Viedoklis

Lidosim "prātīgi"? Kāda valsts pirmā varēs iegādāties Krievijas jauno Su-57?

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasМногофункциональный истребитель Су-57
Многофункциональный истребитель Су-57 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas mūsdienīgais bruņojums turpina iekarot pasauli un starptautisko tirgu.

Alžīrija, viens no Krievijas lielākajiem partneriem militāri tehniskās sadarbības jomā, ļoti vēlētos pirmā eksportēt piektās paaudzes iznīcinātāju Su-57.

Amerikāņu militāri analītiskais izdevums The Military Watch Magazine informēja: Alžīrija plāno nomainīt novecojušo "MiG" parku un pasūtījusi Krievijā iznīcinātājus Su-57 un citu aviotehniku. Nesen Krievijas Militāri tehniskās sadarbības federālā dienesta (MTSFD) direktors Dmitrijs Šugajevs tikās ar kolēģiem Alžīrā, puses apsprieda 14 lidmašīnu Su-57E piegādes nianses, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Iepriekš Alžīrija pauda nodomu kļūt par pirmo valsti Vidusjūras dienvidu krastā, kas saņems piektās paaudzes iznīcinātāju. Pērnā gada decembrī Alžīrijas militāro ziņu vietne Menadefence stāstīja, ka valsts noslēgusi līgumus par vairāku jauno Krievijā ražoto iznīcinātāju un bumbvedēju partiju piegādēm.

Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV politikas efekts: Krievijas ieroču popularitāte aug visā pasaulē

Principiālais lēmums pieņemts 2019. gada vasarā pēc Alžīrijas delegācijas vizītes Krievijas aviosalonā MAKS. Piegādes plānots pabeigt līdz 2025. gadam, un tas ļaus Alžīrijai izvērst pa vienai Su-57, Su-35 un MiG-29M2 eskadriļas (14 lidmašīnas katrā), kā arī divus Su-30MKA posmus un 14 bumbvedējus Su-34.

Reģionālo kaimiņu gaisa spēku plānotās pastiprināšanās (Maroka plāno saņemt 25 iznīcinātājus F-16, Itālija – "neredzamos" F-35) fonā saprotama ir Alžīrijas vēlme iegūt savā bruņojumā piektās paaudzes neredzamās lidmašīnas. Mijiedarbībā ar citiem jaunajiem Krievijā ražotajiem iznīcinātājiem Su-57 garantēs pārsvaru gaisā.

Krievijas un Ažīrijas līgumu summa kara aviācijas jomā, saskaņā ar dažādiem avotiem, sastāda 2-6 miljardus dolāru. Krievijas MTSFD oficiāli neapstiprina informāciju par Su-57 piegādēm Alžīrijai un nenoliedz to. Tomēr nav dūmu bez uguns. Piemēram, VI Starptautiskā militāri tehniskā foruma "Armija 2020" pasākumos MTSFD preses sekretāre Marija Vorobjova informēja par vairāku valstu oficiālajiem pieteikumiem par Krievijas iznīcinātāja Su-57 iepirkumiem.

Pateicoties Krievijā ražotajām lidmašīnām un aviācijas uzbrukuma līdzekļiem Alžīrijas Gaisa kara spēki tiek uzskatīti par attīstītākajiem, līdzsvarotākajiem un spēcīgākajiem Āfrikas kontinentā. GKS pamatā ir 45 smagie iznīcinātāji Su-30MKA (paaudze 4+), kas spēj sekmīgi likvidēt plaša spektra gaisa un virszemes mērķus ar liela darbības rādiusa raķetēm. Būtiskas ir arī Su-30 iespējas, kas spēj izmantot spārnotās raķetes X-31 (ātrums – virs 3 Mahiem). GKS papildina četras iznīcinātāju MiG-29 un frontes bumbvedēju Su-24M eskadriļas.

