Viedoklis

Nelaimīgie "Zibeņi". Kāpēc F-35 joprojām ir pats neveiksmīgākais iznīcinātājs

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasИстребители F-35A Lightning II, архивное фото
Истребители F-35A Lightning II, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Fizelāžas sabrukums, kontroles zudums gaisā, elektronisko iekārtu pastāvīgi traucējumi – Pentagons atkal konstatējis problēmas piektās paaudzes iznīcinātāju F-35 Lightning ekspluatācijā.

Šoreiz disfunkcijas konstatētas programmatūrā, kas kontrolē lidmašīnas mezglu amortizāciju un darbaspēju. Karavīru pretenzijas var izmaksāt kompānijai "Lockheed Martin" desmitiem miljonu dolāru. Par "zibeņa" nelaimēm portālā RIA Novosti stāsta Nikolajs Protopopovs.

Gribēja, lai būtu labāk

ASV Aizsardzības ministrijas un piektās paaudzes iznīcinātāju F-35 Lightning ražotāja kārtējais strīds sākās pirms dažiem mēnešiem. Militārpersonas pieprasa no kompānijas vairāk nekā 70 miljonus dolāru kompensācijai par programmatūras Electronic equipment logs (EEL) nekorekto darbu.

Международный авиасалон Ле Бурже-2017 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Amerikāņu F-35 jaunas grūtības – sadursme ar degvielas uzpildītāju

Šai programmatūrai vajadzētu sniegt atskaites par borta sistēmu kļūmēm un traucējumiem, kā arī kontrolēt F-35 elementu darbspēju un ekspluatācijas termiņu. Pēc būtības, tas ir digitāls žurnāls ar visu detaļu vēsturi kopš tās uzstādīšanas brīža līdz lidmašīnas utilizācijai. Bija plānots, ka tāda pieeja dāvās iespēju izstrādāt ekonomiskākas metodes jauno iznīcinātāju tehniskajai apkalpošanai.

Nesen noskaidrojās, ka dators parādījis kļūdainus datus par piecpadsmit tūkstošiem elementu, ko saņēmušas ASV Gaisa spēku vienības. Bija vajadzīgi būtiski izdevumi un ilgs laiks, lai pārbaudītu visas detaļas un radītu elektroniskās kopijas. Lieta tāda, ka saskaņā ar reglamentu elementus iespējams izmantot lidmašīnās vai nodot utilizācijai tikai pēc iekļaušanas katalogā.

Elektronikas izstrādātāji mēģina uzvelt atbildību militārpersonām, norāda, ka programmatūra izmantota  nepareizi. Pentagons apgalvo, ka problēma ir daudz nopietnāka. Piemēram, pārmetumus izpelnījusies iznīcinātāju pašdiagnostikas galvenā sistēma ALIS (Autonomic Logistics Information System), kuras elementu vidū ir arī EEL.

Lai nu būtu, kā būdams, grūtības ar programmu ALIS radās nekavējoties, pirmajās modifikācijās F-35B ar saīsināto pacelšanās un nolaišanās distanci. Analītiķi uzskata, ka diezin vai izdosies īsā laikā pilnveidot tik sarežģītu sistēmu. Pagaidām Pentagons iesaka karavīriem risināt automātikas kļūdas saviem spēkiem vai izpildīt dažas operācijas manuāli.

Cieš piloti

Tas nebūt nav vienīgais jaunā iznīcinātāja trūkums, lai arī lidaparāts pretendē uz ASV GS modernākās lidmašīnas titulu. Inženieri vēl joprojām nav izlabojuši virkni kļūdu. Pentagons norāda, ka rezultātā apdraudēta pat pilotu dzīvība un veselība, turklāt apšaubāmas ir pat iznīcinātāja spējas pildīt kaujas uzdevumus.

Problēmu skaits ir tik liels, ka tās sadalītas vairākās kategorijās un saskaitītas. Par kritiskākajām tiek uzskatītas trīspadsmit kļūdas. To starpā ir arī pēkšņa spiediena maiņa kabīnē, kuras rezultātā lidotājs gaisā var gūt barotraumu. Piloti saskārušies ar asām sāpēm ausīs un deguna dobumā. Informācija saņemta vismaz par diviem tādiem incidentiem. "Lockheed Martin" apliecina: risinājums jau esot atrasts, un sola pilnveidot spiediena regulēšanas sistēmu.

