Viedoklis

Sit koronavīrusu: kā Itālijai palīdzēs kara medicīnas desants no Krievijas

© Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasМинистр иностранных дел Италии Луиджи Ди Майо (второй справа) во время встречи военно-транспортного самолета ВКС России Ил-76 МД с медицинским оборудованием, предназначенным для борьбы с вирусом COVID-19, на итальянской авиабазе
Министр иностранных дел Италии Луиджи Ди Майо (второй справа) во время встречи военно-транспортного самолета ВКС России Ил-76 МД с медицинским оборудованием, предназначенным для борьбы с вирусом COVID-19, на итальянской авиабазе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija ar saviem unikālajiem speciālistiem, preparātiem un speciālo tehniku dāvā Itālijai savu sekmīgo kara medicīnas pieredzi, kas uzkrāta cīņā ar epidēmijām. Speciālistus no Krievijas sagaida milzīgs un ļoti bīstams darbs.

Krievijas Aizsardzības ministrijas "medicīniskā desanta" profesionālais un pašaizliedzīgais darbs koronavīrusa Covid-19 pandēmijas centrā Eiropā rāda piemēru visai pasaulei, kā jārisina sarežģītas planetāra mēroga problēmas.

23. marta naktī lidmašīnas Il-76 ar Krievijas militārajiem speciālistiem un iekārtām sāka ierasties "Pratica di Mare" aviobāzē (30 km attālumā no Romas), lai sniegtu palīdzību Itālijai cīņā ar koronavīrusu. Krievija nosūtījusi uz Itāliju 8 mobilās brigādes – kara virusologus un mediķus, diagnostisko aparatūru, mobilos kompleksus transporta un teritorijas dezinfekcijai, citas medicīniskās iekārtas.

© Sputnik . YouTubeKrievija palīdzēs Itālijai cīņā ar koronavīrusu
Sit koronavīrusu: kā Itālijai palīdzēs kara medicīnas desants no Krievijas - Sputnik Latvija
Krievija palīdzēs Itālijai cīņā ar koronavīrusu

"Medicīniskā desanta" sastāvā ir aptuveni 100 vadošie Krievijas AM speciālisti virusoloģijas un epidemioloģijas jomā, kam ir vērā ņemama starptautiskā pieredze cīņā ar epidēmijām. Krievijas desants nodrošināts ar visiem nepieciešamajiem farmaceitiskajiem preparātiem, mūsdienīgām iekārtām un speciālo tehniku. Pakāpeniski ar Itāliju tiek saskaņoti pielietošanas rajoni, un Krievijas kara mediķi un virusologi sāk pildīt nospraustos uzdevumus.

Saskaņā ar Krievijas Bruņoto spēku Virspavēlnieka Vladimira Putina uzdevumu, Krievijas AM izveidoja aviācijas grupējumu no deviņām lidmašīnām Il-76 BTA operatīvai palīdzības piegādei Itālijas Republikai cīņā ar koronavīrusu. Domājams, šis gaisa tilts darbosies pastāvīgi cīņā ar epidēmiju. Speciālistus no Krievijas sagaida liels un ļoti bīstams darbs. 23. martā inficēto cilvēku skaits Itālijā sasniedza 59 138 cilvēkus, koronavīruss bija aiznesis 5476 cilvēku dzīvības.

Spēki un līdzekļi

Telefona sarunā 21. martā Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Itālijas Ministru padomes priekšsēdētājs Džuzepe Konte apsprieda koronavīrusa pandēmiju un tās apkarošanas metodes. Atbildot uz Itālijas lūgumu, Vladimirs Putins pauda gatavību sniegt nepieciešamo palīdzību, un Krievijas viedoklis spilgti atšķiras no lielākās daļās ES valstu sašķeltības un pašizolācijas.

Санитарная обработка в полевом госпитале в Кремоне, Италия - Sputnik Latvija
Krievija sūta uz Itāliju labākos kara virusologus

Krievijas GKS pirmo Il-76 ar virusologiem un iekārtu kravu aviobāzē "Pratica di Mare" sagaidīja Itālijas ārlietu ministrs Luidži di Maijo un republikas bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieks Enco Vičerelli, kuri pauda "milzīgu gandarījumu un pateicību visas itāļu tautas vārdā par Krievijas palīdzību tik smagā brīdī". Tas bija ļoti neliekuļoti, jo tuvējie kaimiņi Eiropā ilgu laiku nevarēja izšķirties palīdzēt Itālijai pat finansiāli.

Atbalsts Itālijai ir ļoti vajadzīgs, jo valstī inficēti 4824 veselības aprūpes sistēmas darbinieki – divkārt vairāk nekā Ķīnā. Taču gadās arī otrādi. Piemēram, avīze La Repubblica pastāstīja, ka masku un respiratoru partiju, ko Ķīna nosūtīja Itālijai, konfiscējuši Čehijas valdība. Tiesa, čehi apsolīja atsūtīt tādu pašu skaitu aizsardzības līdzekļu.