Drošas garantijas

Ne velti Alžīrija ir devusi priekšroku Krievijas bruņojumam (debesīs, uz zemes un jūrā). Turklāt Krievijas iznīcinātājam Su-57, kas pārspēj ārvalstu analogus visos parametros, reklāma nav vajadzīga. Kaujas apstākļos mazā efektīvā atstarojošā virsma padara Su-57 neredzamu pretinieka RLS (kompozītie materiāli konstrukcijā sastāda 70% virsmas un 25% svara).

Истребитель-перехватчик МиГ-31 - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Rietumi nespēs atkārtot": kāds būs Krievijas jaunais pārtvērējs

Pārsvaru debesīs nodrošina dzinēji ar trīsdimensiju vikmes vektoru, galvenā radiolokācijas stacija un Su-57 "gudrā apšuve" – unikāla optiski-elektroniskā mērķu reģistrācijas un elekronisko traucējumu sistēma. Krievijas iznīcinātājs spēj reģistrēt gaisa un virszemes mērķus līdz 400 kilometru attālumā, pavadīt līdz 62 objektus, attīstīt virsskaņas ātrumu režīmā bez forsāžas, nest 14 tipu bruņojumu (viss desmit tonnas smagais arsenāls izvietots divās iekšējās tilpnēs).

Su-57 ir rekordliela kaujas slodzes un paša masas proporcija, no šī rādītāja viedokļa tam nav līdzīgu starp citām piektās paaudzs lidmašīnām. Darbības rādiuss – 5500 km, raķešu bruņojums sekmīgi pārbaudīts uzdevumos Sīrijā. Hipotētiskajā divkaujā Su-57 spēj ātrāk identificēt un likvidēt "neredzamos" F-22 un F-35. Šķiet, te vairs nekas nav piebilstams.

Tomēr The Military Watch Magazine pastāstīja arī par iznīcinātājiem Su-57 īpaši izstrādātās jaunās "gaiss-gaiss" klases raķetes K-77 – "revolucionāro tehnoloģiju pioniera" iespējām. Saskaņā ar izdevuma datiem, kompaktās un bīstamās K-77 darbības attālums ir 193 km. Tas ir lielāks nekā amerikāņu raķetei AIM-120D (180 km). Un pats galvenais, - jaunā raķete apvieno lielu darbības attālumu, teicamas manevrētspējas un precizitāti. Aktīvā fāzētā antenu režģa notēmēšānas tehnoloģija ļauj K-77 efektīvi strādāt pat pret nelieliem un kustīgiem mērķiem maksimālā attālumā.

Российские многофункциональные истребители пятого поколения Су-57 выполняют демонстрационный полет на Международном авиационно-космическом салоне МАКС-2019 в подмосковном Жуковском - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāpēc ASV satrauc Krievijas iznīcinātāja Su-57 "uzlabojumi"

Sarežģītā radiolokācijas sistēma raķetes priekšdaļā spēj pārvarēt "redzeslauka" problēmu un noturēt mērķi 360 grādu leņķī ap sevi. Neviens pretinieka iznīcinātājs nevarēs izvairīties, aizejot no K-77 "redzeslauka". Su-57 spēj uzņemt vismaz astoņas šī tipa raķetes. Tas ir iespaidīgs papildinājums visām pārējām neticamajām lidmašīnas iespējām. Draudīgs skaistuma un spēka apvienojums, kas garantē mieru un drošību tāda bruņojuma īpašniekam.

Nesen MTSFD vadītājs Dmitrijs Šugajevs atzīmēja, ka militāri tehniskās sadarbības jomā Krievija ir uzticams partneris un rīkojas likuma un savu starptautisko saistību ietvaros. Ne velti Krievijas pasūtījumu portfelis 2020. gadā tiek vērtēts 55 miljardu apmērā (NVS valstu daļa – divi miljardi dolāru) un saglabā šo "svaru" jau vairākus gadus. Aptuveni 45% pasūtījumu veido aviācija, trešo daļu – PGA tehnika, apmēram 15% - sauszemes tehnika. Domājams, tuvākajos gados unikālais iznīcinātājs Su-57 būtiski vairos pasūtījumu skaitu.

Ziņu lente
0