Viedoklis

Krievijā top jauna flote: 16. jūlijā tiks sākta sešu kuģu būve

© Sputnik / Ildus Gilyazutdinov / Pāriet pie mediju bankasKrievijas atomzemūdene Vladimir Monomah, foto no arhīva
Krievijas atomzemūdene Vladimir Monomah, foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija konsekventi īsteno valsts bruņojuma programmu 2018.-2027. gadam. Viena no tās prioritātēm ir Jūras kara flotes kuģu sastāva būtiska atjaunošana.

Tā ļaus flotei sekmīgi pildīt uzdevumus un aizsargāt nacionālās intereses saskaņā ar Krievijas Jūras doktrīnu, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Izdevuma FlotProm informācijas avoti Krievijas kuģubūves nozarē informēja, ka 16. jūlijā trijās kuģubūvētavās plānots sākt sešu jaunu kuģu un zemūdeņu būvi Krievijas Jūras kara flotes vajadzībām. Būves neiedomājamā dinamika turpinās saskaņā ar plānu. Tās pamatā ir iespaidīgs budžets.

Вертолет Ка-27 ПЛ - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijas "Mistrālus" būvēs Krimā: tamlīdzīgi kuģi Krievijas JKF vēl nav redzēti

Jūras kara flote ir viens no dārgākajiem bruņoto spēku komponentiem jebkurā valstī. Valsts bruņojuma programmai (VBP) 2018.-2027. gadam atvēlēti 20 triljoni rubļu (aptuveni 247 miljardi eiro), un liela daļa no šiem līdzekļiem "ož pēc jūras", tas ir, tiks veltīti kuģu, zemūdeņu un kara flotes bāzu celtniecībai. Valsts programma ietver sinhronizētas bruņojuma un kara tehnikas piegādes, kā arī infrastruktūras attīstību. Pēdējais faktors ir īpaši svarīgs jauno projektu un paaudžu kara kuģu, lidmašīnu un bruņutehnikas sekmīgai un ilgstošai ekspluatācijai.

2020. gadā kara jūrnieki pirmo reizi 28 gadu laikā saņems sešas zemūdenes uzreiz: četras atomzemūdenes (955A un 855M projekti) un divas dīzeļelektriskās zemūdenes. Pagājušajā gadā ierindā stājās vairāk nekā 35 kuģi un palīgkuģi. VBP izpildes gaitā mūsdienīgā bruņojuma daļa Jūras kara flotē pārsniegusi 63%, un tas ir daudz vairāk nekā pašās attīstītākajās pasaules valstīs (līdz 50%). Mērķis – 70% mūsdienīga bruņojuma, un līdz 2027. gadam Krievijas JKF saņems vairāk nekā 180 jauno projektu kuģus. Paredzēta arī daudzfunkcionālo zemūdens atomkreiseru "Jaseņ M" un stratēģisko "Borei B" būve, gaidāmi kuģi ar precīzu raķešu bruņojumu un divi helikopteru bāzes kuģi, kas būs aprīkoti ar jaunākajiem jūras helikopteriem Ka-52K "Katran".

Pēterburgas raķešu fregates

VBP jūras prioritātes ir projektu 20385 un 20386 korvetes un projektu 22350 un 22350M fregates ar precīzajiem ieročiem, spārnotajām raķetēm "Kalibr NK" un hiperskaņas raķetēm "Cirkon". 16. jūlijā Sanktpēterburgas "Ziemeļu kuģubūvētavā" tiks likti pamati divām fregatēm. Tālās jūras zonas kuģi ieņems septīto un astoto vietu "admirāļu" sērijā. Tos nosauks par godu krievu admirāļiem Ivanam Jumaševam un Emīlam Spiridonovam.

Загрузка ракеты транспортно-заряжающий машиной на самоходную пусковую установку оперативно-тактического ракетного комплекса Искандер-М - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kā "Bastioni", "Iskanderi" un Baltijas flotes aviācija atbildēja uz mācībām "Baltops 2020"

Tālās jūras zonas mūsdienīgās fregates (tonnāža - 5 tūkstoši tonnu) paredzētas kuģu un zemūdeņu meklēšanai un likvidācijai, kuģu pretgaisa, pretraķešu un pretzemūdeņu aizsardzībai, mijiedarbībai ar jūras desantu, civilo kuģu un ražošanas objektu aizsardzībai.

22350 projekta fregate bruņota ar 16 spārnotajām raķetēm "Oniks", "Kalibr NK" vai "Cirkon", kas spēj likvidēt pretinieka kuģus un mērķus krastā. Atklātos avotos pieejamie dati liecina, ka kompleksa "Cirkon" hiperskaņas raķetes 3M22 ar darbības rādiusu līdz 400 km startē no universālās vertikālās starta iekārtas ZS14, kas tiek izmantota arī raķetēm "Kalibr" un "Oniks". Šāda savstarpēja pielāgojamība ļauj elastīgi risināt katru kaujas uzdevumu.

