Viedoklis

Likme uz pātagu bez burkāna: eksperts par ASV spiedienu uz Turciju S-400 dēļ

© Отдел информационного обеспечения Балтийского региона / Pāriet pie mediju bankasНовые расчеты С-400 заступили на первое боевое дежурство в Калининградской области
Новые расчеты С-400 заступили на первое боевое дежурство в Калининградской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV piedāvāja Turcijai "iznīcināt, atgriezt vai atbrīvoties" no ZRK S-400. Vai Ankarai tam piekritīs, radio Sputnik pastāstīja militāro zinātņu doktors Konstantīns Sivkovs.

Turcijai jāatbrīvojas no Krievijas ZRK S-400, paziņojis ASV Valsts departamenta augstākais pārstāvis.
"S-400 piegādes nav pieņemamas, tās pakļauj sankciju riskam. Tiesa, laiks (sankciju ieviešanai) saskaņā ar CAATSA likumu nav noteikts un nav precīzs. Var daudz spriest par to, kur būs sankcijas, cik dziļas un plašas sankcijas tiks vērstas pret Turciju," ‒ citē RIA Novosti paziņojuma tekstu.

"Turcijai ir manevra brīvība, lai atgrieztos pie sarunu galda. Viņi zina: lai viss notiktu, viņiem ir jāiznīcina, jāatgriež vai citādā viedā jāatbrīvojas no S-400. Tajā pašā laikā mēs neatņemam viņiem iespēju iegādāties sistēmas Patriot, kas atbilst viņu PGA vajadzībām," ‒ piebilda ierēdnis.

Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф - Sputnik Latvija
"Ļoti grūts uzdevums". Militārais eksperts par Erdogana paziņojumu saistībā ar S-400

Iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps viņa turku kolēģa Redžepa Tajipa Erdogana vizītes laikā Vašingtonā paziņoja, ka cer uz situācijas ar S-400 iepirkumu "atrisināšanu".

Krievijas Raķešu un artilērijas zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis, akadēmiķis, militāro zinātņu doktors Konstantīns Sivkovs uzskata, ka šāda spiediena dēļ Vašingtons var "zaudēt Turciju". Viņš paudis savu viedokli radio Sputnik ēterā.

"Turcija ir uzņēmusi kursu uz bruņojuma sistēmu diversifikāciju, lai nebūtu pilnā atkarībā no ASV. Pati Turcija neražo ieročus, tās vācu tanki jau ir novecojuši, bet jaunus nedod. Turki neuzticas nedz NATO, nedz Eiropai, tāpēc ir spiesti izvēlēties diversifikāciju. Tas (ASV uzspiešana uz Turciju, red.) var beigties ar to, ka, turpinot palielināt spiedienu, NATO vispār zaudēs  Turciju," ‒ uzsver Konstantīns Sivkovs.

Tikmēr, pēc viņa teiktā, NATO un ASV ir ieinteresētas Turcijā, tai skaitā tās ģeogrāfiskā stāvokļa dēļ.

Ракета класса воздух—воздух средней дальности AIM-120 AMRAAM - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kādēļ Latviju, Poliju un Ukrainu neņem Eiropas PRA sistēmā

"Ne Turcija ir atkarīga no ASV, bet ASV ir atkarīgas no Turcijas. Turcija var vispār padzīt ASV no Indžirlikas un citām bāzēm un izstāties no NATO. Tad NATO zaudē dienvidu flangu, un militāri politiskajā ziņā ASV tiek atmestas līdz pat Izraēlas krastiem. Savukārt ieroču piegādēs Turcija var pārorientēties uz Krieviju. ASV izdara likmi uz pātagu, nepiedāvājot burkānu. Bet Turcija nav valsts, kam var pavēlēt," ‒ skaidro Konstantīns Sivkovs.

Krievijas PGA sistēmu S-400 piegādes, kuras izraisīja krīzi Ankaras attiecībās ar Vašingtonu, sākās jūlija vidū.

Turcijā paziņoja, ka S-400 tiks pilnībā ieviestas darbībā 2020. gada aprīlī. Vašingtona pieprasīja atteikties no darījuma un tā vietā iegādāties amerikāņu kompleksus Patriot, pretējā gadījumā draudot apturēt vai atcelt F-35 iznīcinātāju pārdošanu Turcijai, kā arī ieviest sankcijas. Ankara atteicās piekāpties.

Ziņu lente
0