Viedoklis

"Pietiks ar pāris triecieniem": Pentagonam paskaidroja, kā karot ar Krieviju un Ķīnu

© Sputnik / Sergey MelkonovАмериканские военнослужащие на военной базе в Адажи
Американские военнослужащие на военной базе в Адажи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Kongresa analītiķi ir pārliecināti: mākslīgā intelekta attīstība, kvantu datori, kosmiskās sistēmas, kiberieroči ātri novedīs tiktāl, ka tradicionālās karadarbības metodes atkāpsies pagātnē.

Attīstīt mākslīgo intelektu, pilnveidot kiberieročus, aizsargāties no bioloģiskajiem draudiem – ASV Kongresa speciālā komisija Future of Defense Task Force (FDTF) 87 lappuses lielā pārskatā iezīmējusi valsts militārās attīstības perspektīvos virzienus tuvākajiem gadu desmitiem. FDFT tika izveidota pērnā gada oktobrī ar mērķi izstrādāt stratēģiju konfrontācijai ar Krieviju un Ķīnu. Kongresmeņi atklāti apgalvo, ka Maskava un Pekina neseksistenciālus draudus ASV, un sniedz Pentagonam rekomendācijas to neitralizācijai. Kam amerikāņi pievērsuši lielāko uzmanību? Par to portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Nākotne pieder robotiem

Kongresa analītiķi ir pārliecināti: mākslīgā intelekta attīstība, kvantu datori, kosmiskās sistēmas, kiberieroči, biotehnoloģijas un radioelektroniskās cīņas metodes ātri novedīs tiktāl, ka tradicionālās karadarbības metodes atkāpsies pagātnē.

Pašreizējais ASV vadītājs Baraks Obama. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV prezidents informē par apstākļiem, kādos pret Krieviju tiks vērsti kiberieroči

Bruņoti konflikti nesāksies ar uzlidojumiem, desanta izsēdināšanu krastā un plašiem uzbrukumiem uz sauszemes, bet gan no precīziem hakeru uzbrukumiem pretinieka vitālajai infrastruktūrai, elektrotīkliem, finanšu un veselības aprūpes sistēmām. Cīņas vērsīsies plašumā kosmosā un kibertelpā. Sekmes šajās frontēs spēj paralizēt valsti, pret ko vērsts uzbrukums.

Kongresa komisijas locekļi ir pārliecināti: tādas metodes ir pa spēkam ASV pretiniekiem, kuri nevis sacentīsies ar amerikāņu spēcīgo aizsardzības mašīnu, bet gan mēģinās to neitralizēt ar dažiem precīziem un ne īpaši dārgiem triecieniem.

Kongresmeņi uzskata, ka aizsardzībai no jaunajiem draudiem vajadzīgas plašas investīcijas zinātnē. Cita starpā viņi iesaka tērēt vismaz 3,4% militārā budžeta perspektīvām tehnoloģijām un uzdot visu veidu bruņotajiem spēkiem nežēlot resursus to integrācijai bruņotajos spēkos.

Kongress iesaka īpašu uzmanību veltīt mākslīgā intelekta attīstībai. "Tas ietekmēs burtiski visus sabiedrības dzīves aspektus, - teikts pārskatā. – MI integrācija bruņotajos spēkos un nacionālās drošības sistēmā fundamentāli mainīs kara metodes. Valsts, kas uzvarēs MI radīšanas sacensībās, saņems vitālu un, iespējams, neapstrīdamu militāro un ekonomisko pārsvaru. Datori jau būtiski apsteidz cilvēku informācijas apstrādes un lēmumu pieņemšanas ātrumā. Karavīri izmantos MI autonomu kaujas platformu radīšanai, kas bez cilvēka klātbūtnes varēs patstāvīgi meklēt un iznīcināt pretinieka mērķus. Īpaši efektīvs šis ierocis ir "spieta" taktikā, kuras ietvaros liels skaits mazu robotu uzbrūk vienam mērķim."

