Viedoklis

Kā Krievija sagrāvusi NATO militāro pārākumu Baltijā

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasЗенитный ракетный комплекс С-400 "Триумф"
Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pentagons oficiāli atzinis ASV globālā militārā pārākuma zaudējumu, ņemot vērā Ķīnas un Krievijas spēku paplašināšanos, kā arī Krievijas militāri ģeogrāfiskās priekšrocības pār NATO Baltijas reģionā.

ASV Bruņoto spēku Štābu priekšnieku komitejas vadītājs Marks Millijs debatēs ASV Kongresa Pārstāvju palātā apliecināja, ka armija spēj aizsargāt valsti un sabiedrotos, taču atzina Pentagona pozīciju novājināšanos, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko . 

"Taču mūsu konkurētspējas priekšrocība ir sagrauta, to nevienam nevajadzētu apšaubīt. Ķīna un Krievija pastiprina militārās iepējas, lai pārspētu ASV un to sabiedrotos un nodrošinātu savu ietekmi visā pasaulē," teica Millijs.

Штаб-квартира Министерства обороны США - Sputnik Latvija
Pentagons atzinis, ka militārais "pārākums" pār Krieviju ir zaudēts

Gandrīz vienlaikus NATO Apvienoto bruņoto spēku Eiropā komandieris Tods Volterss ASV Senāta kompetentajā komitejā paziņoja, ka alianses spēki aptur Krieviju, taču tās Rietumu kara apgabalam ir priekšrocības.

Polija un Baltijas valstis it kā paliek NATO uzmanības centrā kā bīstamākais reģions no iespējamo konfliktu viedokļa, ņemot vērā "vēsturiskās pretenzijas". Pie tam Volterss nez kāpēc "izolēja" karaspēka grupējumu Kaļiņingradas apgabalā, lai arī tā strukturāli iekļauta RKA (tāpat kā Baltijas flote).

Tajā pašā dienā NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs atzīmēja: "Krievijas jaunās raķetes ir ļoti bīstamas. Tās ir mobilas, viegli noslēpjamas, tās spēj īsā laikā nokļūt līdz Eiropas pilsētām. Tas ne tikai pazemina kodolieroču pielietojuma slieksni, bet arī paaugstina ar situācijas kļūdainu vērtējumu saistītos riskus."

Jāpiebilst, ka hiperskaņas raķetes reģionā parādījās ilgu laiku pēc alianses trieciena spēkiem.

Un tomēr. Kas īsti notiek ar partneriem?

Grūta atklāsme

Mēģināsim atsijāt graudus no pelavām. Millijs, Volterss un Stoltenbergs argumentēti pieprasa lielāku naudu Pentagona un NATO vajadzībām un pie viena pūlas attaisnot ASV spēku transkontinentālo pārvietošanu uz Eiropu un plašās mācības "Defender Europe 2020". Tomēr alianses un Krievijas spēku attiecība Baltijas reģionā  novērtēta objektīvi.

Флаг НАТО - Sputnik Latvija
Avots KF Aizsardzības ministrijā paziņoja par reakciju uz mācībām Defender Europe

Kas kontrolē debesis, tam pieder iniciatīva uz zemes un jūrā. 15.februārī netālu no Sanktpēterburgas kaujas dežūrā stājās vienīgais PGA pulks Krievijā, kura sastāvā ir četri zenītraķešu sistēmu S-400 "Triumf" divizioni. Kaimiņos dislocētajiem pieciem zenītartilērijas pulkiem ir pa diviem "Triumf" divizioniem katrā. Tātad no visiem 63 Krievijas armijā esošajiem S-400 divizioniem 14 ir izvērsti Ļeņingradas apgabalā. GKS 6.armijas 2.divīzijas rekords ir panākts piespiedu kārtā. Vienība dislocēta pie Krievijas rietumu robežām, kaimiņos Igaunijai un Latvijai, kur dislocēti NATO trieciena spēki un bruņojums. Atgādināšu: sistēmas S-400 "redz" mērķus 600 km attālumā un spēj tos likvidēt 400 km attālumā.