Fregates zemūdens aizsardzības sistēma atgādina pretgaisa aizsardzības atmosfēras sistēmu. Tai nav analogu visā pasaulē. Kuģa korpusa būvei izmantotas pamanāmības mazināšanas tehnoloģijas, un pretinieka RLS, iespējams, to vienkārši neieraudzīs. Neredzamais kuģis izmaksā līdz 500 miljonus dolāru, toties visa raķešu kuģu sērija nodrošinās flotes iespēju kvalitatīvu soli uz priekšu. Atgādināšu, ka 22350 projekta pirmā sērijveida fregate "Admiral flota Kasatonov" sekmīgi noslēgusi izmēģinājumus Ziemeļu un Baltijas flotēs un drīz tiks uzņemta Krievijas JKF. Brauciena attālums – 4500 jūdzes, autonomais reiss var ilgt līdz 30 diennaktis, ekipāžā ir 170 cilvēki.

Severodvinskas klusās zemūdenes

Krievija veido jaunu zemūdeņu floti, kas spēj aizsargāt nacionālās intereses jebkurā Pasaules okeāna vietā. Šajā ziņā būtiski palīdzēs septiņi "Jaseņ" sērijas kuģi. 16. jūlijā Severodvinskā tiks sākta divu 885M projekta "Jaseņ M" zemūdens atomkreiseru būve. Mūsdienīgās daudzfunkcionālās zemūdenes būs apbruņotas ar spārnotajām raķetēm "Kalibr", virsskaņas pretkuģu raķetēm "Oniks", hiperskaņas "Cirkon" un 533 mm torpēdām. Tās tiks nosauktas "Vladivostok" un "Voronezh". Pirmā šī projekta sērijveida daudzfuncionālā zemūdene tika nolaista ūdenī 2019. gada nogalē, un drīz vien ekipāža sāks dienestu.

Подводный крейсер Князь Владимир  - Sputnik Latvija
National Interest nosaucis zemūdenes, kas spēj iznīcināt pasauli pusstundas laikā

Modernizētā zemūdens kreisera galvenais uzdevums ir izsekot potenciālā pretinieka stratēģiskos zemūdens kreiserus un aviācijas bāzes grupējumus, būt pastāvīgi gatavai likvidēt mērķus un draudus. Jāņem vērā, ka viens vienīgs "Ohio" tipa amerikāņu raķešu ķuģis nes 24 ballistiskās raķetes UGM-133 Trident II D5, katrā no tām ir līdz 12 kodolgalviņas W88 ar 475 kilotonnu jaudu. Katrs šāda veida arsenāls kaujas patruļas zonā ir jāuzrauga cauru diennakti.

Mazpamanāmajam zemūdens atomkreiserim ar 13 800 t tonnāžu ir unikālas iespējas, ko dāvā tehnoloģiskās sistēmas un bruņojuma kompleksi. Zemūdenei ir īpaši droši kodolreaktori OK-650V, tā spēj strādāt līdz 520 metru dziļumā. Autonomais reiss var ilgt līdz 100 diennaktis, ātrums zem ūdens – 31 mezgls. Ekipāža – 64 cilvēki.

Sveicieni "Mistrāliem" no Krimas

16. jūlijā Kerčas kuģubūvētavā "Zaļiv" tiks sākta divu universālo desanta kuģu – franču "Mistrālu" analogu – būve. Iepriekš tamlīdzīgi kuģi Krievijā nav būvēti, tomēr nav šaubu, ka pirmais UDK saskaņā ar plāniem iekļausies JKF līdz 2026. gadam. Projekta izmaksas sastādīs aptuveni 100 miljardus. Krievijas kara operācija Sīrijā parādīja, cik nozīmīgi un nepieciešami ir lielie desanta kuģi, kas var nodrošināt operatīvu JKF klātbūtni attālos rajonos.

Атомная подводная лодка К-535 Юрий Долгорукий на причале в Гаджиево - Sputnik Latvija
"Boreju" medības. NATO izdomājuši, kā cīnīties ar krievu zemūdenēm

Jauno kuģu precīzas īpašības pagaidām nav zināmas. Iepriekš ziņots, ka UDK nesīs 16-20 helikopterus, desanta un trieciena kuterus (uz sausā doka klāja), 75 bruņutehnikas vienības un aptuveni 1000 bruņotus jūras kājniekus, vērā ņemamu arsenālu un spēku operatīvā grupējuma štābu, neskaitot artilēriju, zenītraķešu kompleksus, pretzemūdeņu aizsardzības līdzekļus, radioelektroniskās cīņas un navigācijas sistēmas un integrētās kaujas vadības sistēmas. Sarežģītā kuģa galvenais uzdevums ir nogādāt tūkstošiem jūras jūdžu attālumā un izsēdināt krastā spēkus un tehniku desanta operācijai ar helikopteru (kuģa aviācijas grupas) dalību.

Analizējot kuģu iespējas, ko 16. jūlijā sāks būvēt Sanktpēterburgā, Severodvinskā un Kerčā, redzamas Krievijas Jūras kara flotes harmoniskas attīstības pazīmes. Tā top nevis ar mērķi iebiedēt kaimiņus, bet gan efektīvi stāties pretī agresoram gan uz ūdens, gan krastā, gan zem ūdens. Krievijas flotes galvenais mērķis ir nacionālo interešu, robežu un sabiedroto aizsardzība.

Ziņu lente
0