Viedoklis

Kapeņu izlaupītāji. Kādi arheoloģiskie dārgumi Sīrijā nokļuvuši teroristu rokās

© пресс-служба Института наследия Древние развалины Пальмиры
Древние развалины Пальмиры  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Desmitiem juvelierizstrādājumi, vēsturiskie artefakti un relikvijas – kaujinieki izlaupījuši seno Eblas pilsētu netālu no Alepo.

Hamas provinces Kultūras departamenta direktors Hazers Ailulu pastāstīja, ka teroristi organizējuši treniņu nometni arheoloģisko izrakumu vietā. Viņš ir pārliecināts, ka vandāļus Eblas pilsētai uzsūtījuši senlietu tirgoņi. Kara gados Sīrijā izlaupīti un iznīcināti simtiem kultūras mantojuma objektu. Par lielākajiem zaudējumiem portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Palmīras tempļi

UNESCO Vispasaules mantojuma sarakstā iekļautā Palmīra bija viena no bagātākajām vēlīnā antīkā laikmeta pilsētām. Daudzi pieminekļi bija saglabājušies līdz mūsdienām.

Taču ISIS* kaujiniekiem, kuri ieņēma pilsētu 2015. gada maijā, vēsturiskais kultūras mantojums bija vienaldzīgs. Jūnijā viņi ar āmuriem sadauzīja slaveno "Allata lauvas" statuju, 3,5 metrus augstu un 15 tonnas smagu. Sīrijas arheologi pūlējās paglābt pieminekli, izvest to kravas automašīnās, taču nepaspēja.

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasSagrautie pieminekļi Palmīrā
Kapeņu izlaupītāji. Kādi arheoloģiskie dārgumi Sīrijā nokļuvuši teroristu rokās - Sputnik Latvija
Sagrautie pieminekļi Palmīrā

Pēc neilga laika teroristi uzspridzināja Bālšamina templi, kas celts 131. gadā, izlaupīja Palmīras Nacionālo muzeju. Pārsvarā viņus interesēja juvelierizstrādājumi un antīki retumi, ko var pārdot melnajā tirgū par desmitiem tūkstošu dolaru. Tomēr lielākā daļa eksponātu bija kopijas. Ekstrēmisti sagūstīja muzeja bijušo direktoru. Sirmgalvi ilgi spīdzināja, tomēr viņš neatklāja, kur noslēptas dārglietas. Galu galā viņam nocirta galvu.

Augustā kaujinieki sagrāva Bela templi, kas celts 32.g.m.ē. Septembrī viņi izlaupīja un apgānīja trīs apbedījumu torņus, kas celti romiešu periodā bagātajām ģimenēm Kapeņu ielejā. 5. oktobrī viņi uzspridzināja vienu no galvenajiem Sīrijas simboliem – 20 metrus augsto Triumfa arku, kas celta II gs.

2017. gada pavasarī, kad Damaska beidzot atguva Palmīru, varasiestādes nolēma vismaz daļēji atjaunot sagrauto. Emitāžas muzejs (Krievija) parakstīja vienošanos ar Sīrijas Kultūras mantojuma un muzeju pārvaldi par sadarbību vēstures pieminekļu restaurācijas jautājumos. Savukārt Krievijas Zinātņu akadēmijas Materiālās kultūras institūta eksperti veido detalizētu senās pilsētas datormodeli, kas ļoti noderēs speciālistiem.

Senā Alepo

Lielākā pilsēta Sīrijā – Alepo, provinces administratīvais centrs, arī ir nopietni cietusi. Īpaši smagi klājies vēsturiskajām ēkām – to vidū 70 procenti ir izpostīti.

