Viedoklis

Krievija audzē desanta floti: sākušies jauna lielā desanta kuģa valsts izmēģinājumi

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasБольшой десантный корабль "Пётр Моргунов"
Большой десантный корабль Пётр Моргунов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija harmoniski veido jaunās okeāna flotes spēkus un līdzekļus. To apliecina arī lielo desanta kuģu jaunā sērija.

Pirmais lielais desanta kuģis sērijā jau vago Baltijas viļņus – tas savdabīgi noslēdza gaitas izmēģinājumus KJF Galvenajā parādē Sanktpēterburgā un sāka valsts izmēģinājumus, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.  

"Ņevas projektēšanas un konstruktoru biroja" izstrādātais un rūpnīcā "Jantarj" būvētais lielais desanta kuģis (LDK) "Peter Morgunov" no Baltijskas devies uz Kronštati, lai piedalītos Galvenajā jūras kara parādē 26. jūlijā. Pēc šī pasākuma kuģa nodošanas komanda un ekipāža sāka valsts izmēģinājumus, tālāk sekos dienests flotē. Mūsu acu priekšā dzimst LDK jaunā paaudze, kas nomainīs agrākos projektus. Atgādināšu, ka XX gadsimta 70. gados rūpnīca "Jantarj" uzbūvēja 14 kuģus, kuru ekspluatācijas laiks jau tuvojas beigām.

Ka - 29TB - Sputnik Latvija
Nogāzušos helikopteru Ka-29 atraduši Baltijas jūrā 40 metru dziļumā

Jaunās Krievijas JKF evolūcijā LDK šķita otršķirīgi. Kara kuģu būvē uzmanība tika pievērsta raķešu kuģiem un zemūdenēm, tomēr desanta kuģi visos laikos ir bijuši flotes operatīvo iespēju svarīgs elements. Krievijas armijas darbības Sīrijā apstiprināja, cik nepieciešami ir lielie desanta kuģi, kas spēj operatīvi pārvietot lielā attālumā spēkus un kara tehniku. Ik mēnesi no Krievijas uz Sīriju cauri Bosforam dodas līdz pieci LDK.  

"Petr Morgunov" ir pirmais 11711 projekta sērijas kuģis. Tā būve aizsākta 2015. gada jūnijā. Iepriekš 2018. gada jūnijā Ziemeļu flotes sastāvā iekļāvās 11711 projekta vadošais kuģis "Ivan Gren". Jaunie desanta kuģi spēj uzņemt līdz 300 jūras kājniekus, 13 tankus vai 36 kājnieku kaujas mašīnas, divus helikopterus ar trim dažādām specializācijām jebkurā kombinācijā. Sākotnēji valsts bruņojuma programma paredzēja sešu minētā projekta LDK būvi. Pēc tam sēriju mazliet ierobežoja, toties "Ņevas projektēšanas un konstruēšanas birojā" radās plāni uz šī projekta bāzes radīt jaunus LDK ar tonnāžu 7000-14000 tonnu apmērā.

Jaunās paaudzes LDK iespējas

Rūpnīcas gaitas izmēģinājumu noslēguma posmā LDK "Petr Morgunov" sekmīgi izpildīja artilērijas apšaudi. Tas spēj veikt virkni kaujas uzdevumu.

Salīdzinājumā ar padomju laika projektiem, lielais desanta kuģis ir spēris soli uz priekšu desanta un tehnikas ietilpības ziņā, kā arī no bruņojuma, moderno navigācijas un sakaru līdzekļu viedokļa. Tas ir pirmais pilnvērtīgais kara kuģis Krievijas JKF sastāvā, kas var pildīt visu desanta operāciju ciklu jūrā, kā arī flagmaņa funkcijas mierneša (glābšanas) operācijās un humānās misijās. Tā būvē izmantotas modernās tehnoloģijas, kas mazina tā pamanāmību.

LDK galvenais ierocis ir divas 30 mm kalibra sešstobru artilērijas iekārtas AK-630M "Duet" (nodrošina pretraķešu aizsardzību tuvajā zonā – līdz 4000 m, šaušanas ātrums – līdz 10 tūkstoši šāvienu minūtē) ar uguns vadības radiolokācijas sistēmu "Laska".

Uz LDK paredzēti divi kuģa transporta-cīņas helikopteri Ka-29, meklēšanas-glābšanas helikopteri Ka-27 vai trieciena Ka-52K "Katran". LDK tieša pretdarbība pretinieka kuģiem nav paredzēta. Tomēr, spriežot pēc informācijas par JKF moduļu bruņojuma izmēģinājumiem, 11711 projekta kuģis var saņemt arī raķešu bruņojumu 40 pēdu konteineros, konstrukcija un tonnāža to pieļauj. Speciālisti uzskata, ka kuģu bruņojuma moduļu princips ir flotes nākotne, ko nodrošina militāro iespēju operatīvu nomaiņu atbilstoši nospraustajiem uzdevumiem un konkrētajai situācijai.

