Viedoklis

"Liels solis uz priekšu": Krievija iemēģina jaunu tanku kaujas taktiku

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bruņoti, aizsargāti un universāli – vienā no poligoniem netālu no Čeļabinskas notika tanku un to atbalstam paredzēto mašīnu "Terminator" pirmās kopīgās mācības.

Mašīnas devās uzbrukumā vienkā ierindā ar Centrālā kara apgabala gvardes divīzijas T-72. "Terminatori" demonstrēja iespaidīgu spēku. Par tehnikas īpatnībām portālā RIA Novosti pastāstīja Andrejs Kocs.

Čečenijā gūtā pieredze

Krievijas Aizsardzības ministrijas publicētajā video ierakstā redzams, ka "Terminatori" dodas uz priekšu iepakaļ galvenajai ierindai starp smagajām bruņumašīnām. Kamēr tanki strādā ar 125 mm bruņojumu, tanku atbalsta mašīnu ekipāžas vērīgi kontrolē kaujas lauku. Tiklīdz karavīri ierauga "pretinieka" kareivjus, viņi atklāj viesuļuguni no sapārotajiem 30 mm lielgabaliem. Tas ir "Terminator" galvenais uzdevums: piesegt tankus no kājniekiem, bruņotiem ar granātmetējiem un prettanku raķešu kompleksiem.

Военный парад в ознаменование 75-летия Победы - Sputnik Latvija
"Aizvietos veselu vadu". Defense News novērtēja Krievijas TAM "Terminator"

Tanku atbalsta mašīnu izstrādei pamati likti jau 80. gados, tomēr nopietns darbs sākās tikai pēc 1. Čečenijas kampaņas. Triecienuzbrukums Groznijai 1995. gada janvārī apliecināja, ka sadursmēs ar kājniekiem tanki ir viegli ievainojami. Ēku augšstāvos nocietinājušies kaujinieki viegli likvidēja federālo spēku bruņutehniku – ar granātmetējiem caursita augšdaļā salīdzinoši plānās bruņas.

Motorizētos strēlniekus, kuru pienākums, bija piesegt tankus no kaujiniekiem, dudajevieši sekmīgi atvairīja ar ložmetēju un snaiperu uguni. Kļuva skaidrs: cīņām pilsētās vajadzīga bruņumašīna ar pamata ieroču lielu vertikālās tēmēšanas leņķi.

Mēģinājumi Sīrijā

Tanku atbalsta mašīnas pirmais prototips ar apzīmējumu "Objekts 199 "Ramka"" parādījās 2001. gadā. Mašīnas liktenis nav bijis viegls. Ilgus gadus Aizsardzības ministrija dažādu iemeslu dēļ – pārsvarā finansiālu apsvērumu rezultātā – atteicās pieņemt to bruņojumā.

Авиабаза Хмеймим в Сирии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijas Su-35 pārtvēris ASV izlūklidmašīnu pie Sīrijas krastiem: ko meklē amerikāņi?

Bija plānots izveidot vienu tanku atbalsta rotu, tomēr bruņotajos spēkos šī tehnika neparādījās. Militārā vadība paziņoja, ka atsakās no jauno mašīnu iepirkuma, kā arī novecojušo tanku konversijas saskaņā ar projektu. Desmit tanku atbalsta mašīnas nopirka Kazahstāna.

Tomēr "Terminatori" regulāri parādījās dažādās starptautiskās bruņojuma izstādēs. 2017. gada vasarā vairākas tanku atbalsta mašīnas devās uz Sīriju – komandējumā. Viena mašīna zem maskēšanās tīkla, starp citu, tika pamanīta Hmeimimas aviobāzē. Karavīri bija apmierināti ar "Terminator" – ziņoja, ka tanku atbalsta mašīnas tika aktīvi izmantotas uzbrukumos ISIS kaujiniekiem.

Tā nu Aizsardzības ministrija nolēma pieņem "Terminator". 2018. gadā jaunās mašīnas jau piedalījās Uzvaras parādē Sarkanajā laukumā. Drīz vien mašīnas nonāca armijas daļās, piemēram, 90. gvardes tanku divīzijā. Par tālākajiem iepirkumiem lēmums tiks pieņemts atbilstoši izmēģinājumu ekspluatācijas rezultātiem.

