Viedoklis

NATO varēs pabrīnīties: ar ko tiks apbruņota Krievijas flote

© Sputnik / Igor Zarembo / Pāriet pie mediju bankasСторожевой корабль «Ярослав Мудрый» возвращается после выполнения задач боевой службы в Средиземном море
Сторожевой корабль «Ярослав Мудрый» возвращается после выполнения задач боевой службы в Средиземном море - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aviācijas bāzes kuģis, korvetes, fregates un jaunas precīzās raķetes – pagājušajā nedēļā Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam tika demonstrēti aizsardzības rūpniecības kompleksa jaunākie izstrādājumi jūrām.

Virkne jaunāko ieroču jau nodoti bruņotajiem spēkiem vai tiek izmēģināti, par citiem vēl rit diskusijas. Par interesantākajiem jaunumiem portālā RIA Novosti stāsta Nikolajs Protopopovs.

Kuģi

Sevastopolē Krievijas prezidentam tika parādīti vairāki kuģu projekti. To starpā, piemēram, bija jaunākās paaudzes fregates "Gepard 3.9". Tā izstrādāta uz sardzes kuģu "Tatarstan" un "Dagestan" projekta bāzes, ko flote izmanto kopš 2003.gada. "Tatarstan" galvenais arguments strīdā ir pretkuģu komplekss "Uran" ar spārnotajām raķetēm X-35, kas var strādāt pret mērķiem līdz 130 km attālumā. "Dagestan" izmanto spārnotās raķetes "Kalibr NK", kuru darbības attālums sasniedz 300 kilometrus. Abu kuģu arsenālā ir arī spēcīga artilērija – 76,2 mm komplekss AK-176M un 30 mm automatizētā sapārotā iekārta AK-630M.

Показательные выступления псковских десантников на Кургане дружбы - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Kas cits, ja ne mēs": Krievija formē jaunu gaisa desanta pulku Krimā

"Gepard 3.9" ir viens no ārvalstu visvairāk pieprasītajiem kuģiem. Patlaban tos aktīvi izmanto Vjetnamas JKS, Krievijas sardzes kuģus vērtē arī Šrilanka. Šī tipa kuģi ir ļoti pieprasīti, pateicoties no universalitātei. Tie izpilda sardzes funkcijas, nodrošina konvoju drošību, meklē pretinieka zemūdenes un izseko tās.

Ļoti interesants eksponāts ir arī perspektīvais projekts 11664. Izmēru ziņā (110 metrus garš, aptuvenā tonnāža – 2,5 tūkstoši tonnu) tas ierindojas starp korveti un fregati. Šādi kuģi var nest 16 spārnotās raķetes, tiem ir spēcīga pretgaisa aizsardzības sistēma, turklāt tie pat aprīkoti ar nosēšanās laukumu pretzemūdeņu helikoptera vajadzībām.

Kuģubūves korporācijas "Ak Bars" galvenais inženieris Dmitrijs Kabirovs paziņoja, ka korvešu tehniskais projekts ir gatavs, un kuģu būve neaizkavēsies, ja Aizsardzības ministrija nolems tos pasūtīt.

Īpaša uzmanība izstādē tika veltīta perspektīvajam projekta "Lamantin" aviācijas bāzes kuģim, pie kā strādā Ņevas projektēšanas un konstruktoru birojs. Uz klāja un angāros tiks izvietotas aptuveni 60 dažāda tipa lidmašīnas, helikopteri un bezpilota lidaparāti.

Многоцелевой истребитель МиГ-31 с гиперзвуковой ракетой Кинжал - Sputnik Latvija
Krievijas Aizsardzības ministrija plāno palielināt hiperskaņas raķešu ātrumu

Šī projekta īstenošanas termiņi Krievijā vēl nav precizēti, taču jau tagad saskatāmas vairākas "Lamantīna" priekšrocības salīdzinājumā ar agrākajiem projektiem. Piemēram, 350 metrus garo kuģi (tonnāža – 90 tūkstoši tonnu) plānots aprīkot ar kodoldzinēju, kas nodrošinās tam gandrīz neierobežotu darbības attālumu. Jāpiebilst, ka projektā paredzēta iespēja lidmašīnām pacelties no tramplīna un ar elektromagnētisko katapultu palīdzību.

Perspektīvā tehnika

Robotizētās jūru tehnikas kategorijā Sevastopolē bija redzams zemūdens pašgājējaparāts "ISPUM Aleksandrit", kas paredzēts mīnu meklēšanai un neitralizācijai. Tas autonomi strādā dzīlēs līdz 300 m un tiks dislocēts uz jaunajiem pretmīnu kuģiem.

