Viedoklis

Piecas epidēmijas mācības Latvijai, jeb Mīts par "varonīgu uzvaru"

© AFP 2023 / Ina FassbenderТуалетная бумага в тележке покупателя в супермаркете Дортмунда
Туалетная бумага в тележке покупателя в супермаркете Дортмунда - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mītu par "uzvaru pār vīrusu" Latvijas sabiedrībai mēģinās iepotēt rekordātri – divu mēnešu laikā līdz Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām. Kas īsti notiek?

Jebkāda vīrusa pandēmija uz Zemes var nes milzīgas bēdas mums, vienkāršajiem iedzīvotājiem. Tas ir arī milzu izaicinājums valdošajiem politiķiem, turklāt var sagādāt vēl lielāku nelaimi nākotnē, ka mūsu valstu vadītāji neko prātīgu neiemācīsies no tā, ko katru dienu tagad iestāsta bīstamā slimība.

ES bezpalīdzība

Pirmā mācība. Eiropas Savienības vadības darbības laikā, kad vīrusa COVID-19 epidēmija plešas plašumā, izrādījušās ļoti neefektīvas un novēlotas.

Журналист Юрий Светов - Sputnik Latvija
Politologs: ES neizturas kā saliedēta ģimene, kas cīnās ar kopīgu nelaimi

Gan 2019.gada decembrī, kad vīruss pārņēma tikai Ķīnas milzīgo pilsētu Uhaņu. Gan mēnesi vēlāk, kad tas sāka iespiesties Eiropā. Gan mazliet vēlāk, kad bīstami slimības perēkļi parādījās Itālijas ziemeļos, Spānijā un Francijā.

Arī tad, kad ES valstis, pamatoti satraukušās par sauvu pilsoņu likteni, sāka slēgt robežas un tūkstošiem tautiešu iestrēga svešumā.

Baidos, ka arī nākotnē Eiropas Komisija demonstrēs savu bezpalīdzību un nespēs mobilizēt cīņai ar vīrusu visus nepieciešamos materiālos un finansiālos resursus un vismaz sapulcēt un nosūtīt mediķu brigādes, medikamentus, sanitārās aizsardzības uz bīstamākajiem reģioniem.

Pagaidām ES plašumos vēl joprojām valda nevis solidaritātes un vienotības princips, bet gan totālas sašķeltības ideja. Katra ES valsts, liela un maza, cenšas glābties pati.

Kam tad īsti tāda Savienība ir vajadzīga?!

Amerikāņi sarūpējuši šaujamos

Otrā mācība. ES bezpalīdzības fonā vadošo lomu Eiropas kontinentā varētu uzņemties Rietumu pasaules līderis – ASV.

Трейдеры - Sputnik Latvija
Bank of America: ASV sākusies ekonomiskā krīze

Ekonomiskais gigants un militāri politiskais hegemons itin labi varētu cēlsirdīgi atvēlēt mums daļu savu milzīgo materiālo, finansiālo un cilvēku resursu.

Taču Amerika demonstrē pilnīgi pretēju politiku.

Vienā dienā bez brīdinājuma valsts slēdza robežas eiropiešiem un visus līdzekļus novirza tikai savas ekonomikas glābšanai, par ļaunu visiem pārējiem.

Un pavisam skandalozs fakts: vācu mediji vēsta, ka ASV administrācija visiem spēkiem centusies piespiest vācu virusologus strādāt pie vakcīnas tikai ASV interesēs.

Ļoti daiļrunīga ir arī vienkāršo amerikāņu rīcība. Mediji vēsta, ka viņi metušies pirkt ne tikai "Pastardienas" produktu komplektus, bet arī šaujamieročus.

Un tagad mums būtu jānotic, ka kara šausmu dienās, ja tās, nedod, Dievs, gadīsies, viņi mums ātri pastieps palīdzīgu roku no okeāna viņas puses?!

NATO izgāšanās

Trešā mācība. Laikā, kad apdraudēta cilvēce, vai vismaz Rietumu civilizācaja, Ziemeļatlantijas alianses soļi izskatās blāvi.

Varēja domāt, ka "spēcīgākais militārais bloks pasaulē" metīs visus savus neierobežotos resursus cīņā ar pandēmiju.

Uz bīstamās slimības perēkļiem tiks nosūtīti modernākie mobilie kara hospitāļi ar pieredzējušiem mediķiem. Epidemioloģisko karantīnu organizēs teicami apmācīti ķīmiskās aizsardzības vienību kareivji.

Taču nenotiek nekas tamlīdzīgs.

Nekas nav dzirdams pat par medikamentu un sanitārās aizsardzības līdzekļu piegādēm no NATO noliktavām. Atcēla tikai kārtējos manevrus, milzīgs paldies par to. Ko tad vēl no viņiem var gaidīt?!

