Viedoklis

Eiropas un ASV iedzīvotājiem sagādājis vilšanos liberālisms

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasСаммит ЕС в Брюсселе
Саммит ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ievērības cienīgs fakts: ASV ar liberālismu biežāk neapmierināti republikāņi nekā demokrāti. Vācijā ar pašreizējo kārtību neapmierināti daudzi Berlīnes un Saksijas iedzīvotāji.

RĪGA, 8. novembris – Sputnik. Liberālismā iestājusies krīze – šim viedoklim piekrīt 80% itāļu un lielākā daļa citu Eiropas valstu iedzīvotāju – par to liecina Sputnik.Viedokļi aptaujas dati, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Sabiedriskās domas pētījumu ietvaros sociologi noskaidroja, kāds ir Eiropas valstu iedzīvotāju viedoklis par sabiedrības modeli. Rezultāti ir pārsteidzoši: vairākums eiropiešu un amerikāņu uzskata, ka liberālismā iestājusies krīze.

Vilšanās liberālismā

Pētījuma rezultāts liecina, ka 80% Itālijas, 73% Francijas, 61% Vācijas, 60% ASV un 58% Lielbritānijas valstspiederīgo uzskata, ka pašreizējā liberālisma iestājusies krīze un nepieciešami citi attīstības modeļi līdztekus esošajam.

Премьер-министр Румынии Виорика Дэнчилэ - Sputnik Latvija
Politika
Rumānijas premjerministre apsūdzējusi Rietumus dubultos standartos

Interesanti, ka liberālismu par labu modeli uzskata 42% britu, 40% amerikāņu, 39% vāciešu. Šai idejai piekrita tikai 27% franču un 20% itāļu.

Starp izglītotākiem britiem liberālismam tic lielāks skaits pilsoņu nekā starp tiem, kuru izglītības līmenis ir zemāks. Citās valstīs šo viedokli atbalstīja cilvēki ar augstāku un vidēju izglītības līmeni.

Ievērības cienīgs fakts: ASV ar liberālismu biežāk neapmierināti republikāņi nekā demokrāti. Vācijā ar pašreizējo kārtību neapmierināti daudzi Berlīnes un Saksijas iedzīvotāji.

Paskatieties uz sevi

Jāpiebilst, ka arī Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko vairākkārt norādījis: Eiropas politiskajā iekārtā radušās problēmas.

"Paskatīsimies, kas notiek ar demokrātiju Rietumeiropā. Ja jau vācieši nav novērtējuši Merkeles lomu vēsturē un gatavi izmest viņu pažobelē, varu jūs apsveikt. Paskatieties, kas pie jums, Eiropā notiek ar demokrātiju, bet jūs tikai runājat par demokrātiju bijušajās padomju republikās," aicināja Baltkrievijas prezidents 2018.gada oktobrī.

Туристы на Красной площади в Москве - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropas labākie cilvēki nav paglābuši to "no Kremļa un kaitniekiem"

Viņš piezīmēja, ka drīz vien rietumvalstu iedzīvotāji brauks uz Baltkrieviju apgūt demokrātiju.

"Tāpēc, ka pie mums ir stabilitāte normālai cilvēku dzīvei. Meitenes nedrīkst baidīties uzvilkt svārkus, ejot uz skolu. Par kādām cilvēku tiesībām te var runāt? Kur ir to 70 cilvēku tiesības, ko nošāva Norvēģijā? Bet viņš sēž trīsistabu cietumā, viņam ir labi," atgādināja Aleksandrs Lukašenko.

Starp citu, jāpiebilst, ka līdzīgu viedokli pauž ne tikai Lukašenko un ES vienkāršie iedzīvotāji. Pazīstamais filozofs Frensiss Fukujama savā darbā "Identitāte: tieksme pēc atzinības un nepieņemšanas politika" arī atzina, ka liberālajā demokrātijā iestājusies dziļa krīze.

Ziņu lente
0