Viedoklis

Pārvietoti "Abrams": ko amerikāņi sadomājuši pie Baltkrievijas robežām

© AP Photo / Mindaugas KulbisАмериканский военнослужащий готовит танк Abrams к разгрузке на железнодорожной станции в Литве
Американский военнослужащий готовит танк Abrams к разгрузке на железнодорожной станции в Литве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sauszemes spēki, bumbvedēji, iznīcinātāji un flotes grupējumi – Pentagons un NATO atkal aktivizējušies pie Sabiedrotās valsts robežām.

Nesen Lietuvā izsēdās ASV tanku bataljons – tas piedalīsies mācībās "Atlantic Resolve". Krievijas GKS aizvien biežak reģistrē stratēģiskās aviācijas un izlūku lidojumus. Ar ko tas saistīts? Par to RIA Novosti stāsta Nikolajs Protopopovs.

"Draugi" Baltijā

Vairāki desmiti tanku Abrams, kājnieku kaujas mašīnas Bradley, bruņotas apvidus mašīnas – poligonā Pabradē izvērsusies vesela armija, turklāt nesen amerikāņi pārvietoja uz Lietuvu arī aviāciju – helikopterus Apache un Black Hawk.

Baltkrievijas Aizsardzības ministrijas dati liecina, ka poligonā Lietuvā, tikai 15 kilometru attālumā no Sabiedrotās valsts robežas, savilkti 500 karavīri, 29 tanki un 43 kājnieku bruņumašīnas.

Иллюстрация будущей американской подлодки класса Columbia - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Tie ir tikai pirmie soļi": kāpēc ASV pārvieto zemūdenes Krievijas krastu tuvumā

Lietuvas valdība paskaidroja, ka amerikāņi kopā ar lietuviešu karavīriem izspēlēs kopīgus mācību uzdevumus. Manevri ir ieplānoti iepriekš un nav vērsti pret trešajām valstīm. Jāatzīmē, ka Viļņa lūdz amerikāņus pēc iespējas biežāk organizēt mācības Lietuvas poligonos, un aizokeāna sabiedroto komfortabla uzturēšanās valstī ir viens no valdības prioritārajiem uzdevumiem.

"Amerikāņu karaspēku rotācijas programma "Atlantic Resolce" sākās jau iepriekšējā Baltā nama saimnieka laikā, - sarunā ar RIA Novosti konstatēja analītiskā kluba "Valdai" militārais eksperts Artjoms Kurejevs. – Ar notikumiem Baltkrievijā tā nav tieši saistīta. Tomēr vienlaikus, pat neskatoties uz koronavīrusa pandēmiju, amerikāņu karavīri stingri pieturas pie rotācijas grafika un neatceļ plānveida manevrus."

Atgādināsim, ka operāciju "Atlantic Resove" AS iecerēja 2014. gadā, tūlīt pēc Krimas pievienošanās Krievijai. Aizbildinoties ar "Krievijas agresiju", amerikāņi dislocē spēkus dažādās Eiropas valstīs, pakāpeniski palielinot to skaitu.

Neveselīga aktivitāte

Eksperti vērtē, ka laikā no 2014. gada NATO dubultojusi militāro aktivitāti pie Krievijas robežām. Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu jau konstatēja, ka Ziemeļatlantijas alianse cenšas atgriezties pie aukstā kara laiku konfreontācijas: NATO attīsta militāro infrastruktūru un turpina izvērst pretraķešu aizsardzības sistēmu Austrumeiropā.

Подводная лодка USS Ohio - Sputnik Latvija
"Signāls Krievijai". Priekš kam ASV nosūtīja pie Norvēģijas krastiem slepenu zemūdeni

"NATO grupējums Baltijā noteiktu nesamazināsies, - ir pārliecināts Kurejevs. – Šo valstu elitēm sadarbība ar ASV ir nepieciešama, lai demonstrētu elektorātam aizsardzību no "Krievijas draudiem", ar ko var aizbildināt gan neveiksmes ekonomikā, gan tukšās ostas, gan krievvalodīgās minoritātes neapmierinātību."

Vēl vairāk, atšķirībā no Vācijas, Latvija, Igaunija un Lietuva ir gatavas barot svešu armiju – segt vērā ņemamus izdevumus infrastruktūrai un amerikāņu spēku dislokācijai.

ASV karavīru regulāra pārvietošanās Eiropā jau ir parasta lieta. Lielākais Pentagona plcdarms Austrumeiropā atrodas Polijā. Patlaban Polijā ir 4,5 tūkstoši karavīru. Steigšus tiek pārvietots vēl tūkstotis.

