Viedoklis

Trieciena arsenāls. Kādus jaunumus Krievijas armija saņems 2021. gadā

© Sputnik / Андрей Станавов / Pāriet pie mediju bankasКорвет Тихоокеанского флота "Совершенный"
Корвет Тихоокеанского флота Совершенный - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kuģi un zemūdenes, pretgaisa aizsardzības sistēmas, lidmašīnas un starpkontinentālās raķetes – šogad Krievijas armija saņems gandrīz 3,5 tūkstošus jaunas tehnikas vienību.

Bruņojuma iepirkšanai un modernizācijai tiks atvēlētas divas trešdaļas militārā budžeta. Par interesantākajiem paraugiem portālā RIA Novosti stāsta Nikolajs Protopopovs.

Flotes atjaunošana

Jūras kara flotes vajadzībām paredzēto kuģu būves tempi joprojām pieaug: 2021. gadā JKF saņems 32 kuģus. Floti papildinās divas "Borey A" klases stratēģiskās atomzemūdenes. Kreiseri "Knaz Oleg" un "Generalissimus Suvorov" ar ballistiskajām raķetēm "Bulava" radītas saskaņā uzlabotu projektu – no agrākajiem "Borey" tās ir grūtāk pamanāmas, tām pilnveidoti vadības līdzekļi, sakaru un hidroakustikas sistēmas, ekipāžai nodrošināti ērtāki sadzīves apstākļi.

Атомный ракетный подводный крейсер стратегического назначения Юрий Долгорукий в Кольском заливе  - Sputnik Latvija
Viedoklis
Gada rezultāti Krievijas Jūras kara flotē: "cirkonizācija" un 40 jauni kuģi

Krievijas Ziemeļu flote saņems pirmo projekta 636.3 "Varshavyanka" dīzeļelektrisko zemūdeni. Sešas šī tipa zemūdenes, kas tiek uzskatītas par klusākajām pasaulē, tagad izmanto Melnās jūras flote, vēl sešas tuvākajos gados saņems Klusā okeāna flote.

Piedevām šogad Klusā okeāna flote gaida korvetes "Rezkiy" un "Retiviy". JKF jau ir seši šīs sērijas vimpeļi, un jūrnieki tos vērtē ļoti atzinīgi. Augustā Aizsardzības ministrija noslēdza vēl vienu līgumu par sešu kuģu iepirkumu.

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasKorvetes "Retiviy" nolaišana ūdenī Sanktpēterburgā
Trieciena arsenāls. Kādus jaunumus Krievijas armija saņems 2021. gadā - Sputnik Latvija
Korvetes "Retiviy" nolaišana ūdenī Sanktpēterburgā

Korvetes nodrošinātas ar astoņām starta iekārtām "Uran" ar pretkuģu raķetēm X-35. Katrai no tām ir 145 kg šāviņš, tā sasniedz mērķi vairāk nekā 250 kilometru attālmā. Pie tam tā paša projekta modernizētie kuģi varēs uzņemt spārnotās raķetes "Kalibr".

Papildināsies mazo raķešu kuģu rindas. Kuģu būvētāji nodos flotei vēl vienu "Buyan M", kas arī bruņots ar universālo raķešu kompleksu "Kalibr NK". Astoņi tādi "mazuļi" tagad strādā Melnajā, Baltijas un Kaspijas jūrās. Valsts izmēģinājumus turpina "Grayvoron". "Buyan", kuru tonnāža sasniedz tikai 950 tonnas, ne vienu vien reizi demonstrējuši efektivitāti reālos kaujas apstākļos – tie apšaudīja teroristu objektus Sīrijas kampaņas laikā.

JKF pastiprinās vēl viens "kalibrētais" mazo raķešu kuģu projekts – "Karakurt". Tos saņems Baltijas un Melnās jūras flotes. "Karakurt" ar 800 tonnu tonnāžu paredzēti darbam tuvākajā jūras zonā. Līdz ar "Kalibru" tie bruņoti ar 76,2 mm lielgabalu AK-176MA un divām 30mm automātiskajām zenītiekārtām AK-630M. Nākamie MRK saņem ZRK "Pancir ME".

