Viedoklis

"Rietumi to uzskata par galveno apdraudējumu". Krievijas flotē nomainīsies flagmanis

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasТяжелый автомный ракетный крейсер "Петр Великий"
Тяжелый автомный ракетный крейсер Петр Великий - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunas raķetes, mūsdienīgas iekārtas, unikālas iespējas – smagais raķešu atomkreiseris "Admiral Nakhimov" nomainīs "Piotr Velikiy" Krievijas JKF flagmaņa postenī.

Plānots, ka tas notiks 2022. gadā. Par to, kā modernizētais kuģis pastiprinās floti, portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Pirmais rangs

Projekta 1144 "Orlan" kreiseri ir lielākie karakuģi pasaulē pēc aviācijas bāzes kuģiem. Tonnāža – 25,8 tūkstoši tonnu, garums – 250 metri, platums – 28,5 metri, ekipāža – 760 cilvēki.

Зенитный ракетно-пушечный комплекс «Панцирь-МЕ» в экспозиции форума «Армия-2018» - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievu ieroči: 2020. gada provizoriskie rezultāti

Krievijai ir divi šī tipa vimpeļi, un "Piotr Velikiy", kas strādā Ziemeļu flotes sastāvā dosies uz modernizāciju, tiklīdz ierindā stāsies "Nahimovs". Pēc būtības, tās ir līdz zobiem bruņotas jūras platformas, kas spēj satriekt jebkuru mērķi. Standarta komplekts – 20 pretkuģu raķešu P-700 "Granit" starta iekārtas, zenītraķešu kompleksi "Osa M", "Kinzhal" un tālā darbības rādiusa S-300F "Fort", pretzemūdeņu raķeštorpēdas "Metel" un "Vodopad", reaktīvie bumbumetēji un automātiskais divstobru lielgabals AK-130.

Atomenerģētiskā iekārta, autonoma darbība – divi mēneši, ātrums – 31 mezgls. Reisa attālums ir praktiski neierobežots. Kreiseri spēj strādāt Galējo Ziemeļu apstākļos un nodrošināt Krievijas militāro klātbūtni Arktikas reģionā. Daudzi analītiķi uzskata, ka tuvākajā nākotnē tas varētu kļūt par potenciālu cīņas lauku par dabas resursiem.

© Sputnik / Олег Ласточкин / Pāriet pie mediju bankasSmagais raķešu atomkreiseris "Admiral Nakhimov"
Rietumi to uzskata par galveno apdraudējumu. Krievijas flotē nomainīsies flagmanis - Sputnik Latvija
Smagais raķešu atomkreiseris "Admiral Nakhimov"

Tomēr visi kuģi pakāpeniski noveco. 80. gadu beigās un 90. gadu sākumā "Orlan" varēja stāties pretī jebkuram pretiniekam, taču tagad situācija ir mainījusies. Tā kā pagaidām Krievijā ir grūtības ar pirmā ranga lielo karakuģu būvi, Aizsardzības ministrija nolēmusi modernizēt esošos un piešķirt jaunu bruņojumu.

PGA platforma

"Admiral Nahimov" bija remontā jau 1999. gadā, tomēr faktiski darbs pie kreisera sākās tikai 2013. gadā, kad aizsardzības nozare beidzot saņēma nopietnus līdzekļus. Līdz 2015. gadam uzņēmumā "Sevmaš" Severodvinskā no kuģa demontēja vecās iekārtas un pārbaudīja korpusu. Bija plānots pabeigt modernizāciju līdz 2018. gadam, tomēr termiņi ne vienu vien reizi tika atlikti. Remontu koriģēja darba gaitā, integrējot iekārtās un bruņojumā aizvien lielāku skaitu inovāciju.

Pērnā gada maijā aizsardzības ministra vietnieks Aleksejs Krivoručko paziņoja, ka smagais kreiseris viens no pirmajiem saņems hiperskaņas raķetes "Cirkon". To ātrums deviņkārt pārsniedz skaņas ātrumu, tāpēc tās ir neaizsniedzamas jebkurai pretgaisa aizsardzības sistēmai. Darbības rādiuss – aptuveni 1000 kilometri. Tātad "Cirkon" gandrīz desmitkārt pārspēj amerikāņu zemskaņas pretkuģu raķetes "Harpune" (to darbības rādiuss – 130 km).

