Viedoklis

KF Baltijas flotes spēki aug: to paplašinās raķešu kuģi "Karakurt"

© Sputnik / Александр Гальперин / Pāriet pie mediju bankasСпуск на воду первого серийного малого ракетного корабля проекта 22800 "Каракурт"
Спуск на воду первого серийного малого ракетного корабля проекта 22800 Каракурт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas flote prioritārā kārtībā saņems raķešu kuģus, kam nav analogu visā pasaulē, jo flote dislocēta Rietumu stratēģiskajā virzienā un pastāvīgi gatava atvairīt potenciālā pretinieka raķešu un aviācijas triecienu.

Baltijas floti pastāvīgi papildina jaunāko paaudžu kuģi ar liela darbības rādiusa precīzu raķešu bruņojumu. Tā ir likumsakarīga un adekvāta Krievijas atbilde uz NATO valstu militārās infrastruktūras un uzbrukuma potenciāla agresīvo attīstību reģionā.

Krievijas Jūras kara flotes komandieris Nikolajs Jevmenovs atklāja, ka tuvākajā laikā Baltijas floti papildinās seši mazie raķešu kuģi (MRK) – projekts "Karakurt" ar spārnotajām raķetēm "Kalibr NK". Četri no sešiem MRK saņems bruņojuma sistēmā integrētu zenītraķešu kompleksa "Pancirj ME" jūras variantu.

Jauno raķešu kuģu parādīšanās būtiski palielinās Krievijas JKF operatīvi stratēģiskās grupas trieciena spēku Baltijas jūrā. "Karakurta" galvenais ierocis ir kaujas apstākļos pārbaudītās spārnotās raķetes "Kalibr NK", kas spēj trāpīt mērķī līdz 2500 km attālumā. Viens kuģis spēj iznīcināt pretinieka raķešu eskadras kuģi, kara bāzi vai aerodromu (piemēram, attālums no Baltijskas līdz aviobāzei Ramstein – tikai 1000 km) – tas atkarīgs no nospraustajiem uzdevumiem.

Вертолет Ка-27 ПЛ - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijas "Mistrālus" būvēs Krimā: tamlīdzīgi kuģi Krievijas JKF vēl nav redzēti

Savus uzdevumus "Karakurt" spēj izpildīt gan vienatnē, gan kuģu trieciena grupas sastāvā. Minētajā sērijā pirmais ierindā nonāks MRK "Odincovo" – patlaban tiek izmēģināta tam paredzētā kompleksa "Pancirj ME" jūras modifikācija. Iepriekš Baltijas floti papildināja divi šī projekta kuģi - "Mitišči" un "Sovetsk". Līdz 2026. gadam Krievijā plānots uzbūvēt 18 "Karakurtus".

Baltijas flote saņems jaunos raķešu kuģus prioritārā kārtībā, jo tā dislocēta Rietumu stratēģiskajā virzienā un pastāvīgi gatava atvairīt potenciālā pretinieka raķešu un aviācijas triecienu. Flotes galvenie uzdevumi: ekonomiskās zonas un rūpniecības rajonu aizsardzība, kuģošanas drošība, Krievijas valdības ārpolitisko akciju īstenošana Pasaules okeāna ekonomiski svarīgos rajonos.

Karakuģi strādā netālu no dzimtajiem krastiem, Vidusjūrā, Indijas un Atlantijas okeānos. Baltijas flotes sastāvā ir kuģu vienība, dīzeļa zemūdeņu divizions, atbalsta un glābšanas kuģu vienības, jūras aviācija, krasta spēki, PGA vienības u.c. Galvenie bāzes punkti: Baltijska (Kaļiņingradas apgabals) un Kronštate (Ļeņingradas apgabals). 

Mazs, bet brašs

Projekta "Karakurt" raķešu kuģu konstrukcija un kaujas iespējas ir unikālas – tiem nav analogu pasaulē. MRK "Karakurt" manāmi pārspēj, piemēram, projekta "Bujan M" raķešu artilērijas kuģi. Līdz ar precīzo kompleksu "Kalibr NK" ar efektīvām spārnotajām raķetēm (kāds ir to skaits tilpnēs, – noslēpums), jaunajiem MRK ir modernas vadības, PGA, radiotehniskā bruņojuma, radiosakaru, navigācijas, radioelektroniskās cīņas kompleksi, kā arī pretdiversiju līdzekļi. Kompaktajā kuģa korpusā (tas ir 67 metrus garš, 11 metrus plats, tonnāža – 800 tonnas) ieslēgts milzīgs spēks.

