Viedoklis

LGBT šantāža Eiropas Savienībā: ievērojiet tiesības, citādi maksāsiet sodu

© Sputnik / Sergey MelkonovШествие сексуальных меньшинств Baltijas Praids 2018
Шествие сексуальных меньшинств Baltijas Praids 2018 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mūsu acu priekšā izvēršas pārsteidzoša un paradoksāla situācija – Brisele sodīs valstis, kas, pēc EK domām, apspiež LGBTIK.

Drošība, inkluzīva sabiedrība un vienlīdzības ideju propaganda visā pasaulē. Izklausās vienkārši, saprotami, nevainīgi un ikdienišķi, atzīmē radio Sputnik autors Kirils Grišins. Šī ir pirmā ES stratēģija cīņā pret LGBTIK (lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu, interseksuāļu un kviru) diskrimināciju.

Iniciatīvas autori ir Eiropas Komisijas eksperti. Viņi iesaka pētīt jautājumu par diskrimināciju seksuālās identitātes aspektā nodarbinātības jomā. EK stratēģijā ņemts vērā vēl viens aspekts – viendzimuma ģimeņu tiesību aizsardzība. Ņemot vērā savienības dalībvalstu atšķirīgo likumdošanu, ne visur iespējams atzīt vecāku paternitāti vai maternitāti. Līdz ar to EK plāno izvirzīt iniciatīvu par vecāku savstarpēju atzīšanu visās ES dalībvalstīs.

 Пикет молодежной организации Протест за права представителей ЛГБТ - Sputnik Latvija
LGBT Lāčplēsis: bērni pie Saeimas prasīja atļaut viendzimuma laulības

Piedevām EK secinājusi, ka 2019. gadā 43% LGBTIK pārstāvju sajutuši diskrimināciju. Tātad, gandrīz katrs otrais. Tāpēc ES valstīm, kas pārkāpj šo personu tiesības, jāsaņem finansiālas sankcijas, uzskata eirokomisāre vienlīdzības jautājumos Helēna Dallija. EK vēlas, lai visas ES valdības izstrādātu savus nacionālos plānus LGBTIK diskriminācijas samazināšanai.

Šogad Dallijas kundze bloķējusi ES subsīdijas sešām pilsētām sadraudzības pilsētu pilsoniskās programmas ietvaros. Palīdzības apjomi variējās no 5 līdz 25 tūkstošiem eiro. Summas nav kritiskas, tomēr precedents ir svarīgāks. Visi norādītie granti bija plānoti tā saucamajām no LGBT brīvajām zonām Polijā – pilsētām, kas parakstījušās dažādas deklarācijas un hartas, kuras ietver LGBT diskriminējošus solījumus, stāsta izdevums Politico.

Polijas tieslietu ministrs Zbigņevs Zebro uzskata, ka Dallijas lēmumi ir "nepamatoti un nelikumīgi". Savukārt premjerministrs Mateušs Moraveckis piedraudēja, ka Varšava varētu iesūdzēt Komisiju ES tiesā par šo lēmumu. Tomēr administratīvais spiediens pret Varšavu turpinās. Septembra beigās 50 valstu vēstnieki parakstīja atklātu vēstuli Polijas valdībai, kurā aicināja apturēt diskrimināciju. Viendzimuma laulības Polijas likumi neatzīst, viendzimuma pāriem nav tiesību adoptēt bērnus.

Arī Ungārijā valdošā partija "Fides", tuvojoties parlamenta vēlēšanām, aizvien biežāk izmanto LGBT naidīgus izteikumus. Premjers Viktors Orbans ierosinājis grozījumus Konstitūcijā, kas paredz: bērnus vajag audzināt dzimuma lomu kristīgajā interpretācijā.

Флаг Европейского союза - Sputnik Latvija
Ja neklausīsi, naudu nedabūsi: ES vēlas izdomāt jaunu maksājumu kārtību

Viendzimuma laulības Ungārijā ir aizliegtas, taču patlaban LGBT pāri var adoptēt bērnu, ja dokumentus iesniegs viens no partneriem.

Mazliet vēlāk "Fides" ierosināja grozījumus likumdošanā, kas nostiprina reliģisko doktrīnu un aizliedz adopciju viendzimuma pāriem. Starp citu, Viktors Orbans jau izdomājis, kā atbildēs eirobirokrātiem, ja viņi uzbruks Budapeštai – viņš apsolījis uzlikt veto ES budžetam.

Vārdu sakot, mūsu acu priekšā izvēršas pārsteidzoša un paradoksāla situācija – Brisele sodīs valstis, kas, pēc EK domām, apspiež LGBTIK. Ne pierādījumu, ne piemēru, tikai norādes uz likumiem, kas darbojas konkrētā valstī.

Taču tādos apstākļos valstis, ko ES padara par vainīgām, principā, varētu apstrīdēt finansiālo diskrimināciju. Ja tas nenotiks tagad, kad Brisele soda ar desmitiem tūkstošu, nākotnē sodi vairs nebūs tik mīksti un skars ne tikai ES finansiālo palīdzību. 

Pilnīgi iespējami arī sodi miljardiem eiro apmērā. Kā cīņā ar monopolu – no apgrozījuma. Tad ES projektu vienkārši saplosīs gabalos iekšējās pretrunas. Domājams, pirmās no ES izstāsies Ungārija un Polija – nebūs no kā sodus maksāt.

Ziņu lente
0