Bioloģiskie draudi

Pārskatā atzīmēts, ka MI iespējams izmantot izlūkošanai, ienaidnieka tīklu monitoringam, kaujas operāciju plānošanai un daudzām citām darbībām. Globālā aspektā pilnvērtīgs mākslīgais intelekts būtiski veicinās komerciju, transportu, veselības aprūpi, izglītību, finanšu tirgus. Kongresmeņi secināja: valsts, kas pirmā radīs MI, faktiski iegūs varu pār visu pasauli. Tāpēc viņi iesaka paredzēt dziļu MI integrāciju  visu veidu perspektīvajā militārajā tehnikā, ko iegādājas Pentagons.

Starpkontinentālo ballistisko raķešu Topoļ M transporta un starta iekārta - Sputnik Latvija
Vieglas pastaigas nebūs. Amerikāņi aprēķinājuši, ar ko draud uzbrukums Krievijai

Dokumenta autori pievērsa uzmanību arī biotehnoloģiju nozīmei un aizsardzībai no riskiem, kas ar tām saistītas. Kongresmeņi uzskata, ka šodien šajā jomā līdera vietu ieņem Ķīna. Militārajā jomā biotehnoloģijas iespējams izmantot, piemēram, karavīru militārās efektivitātes celšanai.

Progress sintētiskās bioloģijas jomā ļaus radīt ģenētiskos kodus, kas nepastāv dabā, tomēr var kļūt par draudīgu un efektīvu ieroci. Runa ir par selektīvajiem jaunās paaudzes militārajiem vīrusiem, kas, piemēram, skar tikai noteikta etnosa pārstāvjus. Vai par kaitniecisku lauksaimniecības kultūru, kas iztukšos laukus un radīs badu pretinieka pusē.

Komisijas eksperti atgādināja, ka valsts ieņem līdera vietu koronavīrusa izplatības ziņā. Tātad veselības aprūpes sistēma un visa nacionālā drošība ir ļoti ievainojama. Tiesa, ASV arī pašas labprāt paeksperimentētu ar neredzamo ieroci. Daudzās bijušajās padomju republikās strādā liels skaits amerikāņu biolaboratoriju, kas slēgtas vienkāršajiem mirstīgajiem. Daži Krievijas militārie speciālisti uzskata, ka tajās top kaujas vīrusi.

Hakeri un hiperskaņa

Pārskata autori pievērš lielu uzmanību arī operācijām kibertelpā un radioelektroniskās cīņas metodēm. Nākotnes pasaulē labi apmācīti hakeri militārā operācijā paveiks vairāk nekā karavīri. Darbības kibertelpā iespējams pielietot politiskam vai ekonomiskam spiedienam, spiegošanai, uzbrukumiem vitāliem infrastruktūras elementiem.

Тактический раскрас экипажа американского танка M1 Abrams - Sputnik Latvija
Viedoklis
Pie sarkanās līnijas: kā ASV plāno "apturēt Krievijas agresiju"

Kongresmeņi ne tikai iesaka paplašināt ASV iespējas šajā jomā, bet arī gatavoties aizsardzībai, jo amerikāņu bruņojuma datorizācija un saslēgšana tīklā padara to ievainojamu. Pārskata autori uzskata, ka jāizstrādā jaunas metodes aizsardzībai no mūsdienu radioelektroniskās cīņas kompleksiem. Cita starpā viņi iesaka veidot alternatīvu globālās pozicionēšanas satelītu sistēmai GPS, kas bīstas no traucēkļiem.

Pie tam pārskatā pastāvīgi ir runa par kosmosu. Autori apgalvo, ka Krievija un Ķīna pēdējos gados nopietni uzlabojušas savas iespējas Zemes orbītā. Eksperti ir pārliecināti, ka Maskava un Pekina izstrādā pret satelītiem paredzētas sauszemes bāzes raķetes, kas spēj būtiski paretināt ASV kosmisko grupējumu, un uzsver, cik svarīgi ir izstrādāt pašiem savas orbitālās militārās platformas.

Visbeidzot, pārskata autori iesaka paātrināt nacionālo hiperskaņas ieroču programmu, atsaucoties uz bruņojumu, kas jau ir Krievijas un Ķīnas rīcībā. Analītiķi bīstas, ka bez tamlīdzīgām uzbrukuma sistēmām ASV nespēs pilnā mērā īstenot ātrā globālā trieciena (Prompt Global Strike) stratēģiju.

Ziņu lente
0