Universālais kareivis

"Terminator" būvēts uz tanka T-72 bāzes. Tādas pašas bruņas, tiesa, nostiprinātas ar moderno dinamisko aizsardzību "Relikt". Bruņojuma bloks izvietots tornīša aizmugures daļā, munīcija – ārpus bruņu apjoma. Valda uzskats, ka TAM ir labi nodrošināta pret kājnieku prettanku līdzekļiem. Ekipāža – pieci cilvēki, tāpat kā artilērijas pašgājējiekārtā "Msta S". Pārsvarā – tāpēc, ka "Terminator" ir bruņota līdz zobiem. Savā ziņā TAM ir "sauszemes eskadras kuģis".

Роботизированный комплекс «Уран-9» - Sputnik Latvija
Krievijas AM demonstrēja jaunā bruņojuma iespējas

Pamata bruņojums – sapārotais 30 mm automātiskais lielgabals 2A42 (tos uzstāda arī bruņotās kājnieku mašīnas BMP-2, bruņutransportieti BTR-82A un kara helikopteri) ar 900 lādiņiem. Tornītī – 7,62 mm kalibra ložmetējs PKT. Līdzās tornītim – divi bruņoti apvalki, katrā – divi transporta un palaišanas konteineri ar vadāmajām prettanku raķetēm 9M120-1 "Ataka" (efektīvais darbības attālums - 6 km).  Korpusa priekšdaļā – divi automātiskie granātmetēji AG-17D darbam pret kājniekiem ar šķembu šāviņiem.

Ekipāža efektīvi izmanto arsenālu, pateicoties mūsdienīgajai automātiskajai uguns kontroles sistēmai "Ramka" ar digitālo ballistisko skaitļotāju un mērķu pavadīšanas automātu. Tēmēklim ir viss nepieciešamais darbam jebkurā diennakts laikā: termovīzijas un optiskais kanāls, PTVR tēmēšanas aparatūra, lāzera attāluma mērītājs. "Terminator" darbam piemēroto mērķu spektrs ir neparasti plašs: kājnieki, tanki, viegla bruņutehnika, zemu lidojoši helikopteri, bezpilota lidaparāti un nocietinājumi.

Projekta nākotne

TAM pirmos, eksportam paredzētos variantus eksperti bieži kritizēja. Starp galvenajām pretenzijām - "Terminator" vājā "redze". Bija plānots, ka jaunās mašīnas spēs labāk pārskatīt cīņas lauku nekā smagā bruņutehnika. Tomēr agrīnajos TAM novērošanas un tēmēšanas kompleksi bija tieši tādi paši kā visplašāk izplatītajiem tankiem. Piedevām daudzi šaubījas, vai "Terminator" spēs pilnībā aizvietot kājniekus – galveno bruņutehnikas aizsargu cīņas laukā. Tomēr TAM modernās versijas ir daudz "acīgākas".

Российско-белорусские учения Запад-2017 в Калининградской области - Sputnik Latvija
National Interest novērtējis Krievijas un ASV izredzes karā uz sauszemes

Spriežot pēc Aizsardzības ministrijas video ieraksta, karavīri izvēlējušies pirmo "Terminator". Otrais variants, kas dienas gaismu ieraudzīja 2013. gadā, bruņots vājāk – tam noņemti automātiskie granātmetēji un samazināta ekipāža līdz trim cilvēkiem. Krievijas BS modernizācija neieinteresēja, toties atradās pircēji Alžīrā – tā pasūtīja vairāk nekā 300 TAM "Terminator 2".

Pagaidām nav zināms, kad parādīsies "Terminator 3". Jau 2016. gadā "Uralvagonzavod" ģenerāldirektors Oļegs Sijenko pastāstīja, ka korporācija izstrādājusi mašīnu attīstības koncepciju uz jaunās platformas "Armata" bāzes no 28 perspektīvām bruņojuma vienībām, ieskaitot PGA, smago bruņoto tehniku. To vidū ir arī TAM. Par topošo mašīnu nekas daudz nav zināms, varbūt tikai tas, ka 30 mm lielgabalu vietā parādīsies spēcīgāki – 57 mm lielgabali.

Ziņu lente
0