Viedoklis

"Rietumi nespēs atkārtot": kāds būs Krievijas jaunais pārtvērējs

© Sputnik / Нина Падалко / Pāriet pie mediju bankasИстребитель-перехватчик МиГ-31
Истребитель-перехватчик МиГ-31 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Hiperskaņai tuvs ātrums, visu veidu raķetes un nepārspētas īpatnības – perspektīvais tālās pārtveršanas darbības aviācijas komplekss taps uz iznīcinātāja MiG-31 bāzes.

Projekts startēja jau 2017. gadam patlaban tajā sācies izmēģinājumu-konstruktoru darbu posms. Aizsardzības ministrija jau izraudzījusies vairākus perspektīvā pārtvērēja variantus. Pat to, kāds būs jaunais "dzinējsuns", portālā RIA Novosti pastāstīja Nikolajs Protopopovs.

Aizsardzības līdzeklis

Izstrādātājs apliecināja, ka, lidmašīnas pamanāmības samazināšana konstrukcijā tiks izmantoti mūsdienīgi materiāli, turklāt būtiski pieaugs pārtveršanas rādiuss, uzlabosies ātruma un augstuma rādītāji.

Kompāniju "MiG" un "Sukhoi" ģenerāldirektors Iļja Tarasenko pastāstīja: pēc desmit gadiem beigsies iznīcinātāja MiG-31 dzīves cikls, un tam būs nepieciešama nomaiņa, neskatoties uz pastāvīgo modernizāciju.

Истребители МиГ-29 и Су-30СМ пилотажных групп Русские витязи и Стрижи во время воздушной части военного парада в ознаменование 75-летия Победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 годов в Москве - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāpēc Indija gatava atvēlēt 2 miljardus par Krievijas iznīcinātājiem MiG-29 un Su-30

Plānots, ka perspektīvais tālās pārtveršanas darbības aviācijas komplekss (PTPD AK) kļūs par jaunu posmu valsts aizsardzības spēju stiprināšanā un daļu no robežu aizsardzības globālās kompleksās sistēmas. Speciālisti norāda: tagad, kad pasaulē top aizvien tālākas darbības raķešu bruņojums un nesēji spēj to nogādāt lielā attālumā, jaunais pārtvērējs būs ļoti piemērots.

Militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs sarunā ar RIA Novosti atzīmēja, ka galvenais trieciena līdzeklis NATO valstīs ir lidmašīnas un vidēja darbības rādiusa spārnotās un ballistiskās raķetes. ASV rit aktīvs darbs, lai gūtu iespēju gūtu iespēju palaist lādiņus no attāluma tālu aiz pretgaisa aizsardzības darbības zonas robežām. To nepieļaus aviācijas kompleksi, kuru galvenais uzdevums ir izsist no ierindas pēc iespējas lielāku skaitu raķešu nesēju.

"Lidmašīnu darbības rādiuss ir divreiz lielāks nekā zenītraķešu sistēmām – paskaidroja Ļeonkovs. – Lidmašīnas pirmās atvaira gaisa uzbrukumu. Un pārtveršanas jautājums ir vitāli svarīgs. Jaunais iznīcinātājs ar uzlabotu ātruma rādītāju un palielinātu darbības rādiusu strādās no liela – 20-25 kilometru – augstuma."

Tāpat kā visas modernās lidmašīnas, PTPD AK saņems borta iekārtas, kas ļauj pārtvert pretinieku spēcīgas radioelektroniskās pretdarbības apstākļos. Runa ir par radioelektroniskās cīņas kompleksiem, kas novirza no kursa ienaidnieka raķetes vai neitralizē to tēmēšanas iekārtas. Acīmredzams, liela daļa lidmašīnas vadības iekārtu tiks automatizētas. Domājams, pārtvērējs spēs likvidēt pat kosmiskos objektus.

Universāls cīnītājs

Krievijas Nopelniem bagātais lidotājs Vladimirs Popovs uzskata, ka perspektīvās lidmašīnas, tāpat kā tās priekšgājēja galvenais uzdevums būs Krievijas ziemeļu teritoriju patrulēšana un aizsardzība.