Ziemeļatlantijas alianse nedara neko. Kad Itālijā ieradās vairākas lidmašīnas ar virusologiem un medicīniskajām iekārtām no Krievijas, Itālijas valdība vērsās pēc palīdzības Pentagonā: valsts aizsardzības ministrs Lorenco Gverīni palūdza ASV aizsardzības ministram Markam Esperam mākslīgās plaušu ventilācijas aparātus un medicīnas maskas. Tāpat Roma cer uz amerikāņu kara mediķiem, kuri atrodas Itālijā ASV spēku sastāvā. Operatīva reakcija no Vašingtonas puses nebija manāma.

Devītā Il-76 no Krievijas ieradās Itālijā 23. martā. Ieradusies visa kara mediķu grupa ar visu nepieciešamo ekipējumu. Mobilie kompleksi uz KAMAZa bāzes transporta un teritoriju dezinfekcijai dodas uz vissmagāk cietušajiem rajoniem. Līdz ar Krieviju valsts līmenī itāļus cīņā ar epidēmiju atbalsta tikai mediķu grupas no Venecuēlas, Ķīnas un Kubas. Krievija ar saviem unikālajiem speciālistiem, preparātiem un speciālo tehniku dāvā Itālijai savu sekmīgo kara medicīnas pieredzi, kas uzkrāta cīņā ar bīstamāko slimību – Ebolas drudža, Sibīrijas mēra u.c. uzliesmojumiem. Protams, Krievijas speciālisti Itālijā smelsies vērtīgu pieredzi cīņā ar mazpazīstamu vīrusu. Tas ir darbs nākotnei.

Medicīniskais desants

Gandrīz visu Krievijas speciālistu grupu Itālijā veido kara virusologu un mediķu elite. Piemēram, "medicīniskā desanta" komandieris ģenerālmajors Sergejs Kikots ir jaunāko speciālās apstrādes sistēmu vadošais izstrādātājs un eksperts to pielietošanas jomā. Viņam ir plaša pieredze darbā sarežģītos epidemioloģiskajos apstākļos Sibīrijas mēra uzliesmojuma apstākļos, plūdu epidemioloģisko seku likvidācijā.

Мужчине измеряют температуру тела на пограничном пункте Згожелец, Польша - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Aizvainojumu neaizmirsīsim". Eiropa gatavojas kārtot rēķinus pēc karantīnas

Vadošais epidemiologs, medicīnas zinātņu kandidāts pulkvedis Aleksejs Smirnovs ir vairāk nekā 70 zinātnisko darbu autors epidemioloģijas un aktuālu infekcijas slimību profilakses jomā. Aktīvi piedalījies Ebolas drudža vakcīnas izstrādē.

Medicīnas zinātņu kandidāts apakšpulkvedis Genādijs Jerjomins ir vadošais zinātniski pētnieciskā centra līdzstrādnieks, autoritatīvs speciālists pretepidemioloģisko pasākumu organizācijas un īstenošanas jomā.

Medicīnas zinātņu kandidāts apakšpulkvedis Aleksandrs Jumanovs Krievijas militāro speciālistu grupā izvērsa mobilo hospitāli Gvinejas Republikā starptautiskās programmas ietvaros cīņā pret Ebolas drudzi. Aizvadītajā gadā piedalījās ASEAN valstu kara medicīnas dienestu mācībās un formāta "SMOA+" partneru mācībās MEDEX-2019 Indijā stihisku nelaimju un ārkārtas situāciju pretepidemioloģiskā nodrošinājuma jautājumos.

Eksperts virusoloģijas jomā, apakšpulkvedis Vjačeslavs Kuļišs piedalījies aizsardzības līdzekļu izstrādē pret vīrusu tipa bioloģiskajiem aģentiem. Piedalījies vakcīnu izstrādē pret Ebolas drudzi, mēra preparātiem. Jāpiebilst, ka līdz šim Krievijas Bruņotajos spēkos nav neviena koronavīrusa infekcijas gadījuma. Lielā mērā par to var pateikties tik augsta līmeņa zinātnieku un praktiķu pūlēm.

Президент республики Сербии Александр Вучич  - Sputnik Latvija
Serbijas prezidents: koronavīruss parādījis, ka Eiropas solidaritāte ir tīrās pasakas

Tomēr Krievijas Aizsardzības ministrijas kolēģijas sēde 20. martā sākās ar apspriedi par Covid-19. Nedēļu iepriekš radīts operatīvais štābs koronavīrusa izplatības novēršanai bruņotajos spēkos, turklāt iespējamo saslimšanas gadījumu fiksēšanai izveidotas speciālas nodaļas 32 hospitāļos. Epidemioloģiskās situācijas stabilizācijai un koronavīrusa infekcijas apkarošanai 18.-19. martā notika radioaktīvās, ķīmiskās un bioloģiskās aizsardzības spēku speciālās mācības, kurās piedalījās mediķi un kara policijas vienības. Izspēlēta pilsoņu pieņemšana un evakuācija, karantīnas organizācija un transporta plūsmu regulēšana.

Krievijas Aizsardzības ministrija cer uz labāko, taču vienmēr ir gatava jebkādai notikumu attīstībai valstī tuvākajās un tālākajās ārvalstīs. Dabiskas epidēmijas un bioloģiskos ieročus pagaidām neviens vēl nav atcēlis.

Ziņu lente
0