Viedoklis

"Šāva bērnu acu priekšā". Kāpēc dumpojas vēl viena amerikāņu pilsēta

© Sputnik / Стефен Зеннер / Pāriet pie mediju bankasПротесты в Висконсине
Протесты в Висконсине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viskonsina – vēl viens karstais punkts protestu kartē ASV. Kenošas pilsētā, kur pirms nedēļas policisti atklāja uguni pret melnādaino, nerimst nekārtības.

Dumpji jau aiznesuši vairākas dzīvības, ar demonstrantiem netiek galā pat Nacionālā gvarde, portālā RIA Novosti pastāstīja Sofja Meļņičuka.

Amerikāņu biznesa sardzē

"Tur puisim trāpīja vēderā!" dzirdama satraukta balss aiz kadra. Kauc policijas automašīnu sirēnas, kliedz cilvēki. "Visapkārt šauj," turpina video ieraksta autors. Tālienē kāds sauc ārstus.

Президент США Дональд Трамп на саммите НАТО в Брюсселе - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tramps prognozē pilsoņu karu ASV

Pēdējās dienās tīmeklī parādījusies vesela virkne tādu liecību par stāvokli Kenoši. Citā ierakstā redzams garāmgājējs. Viņš vicina garstobra pistoli, šauj. Dārdi, kliedzieni, ka vīrietis kādu sašāvis.

Trešajā protestu dienā vienā no incidentiem gājuši bojā divi vīrieši, viens jauns puisis ievainots roka, viņa dzīvībai briesmas nedraud.

Par tīšu slepkavību jau aizturēts 17 gadus vecs puisis no Ilinoisas, Kails Rittenhauss. Kenoši policijas priekšnieks Deniels Miskinss pastāstīja, ka pusaudzis "pielietojis ieroci, lai pārtrauktu kaut kādu konfliktu". Nepārbaudīta informācija liecina, ka apšaude sākusies protesta akciju dalībnieku sadursmē ar vīriešu grupu, kuri aizsargāja vietējās iestādes no marodieriem.

Pats Rittenhauss, spriežot pēc viņa publikācijām sociālajos tīklos, uzskatīja sevi par brīvprātīgo kārtības sargu, viņš aizsargāja līdzpilsoņu dzīvības un īpašumu. Pēc viņa aresta tīmeklī parādījās informācija par to, ka jaunietis piedalījies vienā no prezidenta Trampa priekšvēlēšanu rallijiem. Videoierakstā, kas tapis dažas stundas pirms incidenta, puisis kopā ar bruņotiem vīriešiem paziņoja, ka apsargā autostāvvietu. Viņš iekļuvis arī izdevuma Daily Caller videoreportāžā. "Cilvēkus kropļo, un mūsu pienākums ir aizsargāt viņus un īpašumus. Tas ir mans darbs. Ja kāds ir cietis, es skrienu palīgā. Man ir ierocis, jo arī man ir jāaizsargājas. Taču man ir arī aptieciņa," viņš pastāstīja.

Nedēļas beigās policisti Kenoši aizturēja vairākus aizdomīgus cilvēkus, kuri ieradušies pilsētā no citiem štatiem.

"Teica, ka viņam ir nazis"

Protesti sākās pirms nedēļas, svētdien. Tāpat kā pirms trim mēnešiem, to iemesls ir likumsargu vardarbība. 23. augustā policijai piezvanīja sieviete un paziņoja, ka viņas draugs "pret viņas gribu ielauzies viņas mājā". Uz izsaukumu atbraukušie kārtības sargi mēģināja arestēt afroamerikāni Džeikobu Bleiku, pielietojot elektrošoka iekārtu, teikts Viskonsinas Tieslietu departamenta paziņojumā. Taču viņiem tas neizdevās.

Флаг США - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV: pietiek ekonomisko karu ar pasauli. Karosim pa īstam

Bleiks it kā paziņojis policistiem, ka viņam ir nazis. Aukstais ierocis patiešām tika atrasts viņa automašīnā, durvju kabatā autovadītāja sēdekļa pusē. Varasiestāžu pārstāvji paziņoja, ka Bleiks apgājis mašīnu, atvēris durvis un pastiepies iekšpusē. "Oficieris Rastens Šeskijs, turot misteru Bleiku aiz sporta krekliņa, trīs reizes izšāva viņam mugurā. Pārējie oficieri nešāva," teikts paziņojumā. Policisti nelietoja personīgās video kameras, tāpēc ir grūti precīzi noskaidrot incidenta apstākļus.

Nav saprotams, vai Bleiks bija "boifrends", par kuru sūdzējās sieviete, nav zināms, kas noticis pirms incidenta. Departaments sācis izmeklēšanu, policists, kurš pielietoja ieroci, uz laiku atstādināts no darba.