Уникальные кадры полета российского истребителя МиГ-31 в стратосфере - Sputnik Latvija
Video
Publicēts iznīcinātāju MiG-31 lidojuma stratosfērā video ieraksts

"Konstruktoriem ir iespēja dziļi modernizēt iznīcinātāju MiG-31 uz jauno dzinēju rēķina, - pastāstīja Popovs. – Pārtvērējs var ilgu laiku lidot virsskaņas ātrumā bez forsāžas. Tas planēs lielā augstumā ekonomiskajā režīmā dīkstāves zonā. Tādas mašīnas palīdzēs ļoti ātri atvairīt jebkādu gaisa līdzekļu – spārnoto, ballistisko vai operatīvi taktisko raķešu, bezpilota lidaparātu un bumbvedēju – uzbrukumu." Turklāt perspektīvais iznīcinātājs varēs uzņemt daudz lielāku lietderīgo militāro kravu un izmantos plašu bruņojuma spektru.

"Radiotehnisko un navigācijas iekārtu, kā arī citu sistēmu gabarīti samazinās, - turpināja eksperts. – Tā lidmašīnā atbrīvojas vieta munīcijai. Tās spektrā ir vadāmās, koriģējamās aviobumbas, visu diapazonu "gaiss-gaiss" tipa raķetes, pretkuģu līdzekļi, hiperskaņas ieroči."

Tālā pārtveršanas rādiusa perspektīvajam kompleksam nebūs vajadzīgs tāds "neredzamības" līmenis, kāds nodrošināts, piemēram, 5. paaudzes iznīcinātājiem Su-57. "Pārtvērējam, kas apsargā valsts robežas, šīs īpašības nav tik svarīgas kā iznīcinātājiem, kuri strādā frontes līnijā gaisa cīņās, - precizēja Popovs. – Te galvenais ir ātri izdarīt triecienu."

Debesu "dzinējsuņi"

Tālā darbības rādiusa iznīcinātājs-pārtvērējs MiG-31 tika uzņemts bruņojumā 80. gadu sākumā. Tas ir pirmais pašmāju 4. paaudzes virsskaņas iznīcinātājs. Aptuveni tajā laikā amerikāņi izstrādāja spārnoto raķeti Tomahawk, kas spēj pārvietoties nelielā augstumā, apliecot apvidus reljefu.

Bez tam ASV rīcībā bija gaisa bāzes raķetes ar kodollādiņiem, ko nesa stratēģiskie bumbvedēji B-52. To priekšā vāji aizsargātas bija PSRS robežas no ziemeļiem un austrumiem, kur plašo teritoriju dēļ bija grūti radīt vispārēju radiolokācijas lauku un uzbūvēt pietiekamu skaitu aerodromu pretgaisa aizsardzības lidmašīnām.

Российские многофункциональные истребители пятого поколения Су-57 выполняют демонстрационный полет на Международном авиационно-космическом салоне МАКС-2019 в подмосковном Жуковском - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāpēc ASV satrauc Krievijas iznīcinātāja Su-57 "uzlabojumi"

Bija steidzami vajadzīga lidmašīna, kas spēj ātri pārvarēt lielu attālumu un pārtvert pretinieka raķetes vai to nesējus, pirms tie ielidos valsts gaisa telpā.

Ātrais iznīcinātājs MiG-25 spēja sasniegt ātrumu līdz 2,8 tūkstošiem kilometru stundā. Taču tas nespēja efektīvi cīnīties pret spārnotajām raķetēm. Tomēr lidmašīna bija piemērota, lai uz tā bāzes radītu labāku pārtvērēju.

Lai arī MiG-31 ārēji it ļoti līdzīgs priekšgājējām, iekšpusē tā ir gluži citāda mašīna. Pirmkārt, tā ir divvietīga – ekipāžu papildināja stūrmanis-operators. Bija pastiprināta fizelāža, un lidmašīna kļuva stabilāka lielā uzbrukuma leņķī. Pateicoties spēcīgajai radiolokācijas stacijai "Zaslon", pārtvērējs saskatīja mērķus 200 kilometru attālumā, vienlaikus pavadīja desmit objektus un uzbruka četriem no tiem. Modernizētā RLS  versija ļāva uzbrukt astoņiem mērķiem un vest 24.

Jāpiebilst, ka MiG-31 saņēma arī jaunus dzinējus: darbības augstums pārsniedza 20 km, bet 10 km augstumā lidmašīna pacēlās nepilnu astoņu minūšu laikā. Maksimālais ātrums pieauga līdz trim tūkstošiem kilometru stundā – tas bija pietiekams, lai pārtvertu pat ātros amerikāņu izlūkus SR-71 Blackbird.

Ziņu lente
0