Viedoklis

Amerikāņu Patriot atkal nav līdzējis: tas nepamanīja raķetes virs Saūda Arābijas

© Sputnik / Sergey MelkonovАмериканский комплекс ПВО Patriot на параде в честь столетия Латвии
Американский комплекс ПВО Patriot на параде в честь столетия Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 02.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu pretgaisa aizsardzības sistēmas tehnoloģisko un konceptuālo krīzi apstiprina jauni fakti.

Saūda Arābija trīs dienu laikā divas reizes saskārās ar ballistisko raķešu apšaudi no Jemenas puses. Atkal pretgaisa aizsardzības rajoni ar ASV ražotajiem zenītraķešu kompleksiem Patriot nereaģēja uz husītu raķešu uzbrukumiem, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Uz Saūda Arābijas triecieniem dumpinieki Jemenā 23. un 26. janvārī atkal atbildēja ar ballistisko raķešu zalvēm. Dažādi dati liecina, ka raķetes ražotas Irānā vai Jemenā. Visas četras vidēja darbības rādiusa raķetes sekmīgi pārvarēja aptuveni 1000 km, sešus kompleksu Patriot rajonus (divi – pie Jemenas robežas un četri – valsts centrālajā daļā). Gandrīz pēdējā brīdī tās pārtvēra sistēma THAAD virs Rijādas apkaimes. 26. janvārī mediji stāstīja, ka viena no ballistiskajām raķetēm likvidēta virs galvaspilsētas un atskanējis sprādziens diplomātiskajā kvartālā. Tātad nesenais lēmums izvietot PGA rajonus "blīvāk" un papildināt ar jauniem ZRK Patriot nav devis vēlamo rezultātu.

Эсминец США Donald Cook - Sputnik Latvija, 1920, 30.01.2021
Viedoklis
Amerikāņu eskadras kuģis "Donald Cook" nosacīti "likvidēts" Melnajā jūrā

2020. gada 23. novembrī husīti ar raķetēm Quds-2 apšaudīja valsts naftas un gāzes kompānijas Saudi Aramco sadales staciju Džidas pilsētā. 2019. gada decembrī raķešu apšaudē no Jemenas likvidēta armijas nometne Nadžranas provincē. Tā paša gada septembrī dumpinieki ar spārnotajām raķetēm un trieciena bezpilota lidaparātiem apšaudīja vairākus Saudi Aramco objektus. Rezultātā Saūda Arābijas naftas ieguve uz laiku saruka par 60%. 2019. gada augustā husīti ar ballistiskajām raķetēm apšaudīja Džizanas kara lidostu. Visos minētajos gadījumos PGA sistēma, izveidota uz ZRK Patriot bāzes, nepasargāja valsts objektus no gaisa uzbrukumiem.

Augstas cenas un tehnoloģijas

Daudzfunkcionālais (universālais) zenītraķešu komplekss Patriot paredzēts pozīcijas rajonu pretraķešu aizsardzībai, aerodinamisko mērķu fiksācijai un likvidācijai līdz 100 km attālumā, ballistisko mērķu – līdz 20 km attālumā. Izredzes likvidēt mērķi kaujas apstākļos – apmēram 50% (katram mērķim vajadzīgas vismaz divas raķetes). ZRK "Patriot" modifikāciju PAC-1 un PAC-2 šķembu lādiņš pat trāpījuma gadījumā nevar iznīcināt tehnoloģiski novecojušas ballistiskās raķetes, tādas kā R-17 vai "Skad". ZRK Patriot baterija izmaksā aptuveni 600 miljonus dolāru.

Трассовый радиолокационный комплекс Сопка-2 - Sputnik Latvija, 1920, 27.01.2021
Viedoklis
Baltkrievijas armijas jaunās iespējas: "Sopka 2" redz debesis virs Rīgas

Aizvadīto gadu militārajos konfliktos komplekss Patriot cieš gandrīz totālas sakāves, pat tad, ja ar to strādā amerikāņu speciālisti. Saskaņā ar Pentagona datiem, 2020. gada janvārī Irākā raķešu apšaudēs no Irānas zaudēti vairāk nekā 100 amerikāņu karavīri. Grūti iedomāties, ka ASV armijas bāzei ārvalstīs nebūtu nekādas PGA sistēmas. Mēs novērojam tehnoloģisku degradāciju. ZRK Patriot modernizācijas iespējas ir izsmeltas, konstrukcija ir konceptuāli novecojusi.

