Viedoklis

Krievijas "Cirkon" padarījis bezjēdzīgu ASV globālā trieciena koncepciju

© Sputnik / Sergey Pyatakov / Pāriet pie mediju bankasДежурный боевой пост РВСН
Дежурный боевой пост РВСН - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija sekmīgi noslēdz efektīva precīza ieroča izmēģinājumus, kam nav analoga visā pasaulē. 450 kilometri 4 minūšu laikā – tāda ir Krievijas atbilde ASV agresīvajiem plāniem.

Straujais trāpījums mērķī ar raķeti "Cirkon" Arktikas skarbajos apstākļos 7. oktobrī ir nākamais solis ceļā pie Krievijas Bruņoto spēku apbruņošanas ar jaunākajām ieroču sistēmām un kompleksiem.

No fregates "Admiral Gorshkov" Baltajā jūrā palaistā hiperskaņas raķete "Cirkon" pēc četrām ar pusi minūtēm likvidēja mērķi Barenca jūrā, 450 kilometru attālumā un parādīja, cik droši aizsargātas ir Krievijas arktiskās robežas. Raķetes ātrums pārsniedza 8 Mahus, maksimālais lidojuma augstums – 28 km. Projektā paredzēts raķetes ātrums līdz 9 Mahiem (vairāk nekā 10 789 km/h) un lidojuma attālums – virs 1000 km.

Sasniedzot ātrumu virs 8 Mahiem, raķetes kļūst neredzamas visām domājamā pretinieka esošajām un perspektīvajām PGA un PRA sistēmām. "Cirkon" cīņas spējas ļauj droši konkurēt ar kodolieročiem. Ar vienu hiperskaņas raķetes trāpījumu ar konvencionālo lādiņu pietiek, lai iznīcinātu pretinieka aviācijas bāzes kuģi vai lielu objektu uz zemes (raķetei ir arī kodollādiņi).

Viens no Krievijas jaunākajiem kara kuģiem – "Admiral Gorshkov" pirmo reizi izšāva hiperskaņas raķeti pret mērķi jūrā. Iepriekš izmēģinājumi nodemonstrēja "Cirkon" unikālās taktiski tehniskās īpašības no darbības attāluma un šaušanas precizītātes, kā arī hiperskaņas ātruma viedokļa. Pēc visa valsts izmēģinājumu cikla (aptuveni 10 starti no "Admiral Gorshkov" un atomzemūdenes "Severodvinsk") plānots līdz 2021. gada beigām apbruņot ar "Cirkon" kuģus un zemūdenes. Hiperskaņas pārapbruņošanās skars ne tikai kara floti. Iepriekš KF prezidents pastāstīja, ka turpinās darbs pie sauszemes bāzes "Cirkon".

Militārais pārsvars

Krievijas Aizsardzības ministrija ziņo, ka "Cirkon" saņems kreiseris "Admiral Nahimov", "Admiral Gorshkov" tipa fregates, "Gremyashchiy" projekta korvetes, citi kuģi un atomzemūdenes. Jāpiebilst, ja "Cirkon" ieviešana neprasa starta iekārtu pārbūvi, kas pielāgotas "Kalibr" un "Oniks". Modernizācijas gaitā hiperskaņas raķetes var saņemt arī citi kara Kuģi. Tas nodrošinās Krievijas JKF spēka strauju pieaugumu. Minēsim dažus piemērus.

Krievijas atomzemūdene Vladimir Monomah, foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijā top jauna flote: 16. jūlijā tiks sākta sešu kuģu būve

Kaujas apstākļos Krievijas JKF kuģu trieciena grupa (KTG), aprīkota ar hiperskaņas raķetēm, kuru darbības attālums pārsniedz 1000 km, spēs pirmā atrast un likvidēt pretinieka aviācijas bāzes trieciena grupu (ATG), palaižot 10-15 "Cirkon". Duelī ar "Cirkon" ASV un NATO pretkuģu raķetes nepārprotami cieš sakāvi, to efektīvais darbības attālums nepārsniedz 500 km (nerunājot jau par ātrumu). Domājamā pretinieka klāja lidmašīnu kaujas rādiuss nepārsniedz 800 km, tātad ATG būtu grūti organizēt plašu preventīvu uzbrukumu Krievijas kuģiem. Pat pretinieka klāja aviācijas darbības pāros vai posmos līdz 2000 km attālumā (ar degvielas uzpildi gaisā) būs tikpat neefektīvas – Krievijas KTG pretgaisa aizsardzības sistēmu šim posmam caursist neizdosies.

Taktiski vienkāršāka situācija: ar "Cirkon" bruņotas Krievijas KTG hipotētiskā sadursmē ar ASV Jūras spēku trieciena grupu, ko veido, piemēram, divi Ticonderoga tipa kreiseri vai Arleigh Burke tipa eskadras kuģi ar vadāmo raķešu ieročiem, ticamākais, tiks likvidēts vismaz viens no kuģiem. Četru hiperskaņas raķešu zalve garantēti likvidēs abus. Eskadras kuģa Arleigh Burke gaisa telpas kontroles radiolokācijas stacija, domājams, spēs fiksēt "Cirkon" ne vairāk kā 120 km attālumā, tātad no brīža, kad hiperskaņas raķete parādīsies radarā (ja parādīsies), līdz triecienam zem vaterlīnijas paies apmēram 90 sekundes. Ar šo laiku nepietiks pat kingstonu atvēršanai. Plazmas mākonī praktiski neredzamā "Cirkon" spēj dažu sekunžu laikā pārvarēt pretinieka PGA zonu.