"Autoritārā" Ķīna

Ceturtā mācība. Jo tālāk, jo skaidrāk, ka par galveno "labuma guvēju" koronavīrusa epidēmijas rezultātā pasaules politikā varētu kļūt "komunistiskā" Ķīna.

Tā ne tikai apņēmīgi, īsā laikā maksimāli ierobežoja koronavīrusa izplatību un apturēja epidēmiju savā teritorijā, un tagad ar lidmašīnām uz sava rēķina piegādā medicīnisko tehniku un medikamentus sašķeltajās ES valstīs.

Interesanti, ko par to domā tās pašas Itālijas līderi? Kā viņi pēc tam rīkosies, ja varējuši saņemt palīdzību tikai no Ķīnas nevis no "brālīgajām" ES valstīm?

Ko nodomās mūsu valstu vēlētāji un nodokļu maksātāji, ja ieraudzīs, ka viņiem gatava palīdzēt tikai "autoritārā" Ķīna, nevis pati "demokrātiskākā" Eiropas Savienība.

Par Krieviju

Piektā mācība. Daži vārdi par Krieviju. Kur nu bez tās!

Interesanti, vai tikai mani interesē fakts, ka Krievijas iedzīvotāju skaits ir 75 reizes lielāks nekā Latvijā? Bet koronavīrusa pacientu tur ir tikai 2,5 reizes vairāk nekā pie mums.

Города мира. Мадрид - Sputnik Latvija
Veco ļaužu namos Spānijā atrod epidēmijā mirušus seniorus

Atbildi uz šo jautājumu deoši sameklēsim savā presē.

Redziet, tas ir tāpēc, ka viņi vēl joprojām slēpj inficēto cilvēku reālo skaitu, bet mēs - ne!

Tapēc, ka viņi pašā epidēmijas sākumā "nedemokrātiski" slēdza robežu ar Ķīnu, bet mēs līdz pēdējam atbalstījām pārvietošanās brīvību.

Tāpēc, ka no Ķīnas izvestos tautiešus Krievija izvietoja divas nedēļas ilgā karantīnā atsevišķās sanatorijās un viesnīcās, bet mēs neierobežojām tūkstošiem līdzpilsoņu tiesības un brīvības, kuri Latvijā ieradās no slimības pārņemtiem reģioniem. Nē, mēs viņus uz goda vārda palaidām uz mājām brīvprātīgā karantīnā.

Interesanti, kā tas palīdzēs tiem simtiem (nedod, Dievs!) cilvēku, kuri tādas "brīvības" apstākļos inficēsies un nopietni saslims?!

Noslēguma vietā

Baidos, ka epidēmijas sekas nenesīs mūsu valdošajiem politiķiem nekādus secinājumus!

Ar kontrolēto mediju palīdzību jau tagad top mīts par to, kā viņi "varonīgi cīnījās ar vīrusu Covid-19". Cik gudra, tālredzīga un līdzsvarota esot bijusi viņu politika.

Vēl vairāk, - cik pareizas un gudras bijušas Latvijas partneru darbības starptautiskajā arēnā – Eiropas Savienībā un NATO. Cik milzīgu metodoloģisko palīdzību mūsu valstij sniegušas ASV.

Nē, diezin vai valdošie politiķi sadomās apbalvot sevi ar ordeņiem un medaļām "par uzvaru pār vīrusu". Viņi "pieticīgi" ierobežosies ar pamatīgām naudas prēmijām.

Сотрудница медицинского стационара на территории больничного комплекса в Коммунарке, коронавирус - Sputnik Latvija
Ārsts: ar Covid-19 Latvijā tik un tā izslimos 60-70% iedzīvotāju

Ja kāds par to vēl šaubās, atgādināšu, cik dāsni Edgara Rinkēviča resors apbalvoja savus padotos pēc tam, kad Kristīnes Misānes mēnešiem ilgās mokas Dānijā tikai brīnumainā kārtā nebeidzās ar viņas izdošanu DĀR.

Tiesa, valdošie gan noklusēs par savu politisko oponentu darbībām.

Ļoti spilgts un svaigs piemērs: cik vienaldzīgi tika noraidīta opozicionārās "Saskaņas" deputāta Ivara Zariņa ierosinājums noteikt itin likumīgu piemaksu mediķiem 20% apmērā vismaz laikā, kamēr Latvijā valda ārkārtas situācija.

Mītu par "uzvaru pār vīrusu" Latvijas sabiedrībai mēģinās iepotēt rekordātri – divu mēnešu laikā līdz Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām 2020.gada 6.jūnijā.

Šajā dienā mums nāksies vēlreiz pārbaudīt seno gudrību: "katra tauta pelna tādu valdību, kāda to pārvalda!"

Ziņu lente
0