© RIA Novosti . NewsTeam / Тимур Абдуллаев / Pāriet pie mediju bankasPilsētnieki karadarbībā sagrautās Omeijādu mošejas pagalmā Alepo
Kapeņu izlaupītāji. Kādi arheoloģiskie dārgumi Sīrijā nokļuvuši teroristu rokās - Sputnik Latvija
Pilsētnieki karadarbībā sagrautās Omeijādu mošejas pagalmā Alepo

Pirms aiziešanas kaujinieki ne tikai uzspridzināja Omeijādu mošejas 45 metrus augsto minaretu (VIII gs.) un aizdedzināja to, bet arī izlaupīja seno bibliotēku. Pazudusi galvenā relikvija – pravieša Muhameda sega. Tagad restauratori pa detaļām atjauno mozaīku, savāc kolonnas. Lai visu saliktu kopā, numurēta burtiski katra atlūza.

Ar ziedojumu palīdzību no Krievijas un Tuvo Austrumu valstīm Sīrijas valdība rīkojas patstāvīgi – UNESCO nepalīdz, tā tikai fiksējusi bojājumus. Restauratori apliecina: piecu gadu laikā izdosies atjaunot vecpilsētas agrāko tēlu. Tomēr nolaupītās relikvijas un vēsturiskos artefaktus, domājams, vairs neatgūt.

Melnais tirgus

Homsas pilsētas vēsturiskajā daļā kaujinieki iznīcinājuši baznīcu un Ibn al Valida mošejas arhitektonisko ansambli. Valsts dienvidu daļā, Derā provicē nopietni bojāts antīkais amfiteātris, kurā pirms kara tika organizēti mūzikas festivāli. Aramiešu pilsētā Mālulā, 40 kilometru attālumā uz ziemeļiem no Damaskas "Džebhat an Nusras"* kaujinieki uzspridzinājuši Jaunavas Marijas statuju, sagrāvuši Svēto Sarka un Baha seno baznīcu, nolaupījuši svētbildes, izlaupījuši Svētās Teklas sieviešu klosteri. Un tas vēl nebūt nav viss. Žurnāls Time vēsta, ka vispārējie marodieru uzbrukumi atņēmuši valstij cerības uz agrāko tūristu plūsmu – cietušas pašas populārākās apskates vietas. Jāpiebilst, ka pirms kara tūrisms nodrošināja valstij 12% ienākumu budžetā.

© Sputnik / Дмитрий Виноградов / Pāriet pie mediju bankasKristiešu pilsētas Mālulas aina Sīrijā
Kapeņu izlaupītāji. Kādi arheoloģiskie dārgumi Sīrijā nokļuvuši teroristu rokās - Sputnik Latvija
Kristiešu pilsētas Mālulas aina Sīrijā

Ekstrēmisti cieši sadarbojas ar kontrabandistiem. ASV Antikvāru asociācijas dari liecina, ka no ISIS* kontrolētās teritorijas uz rietumvalstīm plūda trīs galvenās senlietu straumes: caur Turciju, Libānu, kā arī Saūda Arābiju un Kataru. Mediji stāstīja, ka tikai 2015. gadā vien ISIS melnajā tirgū pārdevusi aptuveni 100 tūkstošus artefaktu no Tuvajiem Austrumiem.

"Protams, tas nav salīdzināms ar naftu vai narkotikām, taču tirgus ir liels un to pūlas apkarot, - portālam RIA Novosti pastāstīja Austrumu muzeja direktors Aleksandrs Sedovs. – Neviens sevi cienošs izsoļu nams – Sotheby's, Christie's — nekad nepārdos nekādu artefaktu, ja pastāv šaubas par tā izcelsmi. Ar to nodarbojas tikai "pelēkās" un "melnās" izsoles un dīleri."

Tomēr dažkārt nolaupīto izdodas atgūt. Piemēram, 2018. gada novembrī Derā Senlietu departaments atrada vairāk nekā 100 arheoloģiskos artefaktus Džizas ciemā provinces austrumos. Eksperti uzskata, ka tie izvesti no Bosras pilsētas Arheoloģijas muzeja. Savukārt 2019. gadā no Kanādas uz Sīriju tika atvesta kaujinieku nolaupītā V gs. mozaīka.

* vairākās pasaules valstīs aizliegts teroristisks grupējums

Ziņu lente
0