KTG, ko veido divi kreiseri vai eskadras kuģi ar vadāmajām raķetēm, objektīvi nav izredžu atvairīt vienas hiperskaņas raķetes triecienu, un radioelektroniskās cīņas līdzekļiem, ar ko aprīkoti minētie kuģi, ir ļoti mazas cerības novērst "Cirkon" no mērķa. Hiperskaņas raķetes milzīgā kinētiskā enerģija ļauj "pārcirst" uz pusēm Arleigh Burke tipa eskadras kuģi.

Совместный выход в море кораблей разных флотов в Приморье - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Nopietni iemesli": kāpēc Krievija pārvieto uz Ziemeļiem jaunāko bruņojumu

Atgādināšu, ka Krievijas fregatēm un mazajiem raķešu kuģiem ir 16 un 8 nišas "Kalibr", "Oniks" un – perspektīvā – "Cirkon" palaišanai. Tātad relatīvi nelieli kuģi kļūst par nopietniek pretiniekiem aviācijas bāzes trieciena grupām. Piemēram, Lielbritānijas Karaliskās flotes kuģu mūsdienu PGA līdzekļi spēj notriekt gaisa mērķus, kas pārvietojas līdz 3700 km/h ātrumā, un Krievijas "Cirkon" tiem ir "neapturams" (unstoppable).

Krievijas jaunās hiperskaņas raķetes papildinās precīzo spārnoto "Kalibr" iespējas, kas paredzētas jūras un stacionāro objektu uz zemes (vadības punkti, arsenāli, objekti aerodromos un ostās) likvidācijai. "Cirkon" pieprasa principiāli mainīt Krievijai nedraudzīgo valstu JKS taktiku un tehnoloģijas. Krievijas hiperskaņas raķešu uzraudzībā domājamā pretinieka aviācijas trieciena grupas un vienības pat miera laikā var tikai imitēt efektivitāti okeāna plašumos. Perspektīvā pēc 2025. gada ar "Cirkon" bruņotās un vāji pamanāmās Krievijas zemūdenes padarīs domājamā pretinieka aviācijas bāzes trieciena grupas ārkārtīgi ievainojamas jebkurā Pasaules okeāna vietā.

Tehnoloģiskā pilnība

Hiperskaņas aparātu nav iespējams paātrināt ar tradicionālajiem reaktīvajiem dzinējiem. "Cirkon" raķešu dzinējs darbojas ar principiāli jaunu degvielu "Decilin M", kuras energoietilpība ir palielināta par 20%. Virsskaņas degšanai oksidanta lomā ir atmosfēras skābeklis. Jaunā ieroča izstrādes procesā nācās atrisināt virkni zinātniski tehnisku problēmu.

Подводный крейсер Князь Владимир  - Sputnik Latvija
Viedoklis
Par tiem, kas jūrā: Rietumos valda satraukums par jaunumiem Krievijas JKF

 Hiperskaņas raķete lido augstas temperatūras (virs 1500 grādi pēc Celsija skalas) plazmas mākonī. Šādā temperatūrā kūst alumīnijs un magnijs, termiski izturīgais tērauds zaudē īpašības. Pie tam raķetes tēmēšanas sistēmai un citām radioelektroniskajām iekārtām ir jāstrādā stabili. Lai saglabātu konstrukcijas "noturību", vadāmību sarežģītā trajektorijā un spārnotās raķetes manevrētspējas, tiek izmantoti berilija kausējumi, jauni ablācijas materiāli, kompozīti uz bora un oglekļa šķiedru pamata, grūtkūstošu materiālu plazmiskā uzsmidzināšāna un citas kosmiskās tehnoloģijas. Pie tam tas viss atradis vietu relatīvi nelielā korpusā. Atklāti pieejamā informācija liecina, ka raķete "Cirkon" (ZK-22) ir apmēram 6 metrus gara, lādiņš ir 300 kg smags. Kā jau teikts, "neapturamās" raķetes palaišanai tiek izmantots agrākais universālais kuģa komplekss ZS-14.

Amerikāņi ārkārtīgi intensīvi (un visnotaļ nesekmīgi) izstrādā stratēģiskos hiperskaņas gaisa uzbrukuma līdzekļus. ASV nav "Cirkon" līdzīgu pretkuģu raķešu. Speciālisti uzskata, ka Krievijas pārākums šajā jomā saglabāsies vismaz 10 gadus. Krievijas hiperskaņas ieročiem nav konkurentu pasaulē, to atzinis pat Rietumu pētījumu centrs Rand. Un tomēr "Cirkon" ir tikai Krievijas atbilde uz ārējiem militāriem draudiem, tehnoloģija miera saglabāšanai. Šodien Krievijai naidīgais kurss vēl joprojām ir Ziemeļatlantijas alianses prioritāte, taču iespēja vērst "Ātro globālo triecienu" (Prompt Global Strike) pret Krieviju rada lielas šaubas Pentagona speciālistu acīs. ASV manāmā atpalikšana no Krievijas bruņojuma jomā kavē Vašingtonas un Briseles gludeno militāro stratēģiju.

Ziņu lente
0