Pats Džeikobs Bleiks ir izdzīvojis, atrodas slimnīcā, otrdien viņam veikta operācija. Radinieki apgalvo, ka viņš ir paralizēts zem jostasvietas, ievainots rokā, viņam ir nieres, aknu un mugurkaula bojājumi. Bleika ģimenes pārstāvji vēstīja, ka pirms aizturēšanas viņš mēģinājis izbeigt divu sieviešu konfliktu. Neko sīkāk viņi nepastāstīja. Pēc viņu vārdiem, automašīnā atradušies Bleika bērni – trīs, piecus un astoņus gadus veci. Un viņi redzējuši visu notikušo.

Policistu darbības nosodīja Nacionālā basketbola asociācija. NBA spēlētāji atsakās iziet laukumā un nometas uz ceļa, demonstrējot protestu. Akcijai pievienojusies arī ASV profesionālā futbola līga.

Nelikumības un Nacionālā gvarde

Kad kļuva zināms par incidentu, cilvēki izgāja ielās. Demonstranti dedzināja mašīnas un ēkas, policisti izmantoja asaru gāzi. Štata valdība ieviesa komandanta stundu, taču protestētāji ignorēja rīkojumu palikt mājās. Pārkāpēji tika aizturēti visu nedēļu.

Pēc štata gubernatora Tonija Eversa rīkojuma uz pilsētu tika nosūtīti 250 Nacionālās gvardes kareivji. Trešdien viņu skaits dubultojās. No nedēļas vidus tika pieņemti stingrāki komandanta stundas noteikumi – aizliegts pamest māju pēc pl. 19:00.

Donalds Tramps apsolīja paplašināt varasiestāžu pārstāvju klātbūtni pilsētā un nosodīja "marodierismu, dedzināšanas, vardarbības un nelikumības". Baltais nams atbalstīja līdz 2 tūkstošu nacionālo gvardu nosūtīšanu uz Kenošu. Tieslietu ministrijas pārstāvis Kerijs Kupeks paziņoja, ka uz pilsētu nosūtīts FIB aģentus un ASV maršalus.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Uz spēles likta valsts: ar ko Donalds Tramps biedē amerikāņus

Vienlaikus prezidenta kandidāts no Demokrātiskās partijas Džo Baidens un viņa viceprezidente Kamela Harisa nosodīja vardarbību un pārmeta Trampam tās kurināšanu. "Viņam tas ir politiski izdevīgi, jo vairāk sadursmju, jo labāk," apgalvoja Baidens. Pārstāvju palātas spīkere demokrāte Nensija Pelosi pārmeta Trampam, ka viņš ar saviem rīkojumiem pasliktina situāciju. Citās pilsētās ASV, kur pēdējos mēnešos notikušas protestu akciju dalībnieku sadursmes ar policiju, mēri un gubernatori no Demokrātiskās partijas atteicās no Nacionālās gvardes palīdzības, bīstoties vēl vairāk sadusmot akciju dalībniekus.

Kenoši mērs Džons Antaramians, gluži pretēji, atbalstīja tiesībsargājošo iestāžu prasības. "Viedokļi ir dažādi, un priekšstati par to, kā rīkoties, atšķiras. Tomēr vardarbība vienmēr ir nepieņemama, tāpat kā barbariska attieksme pret svešu īpašumu," viņš konstatēja.

Bleika ģimenes locekļi aicināja rīkot miermīlīgas akcijas. "Ja Džeikobs uzzinātu, cik tālu viss aizgājis, cik daudz ļaunuma un kaitējuma ir visapkārt, viņam tas nepatiktu," sūdzējās viņa māte Džūlija Džeksone.

Cietušā tēvs Džeikobs Bleiks, vecākais, uzrunu medijiem sāka ar lūgšanu. "Manam dēlam trāpīja septiņas reizes – septiņas reizes! Taču viņš ir cilvēks, un viņa dzīvībai ir nozīme," viņš atkārtoja protestu galveno lozungu. Vīrietis piebilda, ka dēls pieslēgts pie slimnīcas gultas ar rokudzelžiem. Daudzi par to ir sašutuši, jo Bleiks ir paralizēts.

Vienlaikus medijos parādījās kadri, kuros redzams, kā 17 gadus vecais Kails Rittenhauss nomazgā grafiti no pilsētas sienām pirms aresta. Video radīja sašutuma vilni. "Kad arestē melnādaino, publicē viņa likumpārkāpumu sarakstu, bet, kad baltais puisis nogalina divus cilvēkus, mums rāda, kā viņš tīra sienas," rakstīja sociālajos tīklos.

Джозеф Байден - Sputnik Latvija
Viedoklis
Džo Baidens sola piebeigt Amerikas ekonomiku

Pašreizējie rasu nemieri Amerikā nav pirmie valsts vēsturē. Arī agrāk demonstranti dauzīja vitrīnas un pretojās policijai, varasiestādes ieveda Nacionālo gvardi pilsētās. Tomēr šoreiz situāciju pasliktina koronavīrusa izplatība cilvēku pulcēšanās vietās, un valdība nespēj kontrolēt visus "sabiedrisko ugunsgrēku" perēkļus. Policijas reforma – viena no protestu dalībnieku prasībām – pagaidām paliek tikai runu līmenī. Tomēr notikumi Viskonsinā liecina, ka stihiski dumpji var sākties jebkurā ASV pilsētā.

Ziņu lente
0