Пуск российской гиперзвуковой ракеты Циркон в Белом море сняли на видео - Sputnik Latvija
Video
Hiperskaņas raķetes "Cirkon" starts Baltajā jūrā

"Orlan" vienmēr ir izcēlušies ar spēcīgu PGA sistēmu. Pirms modernizācijas "Nahimova" rīcībā bija tālās darbības ZRS S-300F "Fort", tagad tas saņems S-400 jūras variantu – tas ir daudz labāks. Komplekss, kas izmanto dažāda tipa zenītraķetes, var pārtvert "neredzamās" lidmašīnas un citus mērķus gaisā, arī spārnotās un ballistiskās raķetes. Sistēmas 40N6 raķete likvidē objektus līdz 400 kilometru attālumā.

Plānots, ka "Admiral Nakhimov" saņems 96 ZRS S-499 starta šahtas – tas būs viens no vislabāk pret gaisa uzbrukumiem aizsargātajiem kuģiem pasaulē.

Astoņdesmit nišas

Cita starpā tuvās zonas ZRK "Kortik" nomainīs mūsdienīgie "Pancir ME", bet zenītraķetes "Osa M" – pret jauno sistēmu "Redut". Tomēr lielākā modernizācija skars uzbrukuma kompleksus. Līdz ar "Cirkon" kreiseris saņems pretkuģu raķetes P-800 "Oniks" un spārnotās raķetes "Kalibr" ar darbības rādiusu līdz 2500 kilometriem. Tās palaidīs no vertikālajām starta iekārtām ZS14 ar 80 nišām, kuru dēļ speciālisti bija spiesti demontēt kompleksu P-700 "Granit". Tas savulaik bija izcils ierocis. Ātrums – līdz 3 Mahi, darbības rādiuss – 625 kilometri. 500 kilotonnu kodollādiņš var ar vienu trāpījumu iznīcināt pat aviācijas bāzes kuģi. Tomēr tie ir lieli – desmit metrus gari, aptuveni 7 tonnas smagi. Jauno pretkuģu raķešu lādiņš nav tik jaudīgs, toties tās ir ātrākas un precīzākas.

Российские моряки остановили американское вторжение: провокация в заливе Петра Великого - Sputnik Latvija
Video
Krievijas jūrnieki apturējuši ASV iebrukumu: provokācija Pētera Lielā līcī

Plānots atjaunot arī kreisera pretzemūdeņu bruņojumu. "Admiral Nakhimov" saņems kompleksu "Paket NK", kas aizsargā no torpēdām un zemūdenēm nelielā attālumā. Sistēma izmanto divu tipu lādiņus: termiskās torpēdas MTT un reaktīvos prettorpēdu šāviņus M-15. Pirmās spēj trāpīt zemūdenēm līdz 600 metru dziļumā un līdz 20 kilometru attālumā. otrais pārtver pret kuģi palaistās torpēdas līdz 1,4 km attālumā un līdz 800 metru dziļumā. "Paket NK" ir maksimāli automatizēts, patstāvīgi reģistrē un klasificē mērķi, fiksē kustības parametrus un sniedz precīzu informāciju par mērķi torpēdai vai prettorpēdu šāviņam. Abi lādiņi ir pietiekami ātri – 50 mezgli (92 km/h).

Pats par sevi saprotams, kreiseris saņems mūsdienīgas elektroniskās iekārtas. Tas būtiski uzlabos kuģa ekipāžas informētību un cels bruņojuma pielietošanas iespējas.

Vienlaikus kreiserim būs mūsdienīgas sakaru un navigācijas sistēmas, radioelektroniskās cīņas komplekss un aviācijas grupa – trīs modernizētie klāja helikopteri Ka-27M. Lidaparāti palīdzēs ekipāžai savlaicīgi ieraudzīt iespējamā pretinieka zemūdenes.

Ziņu lente
0