Robotu iespējams vadīt līdz puskilometra attālumā, un tas spēj identificēt gandrīz visu tipu mīnas. Tas pārvietojas ar ātrumu 3-6 m/sek. atbilstoši darba režīmam un strādā arī viļņos līdz 3 ballēm.

Lielas izredzes nokļūt JKF dienestā ir arī daudzfunkcionālajam ekranoplānam "Čaika 2". Jau pirms dažiem gadiem izskanēja ideja atsākt šo ātrgaitas mašīnu ražošanu. Atgādināsim, ka jau PSRS laikā bruņotajos spēkos tika izmantoti ekranoplāni – tie bija pielāgoti desantnieku un raķešu nogādei.

Запуск ракеты комплекса Авангард с гиперзвуковым боевым блоком - Sputnik Latvija
Hiperskaņas komplekss "Avangard" stājies kaujas dežūrā

Pazīstamākie un sekmīgākie ekranoplāni PSRS laikā bija projekti "Luņ" un "Orļonok". "Luņ" tipa smagās mašīnas spēja attīstīt ātrumu līdz 500 km/h, tās bija bruņotas ar pretkuģu raķetēm un bija gandrīz nemanāmas radariem. "Orļonok" bija mazāki, taču varēja uzņemt līdz 150 karavīrus un vairākas kājnieku bruņumašīnas.

Tagad izstrādātāji piedāvā Aizsardzības ministrijai jaunas paaudzes ekranoplānus. Pateicoties mūsdienu materiāliem, "Čaik 2" sver aptuveni 50 tonnas, var uzņemt 100 kareivjus vai 9 tonnas kravas. Ar aviācijas dzinēju palīdzību "Čaika" attīstīs ātrumu līdz 450 km/h, turklāt ne tikai pa ūdens virsmu, bet arī pa ledu vai līdzenu stepi un pārvarēt līdz 5000 kilometrus. Neapšaubāmi, tāda tehnika mūsdienās var ļoti noderēt Krievijas karavīriem, piemēram, Arktikā, kur nepieciešams patrulēt plašas teritorijas skarbos laika apstākļos.

Raķetes pret kuģiem

Prezidentam tika demonstrētas arī jaunākās spārnotās jūras bāzes raķetes, piemēram, precīzās 3M-54E kompleksam "Kalibr" ar virsskaņas kaujas pakāpi. Tika prezentēta arī raķetes 3M-14E jaunā versija. Iepriekšējā pirmo reizi kaujas apstākļos tika izmantota 2015.gada novembrī – vairāki Kaspijas flotiles kuģi vērsa masveida triecienu pa kaujinieku pozīcijām un objektiem Sīrijā.

Vēl viens jaunums – spārnotā raķete H-35UE – modernizēta versija kuģu kompleksam "Uran". Tā paredzēta karakuģu, transporta kuģu, lidmašīnu, helikopteru un krastā izvietotu objektu likvidācijai. Raķete tiek notēmēta ar satelītu palīdzību, tai ir radiolokācijas paštēmējošā galviņa. Lidojuma attālums – līdz 300 kilometri.

Запуск баллистической ракеты - Sputnik Latvija
ASV palielījās ar raķeti, kas spēj pārvarēt Krievijas PGA līdzekļus

Bruņoto spēku virspavēlnieks aplūkoja arī jauno taktisko raķešu kompleksu "Rubež M". Tā priekšgājējs – pārvietojamais krasta komplekss "Rubež" tika pieņemts bruņojumā 70. gados, taču vēlāk tika vairākkārt pilnveidots. "Rubež M" ir mobilāks, vienkāršāk ekspluatējams, turklāt, pateicoties relatīvi nelielajiem izmēriem uz šasijas izdevies izvietot divas raķetes. Uz šīs pašas iekārtas atrodas arī radiolokācijas stacija. "Rubež" tika piegādāts visām PSRS JKF flotēm un paredzēts pretinieka desanta likvidācijai, kā arī krasta līnijas aizsardzībai pret maziem un vidējiem kuģiem.

Pilnveidotā modifikācija pirmo reizi tika demonstrēta 2019. gada vasarā. Tagad uz pašgājēja izvietotas jau četras raķetes, turklāt jaudīgākas – H-35U ar palielinātu darbības rādiusu.

Ziņu lente
0