Viedoklis

Ierobežojuma zona NATO: Kaļiņingradu plānots nostiprināt ar jaunu divīziju

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащий мотострелковой дивизии во время учений, архивное фото
Военнослужащий мотострелковой дивизии во время учений, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunas motorizēto strēlnieku divīzijas formēšana Krievijas attālākajā rietumu apgabalā – sagaidāma, adekvāta un pārliecinoša Maskavas atbilde uz ASV un NATO augošo militāro aktivitāti Baltijas reģionā.

Militārais grupējums Kaļiņingradas apgabalā konsekventi iegūst jaunas struktūras un paplašina iespējas – no 2020. gada tiks papildināts motorizēto strēlnieku divīzijas sastāvs no 12 līdz 24 tūkstošiem karavīru. Jaunā vienība ļaus būtiski nostiprināt aizsardzību rietumu stratēģiskajā virzienā.

Motorizēto strēlnieku divīziju veido trīs motorizēto strēlnieku un viens tanku pulks, to nokomplektē ar artilērijas un zenītartilērijas pulkiem, radioelekroniskās cīņas, izlūkošanas, inženieru un sapieru, remontam mediķu un sanitāru bataljoniem, kā arī raķešu divizionu, helikopteru eskadriļu un virkni citu vienību. Parasti vienība dislocēta vērā ņemamā teritorijā un spēj pildīt plaša spektra uzdevumus uzbrukuma un aizsardzības apstākļos.

Jaunā motorizēto strēlnieku divīzija piesegs visu Kaļiņingradas apgabala teritoriju sadarbībā ar citiem Rietumu kara apgabala un Baltijas flotes spēkiem. Jauna vienība Krievijas bruņotajos spēkos ir nepieciešams solis ar mērķi pretoties augošajiem draudiem.

Ziemeļatlantijas bloks izvērš militāro infrastruktūru Krievijas robežu tuvumā – Baltijas valstīs un Polijā, kā arī plāno līdz 2020. gada beigām dislocēt pie Kaļiņingradas apgabala robežām 30 bataljonu taktiskās grupas, 30 GKS eskadriļas un 30 JKS kuģus. Turpinās NATO avangarda bāzes sistēmas attīstība Baltijas valstīs, simtiem ekipāžu no 13 alianses spēkiem jau apguvušas lidojumu iemaņas reģionā.

Baltijas cietoksnis

Baltijas flotes – Krievijas Jūras kara flotes operatīvi taktiskā apvienības – galvenie bāzes punkti ir Kaļiņingradas un Ļeņingradas apgabalos. Pēdējos gads flote strauji attīstās, tā saņēmusi 19 jaunus kuģus, ieskaitot kaujas vienības ar lielā darbības rādiusa spārnotajām raķetēm "Kalibr".

Cтратегический бомбардировщик-ракетоносец Ту-160 Александр Новиков - Sputnik Latvija
Viedoklis
Stabilitātes ierocis: Krievija atjaunojusi stratēģisko bumbvedēju Tu-160M ražošanu

Reģionā dislocētais Baltijas flotes krasta un sauszemes spēku 11. armijas korpuss tika pastiprināts ar 11.atsevišķo tanku pulku. 2019. gada sākumā tika saformēta 132.jauktā aviācijas divīzija, kurā iekļauts 689. iznīcinātāju pulks, 4. jūras uzbrukuma aviācijas pulks un armijas aviācijas pulks.

Iepriekš ar operatīvi taktiskajiem raķešu kompleksiem "Iskander M" tika apbruņota 152.raķešu brigāde Čerņahovskas pilsētā. Krasta spēki saņēma mūsdienīgos pretkuģu raķešu kompleksus "Bal" un "Bastion", tālās PGA sistēmas S-400 "Triumf". Bez tam zenītraķešu pulks, kas 2019.gadā saņēma modernos zenītraķešu kompleksus "Tor M2", taktiskajā līmenī būtiski paplašināja iespējas aizsargāt no gaisa uzbrukumiem militāros, ekonomiskos un citus objektus dislokācijas reģionā.

Baltijas flotes pretgaisa aizsardzības vienību zenītraķešu sistēmu S-400 "Triumf", S-300 "Favorit" un zenītraķešu-lielgabalu kompleksu "Pancirj" komandas ir pastāvīgi gatavas atvairīt masveidīgu pretinieka raķešu un aviācijas triecienu.

Drošības vektors

Baltijas flote iekļauta Rietumu kara apgabala sastāvā, kas būtiski nostiprināts pēdējo septiņu gadu laikā. Kaļiņingradas īpašā rajona ģeogrāfiskā attālinātība neietekmē militārās integrācijas līmeni. Pēdējo piecu gadu laikā Rietumu kara apgabalā saformēta tanku armijas pārvalde un daļas, trīs motorizēto strēlnieku un viena tanku divīzija, divas artilērijas brigādes.

Оперативно-тактический ракетный комплекс (ОТРК) Искандер-М во время тактических учений расчетов по управлению ракетными ударами в Краснодарском крае - Sputnik Latvija
Viedoklis
Čau, NATO: visas RF raķešu brigādes saņēmušas "Iskander M"

GKS un PGA spēku sastāvā ir aptuveni 200 lidmašīnas un helikopteri. Izveidoti lidaparātu grupējumi, kas spēj pielietot raķetes pret mērķiem līdz 4 tūkstošu kilometru attālumā. Perspektīvā precīzo hiperskaņas ieroču attīstības dinamika ļaus nospraust stratēģiskās savaldīšanas uzdevumus konvencionālajam bruņojumam, nevis kodolspēkiem.

Par prioritāti kļuvusi raķešu uzbrukuma brīdinājuma sistēmas pilnveidošana. Ekspluatācijā tiek nodotas mūsdienīgās "Voroņež" tipa radiolokācijas stacijas (tās ir arī Kaļiņingradas apgabalā).

Nocietinājuma rajonus ar spēcīgu pretgaisa aizsardzību, kas spēj kontrolēt gaisa, jūras un virszemes telpu reģionā rietumu stratēģi iedēvējuši par ierobežotas piekļuves zonām (A2/AD). Starp tām ir arī Kaļiņingradas apgabals, un tas ļoti traucē NATO radīt operatīvo rajonu starp Poliju un Baltiju – militāri politiskam spiedienam pret Krieviju.

Ziņu lente
0