Mūsdienu ešelonētā PGA sistēma nepārtraukti attīstās, pilnveidojas, integrējas. 26.februārī Ļeņingradas apgabalā notika jaunā zenītraķešu kompleksa S-350 "Vitjaz" treniņi. Šis vidēja darbības rādiusa ZRK paredzēts lielu sauszemes spēku aizsardzībai dažādu (aizsardzības un uzbrukuma) operāciju laikā, spēj integrēties vienotā tīklā ar citām PGA sistēmām. "Vitjaz" izvēršana pozīcijā aizņem piecas minūtes, tas pielādēts ar 12 zenītraķetēm, kas spēj likvidēt mērķus līdz 60 km attālumā, līdz 30 km augstumā. Mērķu ātrums var sasniegt 4800 m/sek.

Divas epizodes viena pierobežas apgabala dzīvē ļauj aptvert, cik adekvāti un individuāli Krievija reaģē uz ārējiem draudiem. Ja potenciālais pretinieks ir kā uz delnas, viņam ļauts patrulēt debesis. Un laikā, kad NATO iznīcinātāji F-16 virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pavada Krievijas kara transporta lidmašīnas, vēl būtu jātiek skaidrībā, kurš kuru īsti kontrolē.

Jūras bastions

Baltijas flotes raķešu kuģi strādā netālu no dzimtajiem krastiem un pilda kaujas izdevumus Indijas un Atlantijas okeānos. Aizvadītajā nedēļā Baltijas jūrā notika mācību kauja: lielie desanta kuģi "Kaliningrad" un "Minsk" līdz ar desanta kuteri ar kaisa kavernu "Leitenant Rimsky-Korsakov" stājās pretī gaisa un virsūdens pretiniekam. Kuģi ar artilērijas un raķešu kompleksu uguni piesedza jūras desanta izsēšanos krastā. Uzdevumus jūrā sekmīgi izpildīja arī pasaulē lielākais desanta kuģis uz gaisa spilvena "Evgeniy Kocheshkov". Ekipāža atvairīja uzbrukumu no gaisa un likvidēja pretinieka pozīcijas krastā no sistēmas "Ogoņ" 140 mm iekārtām (zalves uguns reaktīvās sistēmas "Grad" analogs jūras spēkiem). Starp citu, tādiem kuģiem pieejami 70% planētas jūru un okeānu krastu līniju, tie spēj pārvietoties pa zemi, pārvarēt grāvjus un mīnu aizsprostojumus, izsēdināt desantu dziļi pretinieka aizsardzības līnijā.

Взрыв ядерной бомбы - Sputnik Latvija
ASV mācībās izspēlēja kodoluzbrukumu Krievijai

20. februārī Baltijas flote Kaļiņingradas apgabalā atvairīja nosacītā pretinieka bezpilota trieciena lidaparātu uzbrukumu – aizsargkupolu vairāku desmitu kilometru rādiusā radīja kompleksa "Leer 3" radioeletroniskās cīņas līdzekļi un zenītraķešu un lielgabalu kompleksi "Pancir S1". Jūras aviācijas iznīcinātāju eskadriļas lidotāji izspēlēja gaisa cīņas elementus ar iznīcinātājiem Su-27 un Su-30SM. Tik piesātināta militārā apmācība aliansei Baltijā nav pieejama no tehnoloģiskā viedokļa.

Baltijas flote ir Krievijas Jūras kara glotes operatīvi stratēģiskā vienība ar galvenajām bāzēm Ļeņingradas un Kaļiņingradas apgabalos. Flote intensīvi attīstās – pēdējos gados tā saņēmusi divus desmitus jaunu kuģu, arī raķešu kuģus (tie bruņoti ar "Kalibr").

Reģionā dislocētais Baltijas flotes krasta un sauszemes spēku 11.armijas korpuss pastiprināts ar atsevišķu tanku pulku. 2019.gadā tika saformēta 132. jauktā aviācijas divīzija, ko veido iznīcinātāju, trieciena un armijas aviācijas pulki. 152.raķešu brigāde Čerņahovskas pilsētā saņēmusi raķešu kompleksu "Iskander M". Krasta spēki saņēmuši mūsdienīgos pretkuģu raķešu kompleksus "Bal" un "Bastion". Baltijas flote pastāvīgi ir gatava atvairīt potenciālā pretinieka masveida raķešu un aviācijas uzbrukumu.

Šajā fonā Vašingtonas un Briseles militārie manevri atgādina gatavošanos cīņām ar pagātnes ēnu. Daudz labāk būtu stiprināt mieru reģionā un labas kaimiņattiecības ar Krieviju.

Ziņu lente
0