Izraēlas pretraķešu aizsardzības organizācijas bijušais direktors Uzi Rubins amerikāņu ZRK fiasko Saūda Arābijā: Patriot fiksē mērķus tikai virs apvāršņa, un "neredz" mērķus nelielā augstumā. Rubins ieteica vērā ņemamu alternatīvu – Krievijā ražoto zenītraķešu-lielgabala kompleksu "Pancir S1", kas spēj likvidēt jebkādus nelielā augstumā lidojošus un pat virszemes objektus. Rijāda uzklausīja speciālista viedokli un, neskatoties uz ASV aizliegumiem, aktīvi apspriež iespējas iegādāties Sīrijā pārbaudītos Krievijas ZRLK. Pie 150 km aizsardzības robežas "Pancir" nav konkurentu (izņemot vēl vienu Krievijas PGA kompleksu – S-350 "Vityaz").

Iepriekš ASV Valsts departaments apstiprināja sistēmu THAAD piegādes Saūda Arābijai (44 iekārtas, 360 raķetes un 7 radari) par 15 miljardiem dolāru. Vienu kompleksu veido radars, sešas starta iekārtas un 48 raķetes). Šis pirkums drošības garantijas nesniedz.

Во время испытания подводной лодки — носителя беспилотного комплекса Посейдон - Sputnik Latvija, 1920, 21.01.2021
Viedoklis
Krievijas atbilde uz agresīvu politiku – ziņas par "Poseidonu" nesēju

Mūsdienīgākā amerikāņu pretraķešu iekārta THAAD atbilst "kinētiskās pātveršanas" koncepcijai, proti, mērķa likvidēšanai tiek izmantota aparāta bloka kinētiskā enerģija. Tradicionālā lādiņa nav, ar vienu raķeti var likvidēt vienu vienīgu mērķi, kura trajektorija ir precizi zināma. THAAD darbības rādiuss – līdz 200 km, taču "šauri specializētā" THAAD nav efektīva cīņā ar aerodinamiskajiem mērķiem – bezpilota lidaparātiem un spārnotajām raķetēm. Tas objektīvi ierobežo amerikāņu PGA-PRA iespējas. Speciālisti vērtē, ka sistēma THAAD neapturēs husītu masveida raķešu uzbrukumu (komplekss spēj likvidēt līdz trīs vidēja darbības rādiusa ballistiskās raķetes).

Reģionālās īpatnības

Kopš 2014. gada Jemenā turpinās pilsoņu karš starp valdības karaspēku un dumpiniekiem – husītiem no šiītu kustības "Ansar Alla". No 2015. gada marta valdības spēkus atbalsta arābu valstu militārā koalīcija ar Saūda Arābiju priekšgalā (bez ANO sankcijas). Husītiem palīdz Irāna.

Šiītu kustības "Ansar Alla" augstākā politiskā padome kontrolē aptuveni 20% Jemenas teritorijas, taču tur dzīvo vairāk nekā 70% iedzīvotāju. Husītiem nav gandrīz nevienas armijas bāzes pastāvīgai dislokācijai, jo tās var iznīcināt arābu koalīcijas lidmašīnas. Dumpinieku vienības pastāvīgi pārvietojas un izmanto patvērumam kalnu alas un pazemes tuneļu tīklus. Husītu "paštaisītie" krasta raķešu kompleksi liek pretinieka kuģiem turēties tālāk.

Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф  - Sputnik Latvija, 1920, 18.01.2021
Viedoklis
Krievijas sistēmas S-400 "iekaro" vēl vienu valsti. Kas gaidāms nākotnē?

Saūda Arābijas rīcībā ir mūsdienīgs Rietumos ražots bruņojums. Jemenas dumpinieki izmanto Irānā ražotas raķetes, kā arī paši savas sistēmas C-75 (pirmskara piegādes no Ziemeļkorejas) zenītraķešu modifikācijas – ballistiskās Qaher M-1 un Qaher M-2.

Varētu domāt, ka Saūda Arābijas pusē ir milzīgi finansiālie resursi un mūsdienīgas bruņojuma tehnoloģijas, un husīti lemti sakāvei. Patiesībā no dumpinieku regulārajiem un trāpīgajiem šāvieniem Rijādu neglābj pat mūsdienīgā mobilā sistēma THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), nerunājot jau par "veco labo" kompleksu Patriot.

Ziņu lente
0