Флаг России - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievija garantē: agresoram atmaksās dzelmes SBR "Skif"

Perspektīvā "Karakurt" projekta kuģi saņems arī hiperskaņas "Cirkon", kas sasniedz mērķus vairāk nekā 1000 km attālumā. Tie ir nemanāmi pašreizējām un perspektīvajām pretraķešu aizsardzības sistēmām (raķete 3M22 "Cirkon" lido ar ātrumu virs 10 tūkstošu km/h). Krievijas Jūras kara flotes "garo un precīzo roku" programma attīstās, ņemot vērā ISIS ("Islāma valsts", Krievijā un citās pasaules valstīs aizliegts teroristiskais grupejums) kaujinieku likvidēšanas praktisko pieredzi Sīrijā ar cita projekta mazo raķešu kuģu palīdzību. Pērn uzbūvētais MRK "Odincovo" pirmais saņems bruņojuma sistēmā integrēto ZRPK "Pancirj ME". Tā ir vienīgā kuģa sistēma pasaulē, kas apvieno torņa iekārtā spēcīgu artilērijas un vairāku režīmu raķešu bruņojumu, kas integrēts radiolokācijas optiskajā vadības sistēmā.

Automatizētais komplekss nodrošina gandrīz tūlītēju (3-5 sekundes) reakciju uz draudiem un spēj satriekt jebkāda tipa gaisa mērķus (kuri pārvietojas ar ātrumu līdz 1000 metriem sekundē), ieskaitot pretkuģu raķetes, aviobumbas, bezpilota lidaparātus līdz 20 km attālumā un līdz 15 km augstumā.

Atgādināšu, ka "Pancirj" sauszemes modifikācija parādīja izcilu efektivitāti kaujās Sīrijā. Kuģu modifikācija ir saglabājusi bāzes parauga priekšrocības. Tiešu analogu jūras "Pancirj" nav, un tuvākajā laikā tie nav gaidāmi.

Mazo raķešu kuģi nav viegli ieraudzīt pretinieka radaros, ņemot vērā tā nelielo atstarojošo virsmu. Apkārtējās situācijas monitoringu ekipāža (39 cilvēki) izpilda ar daudzfunkcionālā kompleksa "Mineral M" palīdzību (aktīvā un pasīvā aizhorizonta radiolokācijas stacija). Raksturojumā var iekļaut arī "Karakurt" maksimālo ātrumu – 30 mezgli (vairāk nekā 55 km/h), autonomās darbības ilgumu – 15 diennaktis, brauciena attālumu – līdz 2800 jūras jūdzes (vairāk nekā 4500 km). Patiešām, mazs cinītis, kas gāž lielus vezumus. Jaunie MRK paplašinās Baltijas flotes operatīvās iespējas, ko ieskauj NATO valstu nedraudzīgie jūras kara spēki.

Suverenitātes balsts

Aizvadīto sešu mēnešu laikā Baltijas flote veikusi aptuveni 1500 kaujas sagatavotības pasākumus. Ekipāžas izpildījušas apmēram 400 kaujas mācību uzdevumus, ieskaitot 180 artilērijas un 7 raķešu šaušanas mācības, mīnu uzstādīšanu, dziļumbumbu izmantošanu, pretmīnu darbības. Kopīgu mācību gaitā kuģu un krasta vienību virsnieki mācījās vadīt dažādu veidu spēkus un līdzekļus.

Подводный крейсер Князь Владимир  - Sputnik Latvija
Viedoklis
Par tiem, kas jūrā: Rietumos valda satraukums par jaunumiem Krievijas JKF

Šodien Baltijas flote veido spēcīgu daudzveidīgu grupējumu, kura rīcībā ir virsūdens un zemūdens spēki, aviācija, pretgaisa aizsardzības spēki, sauszemes spēki – ar mūsdienīgu bruņojumu un tehniskajiem līdzekļiem. Kaujas gatavības prioritāte ir dažādu flotes trieciena spēku darbības izspēlēšana (kuģu trieciena grupas kopā ar aviāciju un krasta spēkiem Baltijas jūras zonā).

Pie tam galvenā loma klasisku uzdevumu risināšanā jūrā pieder mūsdienīgajām korvetēm "Steregushchy", "Soobrazitelny", "Boiky" un Stoikyi", kā arī mazajiem raķešu kuģiem "Sovetsk", "Serpukhov", "Zelenyi dol" un "Mitishchi". Gaidāmi jaunie "Karakurt" ar spārnotajām raķetēm "Kalibr NK" un, iespējams, "Cirkon".

Modernās tehnoloģijas bruņojuma nozarē ir jebkuras valsts reālas suverenitātes un stabilas attīstības pamats. Krievija šajā ziņā Baltijas reģionā apsteidz visus konkurentus. Pentagons oficiāli atzīst, ka ASV zaudējušas globālo militāro priekšrocību (Ķīnas un Krievijas nostiprināšanās fonā), kā arī Krievijas militāro un ģeogrāfisko priekšrocību Baltijas reģionā. Krievijas līdera pozīcijas mūsdienīgā bruņojuma jomā nav pašmērķis, tā ir laika prasība un nacionālās drošības garantija.

Ziņu lente
0