Vašingtona un Varšava parakstījušas vienošanās par militārās sadarbības paplašināšanu. Dokuments paredz, ka Polija uzlabos ASV Bruņoto spēku štāba struktūru, izveidos militārās apmācības centrsu, radīs labvēlīgus apstākļus armijas un transporta aviācijas vienību un speciālo operāciju spēku izvēršanai.

Мешают отрабатывать авиаудары: в США возмутились российскими перехватами - Sputnik Latvija
Video
Neļauj izspēlēt aviācijas uzlidojumus: ASV sašutušas par lidmašīnu pārtveršanu

Pie tam ASV izmanīgi izvairās no Krievijas un NATO Pamatakta nolikumiem – tie paredz, ka alianse apņemas atteikties no plašu spēku pastāvīgas dislokācijas pie austrumu robežām.

Krievijas "iebiedēšanai" uz Eiropu pārvietoti desmitiem lidmašīnu un helikopteru. Piemēram, Polijā izvietoti iznīcinātāji F-16 un transporta lidmašīnas C-17 Hercules. Uz Lietuvu periodiski pārvieto iznīcinātājus Baltijas valstu gaisa telpas un Baltijas jūras akvatorijas patrulēšanai. Spēka demonstrācijai NATO regulāri pārvieto uz sabiedroto aerodromiem arī savus piektās paaudzes "neredzamos" iznīcinātājus F-35 Lightning un F-22 Raptor. Tāpat Polijā saformēta arī izlūkošanas un trieciena bezpilota lidaparātu MQ-9 Reaper eskadriļa.

Ieroču žvadzināšana

Eiropā aktīvi darbojas arī ASV stratēģiskā aviācija. Piemēram, augusta nogalē trīs bumbvedēji B-52H izspēlēja spārnoto raķešu triecienus Kaļiņingradas apgabalā. "Stratēģi" pacēlās gaisā no Fērfordas aviobāzes Lielbritānijā, šķērsoja Nīderlandes, Vācijas un Polijas gaisa telpu un Tapas poligona rajonā Igaunijā izpildīja relatīvos startus pa objektiem Krievijas teritorijā.

Международные военные учения Summer Shield XIV в Латвии - Sputnik Latvija
Amerikāņu tanki jau ir Lietuvā, 15 kilometrus no robežas: Baltkrievija sit trauksmes zvanu

Septembra sākumā "lidojošie cietokšņi" parādījās virs Ukrainas. B-52 pirmo reizi ienāca valsts galvas telpā – trīs lidmašīnas Ukrainas iznīcinātāju pavadījumā šķērsoja valsti no rietumu robežas līdz Azovas jūrai un atpakaļ.

Krievijas Gaisa kosmisko spēku komandieris Sergejs Surovkins konstatēja, ka vienas nedēļas laikā – no 28. augusta līdz 4. septembrim – ASV bumbvedēju aviācijas lidmašīnas veikušas desmit individuālos un grupu lidojumus Rietumeiropas un Austrumeiropas gaisa telpā. Pie tam desmitiem "izlūku" ik nedēļas lido gar Krievijas robežām – Krievijas GKS iznīcinātāji parasti ir spiesti vairākas reizes dienā pacelties gaisā un pārtvert iespējamos pārkāpējus.

Tomēr, Kurejevs atzīmēja, atšķirībā no Ķīnas, Krievija daudz mierīgāk vērtē dažādu "uzbrukumu izspēlēšanu savā teritorijā", atbildot uz plānveida mācībām. "Piemēram, Pekina uz to reaģē ļoti nervozi, nekavējoties cenšas visiem spēkiem demonstrēt savu militāro spēku," atzīmēja eksperts.

Savienotās Valstis pievērš uzmanību arī jūrām. To kuģi aizvien biežāk apciemo ne tikai Melno jūru. Vasaras beigās Norvēģijā ieradās atomzemūdene "USS Seawolf", neilgi pirms tam NATO izspēlēja pretzemūdeņu darbības Atlantijas ziemeļos pie Islandes krastiem.

НАТО - Sputnik Latvija
NATO valstis īstenos jūras operāciju Galējos Ziemeļos

Maijā amerikāņu karogs pirmo reizi vairāk nekā 30 gadu laikā parādījās Barenca jūrā. Raķešu eskadras kuģu "Porter", "Donald Cook" un "Franklin Roosevelt", kā arī britu fregate "Kent" mācījās strādāt sarežģītos klimatiskos apstākļos.

Tas viss liecina ne tikai par alianses mēģinājumiem pastiprināt militāro potenciālu Ziemeļos, bet arī – netieši - par Krievijas JKF, piemēram, par Ziemeļu flotes augošo spēku. Galu galā, pēc aukstā kara beigām un PSRS sabrukuma ASV pat neuzskatīja Krievijas floti par nopietnu pretinieku. Tagad amerikāņi ir spiesti ar to rēķināties.

Ziņu lente
0