© Sputnik / Александр Гальперин / Pāriet pie mediju bankasPirmā sērijveida mazā raķešu kuģa "Taifun" nolaišana ūdenī
Trieciena arsenāls. Kādus jaunumus Krievijas armija saņems 2021. gadā - Sputnik Latvija
Pirmā sērijveida mazā raķešu kuģa "Taifun" nolaišana ūdenī

Globālā savaldīšana

Stratēģiskie raķešu spēki saņems 13 raķešu kompleksus ar starpkontinentālajiem "Yars" un hiperskaņas "Avangard". Pie tam tiks pabeigta tiem paredzētā infrastruktūra Kozeļskā, Jasnajā, Užurā, Novosibirskā un Joškarolā.

Ar mobilajiem "Yars" jau pārabruņotas piecas raķešu divīzijas. Pirmais pulks ar "Avangardiem" sāka kaujas dežūru jau 2019. gadā.

Aizsardzības ministrija pievērsusi uzmanību arī stratēģiskās raķetes "Sarmat" pieņemšanai bruņotajos spēkos. Perspektīvā kompleksa izmēģinājumiem pat radīsies speciāls poligons netālu no Severojeņisejskas ciema. Šī programma sasniegusi noslēguma stadiju: "Sarmat" piegādes stratēģiskajiem raķešu spēkiem ieplānotas 2022. gadā.

© Sputnik / Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasBallistiskās raķetes "Sarmat" izmēģinājumi
Trieciena arsenāls. Kādus jaunumus Krievijas armija saņems 2021. gadā - Sputnik Latvija
Ballistiskās raķetes "Sarmat" izmēģinājumi

Iepriekš AM atklāja dažas jaunā kompleksa īpašības: 200 tonnas smagā raķete var nogādāt desmit tonnas lietderīgās kravas 18 tūkstošu kilometru attālumā. Lādiņš – sadalāms ar individuālā tēmējuma blokiem.

Lidmašīnas un helikopteri

Sāksies modernizēto iznīcinātāju-bumbvedēju Su-34M sērijveida piegādes. Patlaban GKS ir vairāk nekā simts šo lidaparātu. Daļu nolēma papildināt pēc militārās ekspluatācijas Sīrijā. Modernizētās mašīnas varēs nest jaunus aviācijas trieciena līdzekļi, tās aprīkos ar mūsdienīgām radioelektroniskās cīņas iekārtām, mūsdienīgu avioniku. Su-34M tiks nomainīti tēmēkļi, sakaru līdzekļi un radari. Speciālisti vērtē, ka iespēju ziņā modernizētais Su-34M divkārt apsteigs savu priekšgājēju.

© Sputnik / Нина Падалко / Pāriet pie mediju bankasIznīcinātājs-bumbvedējs Su-34
Trieciena arsenāls. Kādus jaunumus Krievijas armija saņems 2021. gadā - Sputnik Latvija
Iznīcinātājs-bumbvedējs Su-34

Bez tam GKS šogad gaida arī atjaunotos stratēģiskos bumbvedējus Tu-160M. Dziļās modernizācijas ietvaros raķešnesēji saņems mūsdienīgu pilotāžas un navigācijas iekārtu, sakaru un vadības sistēmas, radiolokācijas staciju, radioloelektroniskās pretdarbības kompleksu. Rezultātā būtiski uzlabojusies lidmašīnas efektivitāte, darbības rādiuss palielinājies par tūkstoš kilometriem.

Īpaša uzmanība veltīta helikopteriem. 2021. gadā Krievijas BS saņems desmit transporta-kaujas Mi-8AMTŠ-VN ar pilnveidotu vadāmo ieroču kompleksu. Atšķirībā no agrākajiem modeļiem, šī lidaparāta kabīni aizsargā titāna bruņas, transporta nodaļu sedz vieglās aramīda bruņas. Rezultātā Mi-8 kļuvis par daudzfunkcionālu mašīnu uzbrukuma, trieciena un desanta-transporta uzdevumu izpildei.

