2 reizes pārspēj visu esošo iespējamā pretinieka tanku bruņojumu. Munīcija – 40 dažādu funkciju lādiņi pielādēšanas automātā - izvietota atsevišķi. "Armata" optika ļauj fiksēt mērķus līdz 5 km attālumā dienā un līdz 3,5 km attālumā naktī.

50 tonnas smagais tanks T-14 aprīkots ar 1500 zs. dzinēju, var pārvietoties ar ātrumu līdz 90 km/h (ātrāk nekā amerikāņu M-1 Abrams). "Armata" jaunās, izturīgās un vieglās bruņas ar izturību virs 900 mm izstrādājis "Tērauda zinātniski pētnieciskais institūts" Maskavā. Mūsdienīgie rietumvalstu paraugi kļūst aizvien smagāki, un tas nepārprotami kaitē mašīnu mobilitātei (tanki "Abrams" izmanto Izraēlas aktīvās aizsardzības sistēmu "Trophy" – lielus konteinerus, kas palielina tanka svaru par 3,5 tonnām – acīmredzama neveiksme).

Ziņu lente
0