Viedoklis

Veģetārieši pret savu gribu: koronavīruss atstāj amerikāņus bez gaļas

© AP Photo / Michael ConroyДорожный знак с призывом оставаться дома в США
Дорожный знак с призывом оставаться дома в США  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viens no galvenajiem koronavīrusa perēkļiem ASV ir gaļas kombināti, kas turpināja darbu arī epidēmijas sākumā.

Tagad kompānijas viena pēc otras slēdz durvis karantīnas dēļ, un lielveikaliem draud gaļas produktu deficīts, portālā RIA Novosti stāsta Maksims Rubčenko.

Produktu haoss

Trešdien agrorūpniecības korporācija "Tyson Foods" ziņoja, ka tiek apturēts gaļas kombināta darbs Vaterlo (Aijovas štats) un Logansportā (Indiānas štats). Vairāki desmiti uzņēmumu darbinieku ir saslimuši, divi miruši.

"Mēs saprotam, ka iedzīvotājus vajag ēdināt, tomēr personāla drošība ir mūsu galvenā prioritāte," kompānija paskaidroja preses relīzē. Iepriekš jau tika slēgta putnu fabrika Džordžijā, kur infekcija aiznesusi trīs dzīvības.

Labākus laikus ar slēgtām durvīm gaida kompānijas "Smithfield Food" gaļas kombināts Dienviddakotā (inficēti divi simti darbinieku), fabrikas "Hormel”(Ilinoisa), "Cargill" (Kolorādo) un korporācijai "JBS USA" piederošā lielākā gaļas pārstrādes fabrika pasaulē, kas atrodas Pensilvānijā.

"Tam būs nopietnas, iespējams, katastrofālas sekas daudziem gaļas piegāžu ķēdītes dalībniekiem, vispirms – lopkopjiem, - brīdināja kompānija "Smithfield Food". — Fermeriem nav iespēju nodot savus lopus."

Piemēram, tikai uzņēmums "Tyson Foods" Logansportā pieņēma cūkas no trim simtiem neatkarīgo ģimenes fermu deviņos štatos. Tagad šie lopkopji, tāpat ka daudzi citi, ir zaudējuši pasūtītājus.

Pieprasījuma lejupslīdes dēļ krītas iepirkuma cenas. Cūkkopji norāda, ka zaudē 37 dolārus no katras pārdotās cūkas, tāpēc tagad viņiem ir izdevīgāk nokaut sivēnus, nevis izdot naudu to nobarošanai. Galu galā valsts "bīstami tuvojas gaļas deficītam", sarunā ar aģentūru Bloomberg norādīja "Smithfield Food" izpilddirektors Kens Sallivans.

"Gaļas kombinātu slēgšana līdz ar citu mūsu nozarē apturēto uzņēmumu augošo sarakstu rada Amerikā draudus no gaļas produkcijas piegādes viedokļa," viņš atzīmēja.

Cenas pilnā augumā

Sallivanam piekrīt arī citi analītiķi. "Krass cenu pieaugums un patērētājiem piedāvātā sortimenta manāms kritums ir neizbēgams," aģentūrai Bloomberg norādīja gaļas tirgus eksperte Kkesija Fiša.

Свиньи в стойле - Sputnik Latvija
Viedoklis
Cūkgaļas gads: globālā epidēmija draud atstāt pasauli bez gaļas

Investīciju kompānija "Horseman Capital" savā nesenajā pārskatā atzīmēja, ka Amerikai laiks gatavoties inflācijai pārtikas tirgū. "Mēs vērojam vispārēju gaļas piegādes ķēdīšu saraušanu. Rezultāts ir skaidrs: deficīts un cenu pieaugums," uzsvēra dokumenta autori.

Analītiskās aģentūras "Midwest Market Solutions" dati rāda, ka cūkgaļas un liellopa gaļas cenas lielveikalos strauji aug. Un tas ir tikai sākums.

Situāciju pasliktina kolapss sabiedriskās ēdināšanas sistēmā. 36% amerikāņu parasti ēd ārpus mājas – kafejnīcās, ēstuvēs, restorānos. Taču karantīnas dēļ viss ir slēgts, tāpēc pārtikas tirgus saņēmis dubultu triecienu.

No vienas puses, liels skaits fermeru nodrošina piegādes sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem. Tagad viņiem pircēju nav, un viņi spiesti iznīcināt produkciju.

Īpaši smagi cieš ātri bojājošos produktu, piemēram, svaigu zaļumu vai piena piegādātāji. Piemēram, aizvadītajā nedēļā aģentūra Reuters publicēja kāda fermera Džeisona Lidla stāstu: viņš atzinās, ka izlej zemē vairāk nekā desmit tūkstošus litru piena dienā.

No otras puses, epidēmijas dēļ amerikāņi pērk lielāku daudzumu produktu veikalos un gatavo mājās. Rezultātā palielinājusies mazumtirdzniecības slodze un pieaugušas cenas.

Rodas iespaids, ka fermeriem, kuri agrāk apkalpoja restorānus, vajadzētu vienkārši vienoties par piegādēm lielveikaliem. Taču patiesībā tas nav iespējams, jo ir jānoslēdz jauni līgumi starp piegādātājiem, izplatītājiem un veikaliem, jāsakārto loģistika, jāorganizē fasēšana un iepakojums, kas prasa papildu iekārtas.

Флаг США - Sputnik Latvija
Viedoklis
Amerikāņu eksperti atklājuši: gatavojas uzbrukums ASV

Turklāt neviens nevar garantēt, ka jebkurš posms ķēdītē starp fermu un veikalu pēc pāris dienām nepārtrauks darbu koronavīrusa dēļ, kā tas notika ar gaļas kombinātiem. Galu gala fermeri iznīcina produkciju, tirdzniecība saskaras ar deficītu, pircēji – ar augošām cenām.

Autoritatīvais analītiķis, brokeru kompānijas "Euro Pacific Capital Inc." prezidents Pīters Šifs uzskata, ka preču piegādes sistēmas sabrukuma rezultātā par ticamāko scenāriju kļūs hiperinflācija, kas agrāk tika uzskatīta par nereālu.

Ja cenas patiešām turpinās augt, Federālā banka grūtībās: vai nu celt likmes un tādējādi lemt bankrotam tūkstošiem pārkreditētu kompāniju, vai izprovocēt hiperinflāciju, kas spēj sagraut jebkuru ekonomiku.

Ziņu lente
0