© Sputnik / Сергей Пятаков / Pāriet pie mediju bankasTransporta-trieciena helikopteris Mi-8AMTŠ "Terminator"
Trieciena arsenāls. Kādus jaunumus Krievijas armija saņems 2021. gadā - Sputnik Latvija
Transporta-trieciena helikopteris Mi-8AMTŠ "Terminator"

Mi-8AMTŠ-VN pirmās iemēģinās armijas aviācijas brigādes, kas strādā Gaisa desanta spēka interesēs. Helikopteris jau iedēvēts par "lidojošo desanta bruņumašīnu": tas spēj pārvietot desantu un nodrošināt efektīvu atbalstu, arī ar precīzajām raķetēm.

Līdz 2020. gada beigām armija saņēma 18 modernizētos trieciena helikopterus Mi-28NM no simt pasūtītajiem. Modernizētajam "nakts medniekam" palielināts mērķa identifikācijas attālums, tas ir grūtāk pamanāms, jaudīgāks, saņēmis precīzo raķešu bruņojumu. Arī stūrmanim tagad ir lidaparāta vadības instrumenti – līdz ar pastiprinātajām bruņām un lāzera aizsardzības kompleksu šis faktors nopietni uzlabo helikoptera dzīvotspēju kaujā.

Pretraķešu "lietussargs"

Armija saņems jaunās paaudzes sistēmas S-500 "Prometei" pirmās zenītraķetes. ZRS sērijveida ražošana sāksies 2025. gadā, pagaidām armija un rūpniecība pārbauda sistēmu valsts izmēģinājumos.

Стрельбы американских тяжёлых танков Abrams M1A2 - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Sodīsim visus". Kādiem mērķiem Pentagons iztērēs rekordlielo militāro budžetu

Viena no "Prometei" īpatnībām ir tā, ka līdztekus aerodinamisko mērķu pārtveršanai, tas spēj notriekt ballistiskās starpkontinentālās raķetes un hiperskaņas lidaparātus. Pie tam S-500 sasniedz objektus simtiem kilometru attālumā no Zemes, proti, strādā kosmosā. Atklātie dati liecina, ka S-500 darbības rādiuss sasniedz 600 km. S-500 vienatnē identificē un vienlaikus apšauda desmitiem mērķu, kas pārvietojas ar 7 km/sek. ātrumu.

Vēl viens jaunums – zenītraķešu sistēma S-350 "Vityaz". Pirmie tās paraugi nonāca bruņotajos spēkos 2019. gadā. AM pasūtīja vēl četrus komplektus. Tos piegādās 2021. un 2023. gadā. Starp pirmajiem jaunās ZRS saņems Hakasijā un Krasnojarskas novadā dislocētie pulki, kuru rīcībā patlaban ir sistēmas S-300PS.

Atgādināsim, ka "Vityaz" nomainīs visnotaļ efektīvo, taču nu jau "padzīvojušo" S-300. Sistēmu S-350 veido pašgājējiekārta, visu rakursu radars ar telpas elektronisko skenēšanu un komandpunkts. Munīcija – divu tipu vidēja darbības rādiusa raķetes.

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasZenītraķešu komplekss S-350 "Vityaz", foto no arhīva
Trieciena arsenāls. Kādus jaunumus Krievijas armija saņems 2021. gadā - Sputnik Latvija
Zenītraķešu komplekss S-350 "Vityaz", foto no arhīva

Pirmās paredzētas aerodinamisko un ballistisko objektu likvidācijai 120 km attālumā. Otrās likvidē zemu lidojošus objektus – spārnotās raķetes, bezpilota lidaparātus, planējošos blokus līdz 15 km attālumā. S-350 izceļas ar paplašinātu munīcijas komplektu: vienā divizionā ir vairāk nekā 140 raķetes, divreiz vairāk nekā S-300PS. Viens "Vityaz" vienlaikus apšauda līdz 16 objektus, pie tam tas izmaksā daudz mazāk nekā ZRS S-400 "Triumf".

Krievijas GKS līdz 2027. gadam saņems 12 S-350 divizionus. Tie būtiski palielinās efektivitāti cīņā ar spārnotajām raķetēm.

Ziņu lente
0