Pentagonam nopietnas raizes sagādā arī katapultēšanās sistēma – izmēģinājumi parādīja, ka pilots var viegli lauzt kakla skriemeļus, ja viņa svars nesasniedz 60 kilogramus.

Истребитель F-35 - Sputnik Latvija
Viedoklis
F-35 modernizācija – samaitātas reputācijas rezultāts

ASV Gaisa spēkos galva sāk arī par klāja F-35 nestabilitāti pēc dažiem manevriem gaisā, piemēram, pēc izvairīšanās no raķetes. Kad F-35 dodas uzbrukumā vairāk nekā 20 grādu leņķī, ļoti liels ir kontroles zuduma risks. Piloti stāsta, ka iznīcinātājs kļūst nestabils un neprognozējams. Domājams, pie tā novedušas programmatūras kļūdas, kas steidzami jālabo, citādi F-35 ekspluatācija maksimālos režīmos nav iespējama.

Eksperti ir vienisprātis par to, ka lielākās problēmas rada modifikācija F-35B ar vertikālo pacelšanos un nosēšanos. Piemēram, nosēžoties 30 grādu karstumā, dzinējs bieži vien netiek galā ar slodzi un nenodrošina pietiekamu vilkmi drošai mašīnas nosēdināšanai. Piloti ir spiesti burtiski nomest mašīnas uz joslas vai kuģa klāja. Tādas apiešanās rezultātā pastāv fizelāžas sabrukuma un pat sprādziena risks.

Atzīmēsim, ka ASV GS jau zaudējuši vairākas "klāja lidmašīnas". Piemēram, 2018. gadā Jūras kājnieku korpusa F-35B nogāzās Dienvidkarolīnā. Nesen tāda pati lidmašīna gaisā sadūrās ar degvielas uzpildes lidmašīnu. Iznīcinātājs nogāzās, bet degvielas uzpildītāju tomēr izdevās nosēdināt.

Dārgas rotaļlietas

Amerikāņu konstruktoru galvenā kļūda ir F-35 pārlieku vājā fizelāža. "Zibeņi" nespēj ilgi lidot virsskaņas ātrumā – lidaparāts var sabrukt. Lielas slodzes apstākļos lūzt antenas, apšuvums un astes daļas elementi.

Pentagons nesteidz novērst trūkumus – tam būs vajadzīgi kolosāli līdzekļi, būs jāpārstrādā konstrukcija. Pilotiem ieteikts minimizēt lidojuma laiku liela ātrumā. Tātad viņi ir spiesti pašos pamatos mainīt F-35 pielietošanas taktiku un atteikties no tā galvenās priekšrocības – pārtveršanas virsskaņas ātrumā.

Разгрузка американской военной техники в порту Бремерхафен в Германии - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Nostādīja fakta priekšā": kā Eiropa maksās par ASV militārajām bāzēm

Te aprakstīti tikai daži trūkumi, kas fiksēti vienam no dārgākajiem militārajiem projektiem pasaulē. Atgādināsim: ASV programmas "Joint Strike Fighter" vērtība sasniedz gandrīz pusotru triljonu dolāru. Lielākā daļa līdzekļu paredzēta mašīnu tehniskajai apkalpošanai. Eksperti ir pārliecināti: F-35 joprojām sūknēs naudu no valsts budžeta, pārsvarā – tāpēc, ka tam pastāvīgi jālabo kļūmes.

Plānots, ka "Lockheed Martin" laidīs klajā aptuveni 2,5 tūkstošus 5. paaudzes lidmašīnu ASV un to sabiedroto gaisa spēku vajadzībām. Nepabeigtās, negatavās mašīnas tirgo pa visu pasauli – amerikāņi prot uzspiest preci, bieži vien pat piespiež pie sienas satelītu valdības.

Lielāko "neredzamo mašīnu" partiju, apmēram 140 lidaparātus saņems Lielbritānija, pa simtam – Japāna un Austrālija. Dienvidkoreja parakstījusi līgumu par 60 iznīcinātājiem, desmitiem F-35 ekspluatēs Norvēģija, Izraēla, Polija un citas Eiropas valstis.

Ziņu lente
0