Viedoklis

Vecais "gulbis" jaunā apspalvojumā. Ko spēj raķešnesējs Tu-160M

© Sputnik / Максим Туманов / Pāriet pie mediju bankasСамолет Ту-160
Самолет Ту-160 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pilnveidotais lidaparāts tiks vispusīgi pārbaudīts Gorbunova vārdā nosauktās Kazaņas aviorūpnīcas izmēģinājumu stacijā. Gaisa Kosmiskie spēki to saņems 2021.gada nogalē.

Ātrs, smagi apbruņots, atjaunots – nesen lidojuma izmēģinājumiem nodots pirmais dziļi modernizētais stratēģiskais bumbvedējs Tu-160M. Tas ārēji gandrīz nemaz neatšķiras no padomju konstruktoru radītajiem "baltajiem gulbjiem", taču cīņasspējas ziņā tas ir principiāli jauns lidaparāts ar mūsdienīgu elektronisko "pildījumu". Par Tu-160M un tā īpatnībām materiālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Digitāls lidaparāts

Pilnveidotais lidaparāts tiks vispusīgi pārbaudīts Gorbunova vārdā nosauktās Kazaņas aviorūpnīcas izmēģinājumu stacijā. Gaisa Kosmiskie spēki to plānots nodot 2021.gada nogalē. Lidmašīna jau pacēlusies gaisā 2018.gada 25.janvārī – KAR aerodromā notika pirmais demonstrācijas lidojums Krievijas prezidenta klātbūtnē.

"Tas ir nopietns solis tehnoloģiju attīstībā un valsts aizsardzības spēju nostiprināšanā, jo tas ir viens no mūsu kodolspēku triādes elementiem gaisā. Tam ir ļoti liela nozīme," tolaik teica Vladimirs Putins.

Planieri lidaparāts mantojis no slavenā priekšgājēja. Divu kontūru trīsveltņu turboventilatoru dzinēji NK-32, kas tiek izmantoti no 1983.gada, arī saglabāsies, taču, domājams, tiks paplašināts to resurss. Dzinēji ir aktuāli vēl joprojām – pateicoties tiem, Tu-160 saglabā ātrākā lidaparāta statusu pasaulē starp visiem bruņojumā izmantotajiem bumbvedējiem.

Cтратегический бомбардировщик-ракетоносец Ту-160 Александр Новиков - Sputnik Latvija
Viedoklis
Stabilitātes ierocis: Krievija atjaunojusi stratēģisko bumbvedēju Tu-160M ražošanu

Tas spēj sasniegt 2200 km/h – absolūts rekords šādas klases lidmašīnām. Novembra sākumā tas deva iespēju Tu-160 ekipāžai izvairīties no divu amerikāņu iznīcinātāju – 5.paaudzes F-35 – vajāšanas, kas tam "uzsēdās uz astes" virs Japāņu jūras. Lidotāji vienkārši ieslēdza forsāžu.

Jaunās mašīnas bruņojuma nomenklatūra pagaidām netiek izpausta. Zināms tikai tas, ka galvenais "uzbrukuma arguments" nemainīsies: spārnotās raķetes Х-101 un Х-102. Taču arsenālu noteikti papildinās hiperskaņas "Kinžal". Turklāt nepieciešamības gadījumā "baltie gulbji" varēs izmantot lielā darbības attāluma pretkuģu raķetes. Pateicoties speciālajai skaitļošanas sistēmai uz tēmēšanas un navigācijas kompleksa SVP-24 "Gefest" bāzes, ko izmanto bumbvedēji Su-24 un Tu-22, nevadāmās aviobumbas šajā lidmašīnā būs gandrīz tādas pašas kā precīzais bruņojums.

"Pēc būtības, tas ir moderns digitāls borts, - pastāstīja žurnāla "Arsenal Otečestva" galvenais redaktors Viktors Murahovskis. – Radioelektroniskās navigācijas iekārtas, mērķu norāde, bruņojuma un aizsardzības līdzekļu pielietojums veido jaunu komplektu. Turklāt ir arī karaspēka vadības automatizētās sistēmas elementi, kas ļauj iekļaut bumbvedējus stratēģiskāš nozīmes izlūkošanas un uzbrukuma kompleksos."

No Tu-160 līdz PAK DA

Jāpiebilst, ka visu Tu-160 saimes lidmašīnu aprakstos iespējams izmantot tikai vispārākās pakāpes epitetus. "Baltie gulbji" ir ne tikai ātrākie bumbvedēji pasaulē, bet arī lielākie un spēcīgākie virsskaņas lidaparāti vēsturē. Tiem ir lielākā maksimālā pacelšanās masa salīdzinājumā  ar konkurentiem – aptuveni 275 tonnas.

Оперативно-тактический ракетный комплекс (ОТРК) Искандер-М во время тактических учений расчетов по управлению ракетными ударами в Краснодарском крае - Sputnik Latvija
Viedoklis
Čau, NATO: visas RF raķešu brigādes saņēmušas "Iskander M"

"Balto gulbju" galvenais uzdevums ir īpaši svarīgu mērķu likvidācija pretinieka aizmugurē vai attālinātos karadarbības rajonos. Tu-160 ir smagais monoplāns ar pagarinātu, maināmas formas spārnu un četriem reaktīvajiem dzinējiem. Revolvera tipa starta iekārtas ļauj "stratēģim" nest līdz 12 spārnotās raķetes, tostarp – ar kodolgalviņu, un ātri palaist tās pret mērķiem.

Krievijas GKS Tālajā aviācijā ir 16 tādi bumbvedēji. Saskaņā ar Aizsardzības ministrijas plāniem, tie visi tiks modernizēti un līdz ar jaunajām lidmašīnām ne vienu vien gadu desmitu nodrošinās Krievijas kodoltriādes gaisa elementa spēku. Dažādu modifikāciju Tu-160 var strādāt plecu pie pleca ar perspektīvajiem tālās aviācijas kompleksiem PAK DA – darbs pie šī projekta rit pilnā sparā.

Šī gada 14.februārī pasūtītāji apstiprināja PAK DA skici, saskaņoja visas īpašības, parakstīja līguma dokumentus, kas nepieciešami ražošanas sākumam. Augustā sākās projektēšanas sagatavošanās.

Par PAK DA pagaidām zināms maz. Provizoriskie dati liecina, ka runa ir par pirmo jauno pēcpadomju perioda bumbvedēju. Pēc "lidojošā spārna" shēmas projektētā lidmašīna varēs sasniegt virsskaņas ātrumu un pārvarēt līdz 15 tūkstošus kilometru. Ziņots, ka PAK DA izmantos visu tipu GKS rīcībā esošās raķetes un bumbas, arī perspektīvos hiperskaņas paraugus. Arsenālā tiks iekļautas arī "gaiss-gaiss" tipa raķetes, kas ļaus izpildīt uzdevumus bez iznīcinātāju eskorta. Turklāt, domājams, PAK DA paredzēts izmantošanai kā satelītu palaišanas platforma.

Pēc konstruktoru biroja iekšējā indeksa perspektīvā mašīna apzīmēta kā "izstrādājums 80". Izgatavot paraugus un organizēt sērijveida ražošanu plānots Kazaņas aviorūpnīcā. Ja darbs noritēs pēc plāna, lidmašīna pacelsies gaisā 2025.-2026.gg. GKS tā sagaidāma ne ātrāk kā 2028.-2029.gg.

Ziņu lente
0