Вертолет Ка-27 ПЛ - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijas "Mistrālus" būvēs Krimā: tamlīdzīgi kuģi Krievijas JKF vēl nav redzēti

Jaunā LDK tehnoloģiskā īpatnība ir "bezkontakta" desants. Metode paredz jūras kājnieku un kara tehnikas izsēdināšanu krastā pa pontoniem, kas tiek izgrūsti no atvērtajām vērtnēm priekšgalā. Desanta laikā kuģis neskar dibenu, tas iespējams viļņošanās apstākļos līdz 4 ballēm. Peldošie bruņutransportieri, kājnieku kaujas mašīnas un desanta kaujas mašīnas var iziet jūrā no kuģa priekšdaļas vai pakaļdaļas, paliekot neredzami no krasta.

Tehnikas iekraušana iespējama pa apareli (iebraukšana) vai ar klāja krāna palīdzību ar celtspēju līdz 16 tonnām (caur augšējā klāja kravas lūku). Iepriekš jau minēts, ka LDK ļauj pārvietot ievērojamu skaitu karavīru un kara tehnikas, turklāt desantam paredzēti komfortabli apstākļi.

LDK "Petr Morgunov" ir 120 m garš, 16,5 m plats, iegrime – 3,6 m, ātrums – līdz 18 mezgli (33,3 km/h), maksimālais brauciena attālums – 3500 jūras jūdzes (6480 km), autonomais reiss – 30 diennaktis. Ekipāža – 100 cilvēki. 11711 projekta LDK pilnā tonnāža – apmēram 5000 tonnas. Tie ir lielākie mūsdienās būvētie Krievijas kuģi. Galvenā enerģētiskā iekārta ražota Kolomenskas rūpnīcā – divi 5200 zirgspēku V-veida dīzeļdzinēji 10D49 ar gāzes turbīnu iepūti. Jāpiebilst, ka kuģa elementi ražoti tikai Krievijā.

Laika prasības

2000. gadu sākumā Krievijas JKF ierindā bija aptuveni 20 lielie desanta kuģi (projekts 1171, būvēti 1966.-1975. gg. un projekts 775, būvēti 1974.-1991.gg.)  Aptuveni puse no tiem bija remontā vai iekonservēti. Polijā būvētajiem kuģiem (775 projekts) bija problēmas ar rezerves daļām un remontu. Vienlaikus nevienā militārajā konfliktā nevarēja iztikt bez LDK. 2008. gada augustā Krievijas kuģi izsēdināja desantu Poti ostā Gruzijā, 1999. gadā – nogādāja miernešus Dienvidslāvijā, 90. gadu sākumā – evakuēja Nokras jūras kara bāzes personālsastāvu Etiopijā. Saraksts nebūt nav pilns. Jauno desanta kuģu būve Krievijā ir laika prasība. Tāpēc sākās liels darbs.

 Президент РФ В. Путин принял участие в праздновании Дня ВМФ РФ в Санкт-Петербурге - Sputnik Latvija
Krievija svin Jūras kara flotes dienu

"Ņevas projektēšanas un konstruktoru birojs" par pamatu ņēma 1171 projekta korpusu "Tapir" (tas parādīja savas iespējas gadu desmitiem ilgās ekspluatācijas laikā), tomēr lielākā daļa konstrukcijas tika izstrādāta no jauna. Salīdzinājumam: padomju LKD tonnāža ir par 700 tonnām mazāka. Jaunajam kuģim bija būtiski pilnveidota bruņojuma un ekipējuma sistēma, plašāka tilpne bruņutehnikai (iespējams izvietot tankus divās rindās). Tanku angārā ir speciāla ventilācijas sistēma, kas nodrošina komfortablu temperatūru bruņutehnikas dzinēju palaišanai. LDK spēj piesegt desanta izsēšanos, aizsargāties no pretinieka raķetēm (izņemot artilēriju, ir arī radioelektroniskās cīņas komplekss). Daļa dzīvojamo telpu un medicīnas bloks izvietos virs augšklāja. Uz divklāju kuģa tagad atrasta vieta sporta zālei.

Ārvalstīs analogi 11711 projekta kuģiem nav atrodami. Izmēru un īpašību ziņā tuvi ir Ķīnas LDK (klase Yuting-II) – Ķīnas Jūras kara spēku galvenais desanta līdzeklis, tomēr Krievijas projekts izdevīgi atšķiras ar plašu helikopteru angāru.

Ziņu lente
0