Viedoklis

Neidentificēti droni, nejauši lādiņi un citas Baltijas militārisma iezīmes

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasВоенные учения
Военные учения - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pieaug drošības degradācijas līmenis aizsardzības jomā Latvijā, Lietuvā un Igaunijā: tikai fakti Sputnik izlasē.

Latvijā noslēdzas NATO valstu militārās mācības Silver Arrow, iepriekš aizritēja manevri Furious Hawk, bet oktobra beigās stafeti pārņems mācības Furious Axe. Savas operatīvās iespējas jau nodemonstrējusi Ziemeļatlantijas alianses cīņas grupa, ko komandē Kanāda, kā arī sabiedroto vienības no Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Lietuvas un Igaunijas – tūkstošiem kareivju ar ieročiem un tehniku.

Pie tam NATO spēki un militārie objekti Latvijā izskatās neaizsargāti pret neidentificētu dronu masveida uzlidojumiem. Vietējie mediji ziņo, ka pēdējo divu mēnešu laikā Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS) nav spējuši novērst nevienu bezpilota lidaparātu uzbrukumu, kuri sistemātiski pārvietojas militāro objektu apkārtē vai tieši virs tiem, nesodīti translē tiešsaistē situāciju nezināmiem operatoriem. Droni-spiegi (vai kamikadze?) lidoja pāri NBS objektiem Rīgā, ievēroti arī virs poligona Skrundā un Ādažu armijas bāzes, virs Zemessardzes objekta Jēkabpilī.

Противовоздушная система RBS-70 латвийских вооружённых сил - Sputnik Latvija
"Karavīri paziņoja, ka uz mums nokritis lādiņš": Latvijas NBS bombardēja privātīpašumu

Patrioti Latvijā ir sašutuši, pazīstamais SS spēku pielūdzējs, aizsardzības ministrs Artis Pabriks situāciju nekomentē. Militārais resors vien atzīmēja, ka drošības apsvērumu dēļ informācija esot paredzēta tikai iekšējai lietošanai, tai ir ierobežotas piekļuves statuss, jo tā attiecas uz NBS militārajām iespējām. Ļoti ērti – ar kara noslēpumu piesegt pašu kļūdas vai profesionālo nespēju.

Jā, bezatbildība un kontroles trūkums var būt bīstamāki. Piemēram, 7. septembrī sēņotāji no Daugavpils nonāca apšaudē mežā, netālu no poligona. NBS oficiālus komentārus nesniedza. Patiešām, kāda tam jēga – neviens taču nav ne ievainots, ne nogalināts, visas lodes aizlidojušas garām.

Iepriekš Latvijas armijas artilēristi nejauši apšaudīja civiliedzīvotājus Sējas novadā. Incidenta liecinieks Andis pastāstīja: "Brīvdiena, mēs atpūtāmies, pagalmā spēlējās trīs gadus vecais dēls. Un te atskan spēcīgs sprādziens, it kā tieši mums blakus. Mēs ne pirmo gadu šeit dzīvojam, zinām, ka mēdz būt visādas skaņas, tostarp sprādzieni, taču kas tāds vēl nav bijis. Uzreiz bija skaidrs, ka nokrita tieši pagalmā. Parādījās dūmi, mēs izgājām un ieraudzījām, ka lādiņš nokrita 100 metru attālumā no mums." Zemē palika aptuveni metru dziļa un četrus metrus plata sprādziena bedre. Nav ne mazāko šaubu – no tamlīdzīgas "kļūdas" līdz noziegumam ar cilvēku upuriem bija tikai daži metri.

ASV GKS stratēģiskais bumbvedējs B-52 - Sputnik Latvija
Gaisa patruļas aizsegā NATO virs Baltijas atvērusi "atomlietussargu"

Netālu no Ādažu poligona traktorists uzdūrās mīnu noliktavai, attīrot teritoriju pie kādas privātmājas Garkalnē. Lādiņu sprādzienā būtu liels skaits cietušo – civiliedzīvotāju. Domājams, slēptuvi organizējuši NBS vai zemessargi "Krievijas agresijas" gadījumam – partizānu karam. Valsts Aizsardzības ministrija atzīmē, ka patlaban Zemessardzē ir vairāk nekā astoņi tūkstoši cilvēku, un viņu skaits tuvākajos gados var pieaugt pusotru reizi. Plānots nodot zemessargiem lielāku daudzumu bruņojuma un ekipējuma, arī munīciju un bruņutehniku. Droši vien, īstena patriota ausīs sprādzieni un šāvieni skan kā mūzika.

Nemierīgi ir arī Lietuvā un Igaunijā. Pērnā gada augustā Spānijas GKS iznīcinātājs Eurofighter Typhoon 2000 nejauši palaida "gaiss-gaiss" klases kaujas raķeti Igaunijas dienvidu daļā. Raķetes kritiena vieta tika atrasta neapdzīvotā apvidū, bet kas būtu noticis, ja tā būtu nogāzusies uz civiliedzīvotāju galvām? Zināms, ka amerikāņu izstrādātā raķete AIM-120 AMRAAM ir 20 kg smaga, lido līdz 180 km attālumā. Tieša trāpījuma gadījumā iedarbojas kontakta detonators. Lai kur nokrita raķete, incidents liecina par dienesta organizācijas zemo līmeni un nepietiekamiem drošības pasākumiem NATO GKS patruļās.

Латвийские военные - Sputnik Latvija
Latvijas NBS pieļāvuši noplūdi: nevar notriekt dronus, kareivji dzer un iekļūst CSN

Zemniekiem Baltijas valstīs īstais laiks rakt bumbu patversmes dārzos – reģiona nelielajā gaisa telpā iegūtas ASV daudzfunkcionālie iznīcinātāji- F-35 Lightning un stratēģiskie bumbvedēji B-52H Stratofortress. "Stratēģi" dažkārt aizdegas gaisā. Baltijas reģionā ir sakrājies pārlieku daudz NATO ieroču, un šis apstāklis objektīvi rada apstākļus incidentiem ar munīciju. Starp citu, agrākajos gados ASV ir pazaudēti vairāk nekā desmit kodolgalviņu.

Vašingtonas sabiedrotajiem vajadzētu padomāt arī pēc ASV nesenās izstāšanās no Līguma INF. Lietuvas, Latvijas un Igaunijas teritorija ir ideāli piemērota amerikāņu vidēja darbības rādiusa raķešu dislokācijai – 600 kilometru attālumā no Maskavas (vecās raķetes Pershing lidojuma laiks – vairāk nekā 3 minūtes). ASV modernizē termiskās aviācijas kodolbumbas B61-12, pieļauj ierobežota kodolkara iespēju Krievijas teritorijā Eiropas daļā un pat izspēlē (imitē) raķešu un bumbu triecienus pa Baltijas flotes bāzēm.

Ne velti Krievijas Ārlietu ministrijas Bruņojuma neizplatīšanas un kontroles departamenta direktors Vladimirs Jermakovs iepriekš atzīmēja: "Dažas no Vašingtonas atkarīgas valstis izliekas, ka nekas nenotiek, vai vienkārši baidās pat padomāt par to, cik provokatīvi ir tas, ka XXI gadsimtā Eiropas teritorijā gatavojas pielietot kodolieročus, pie tam iesaistot valstis, kam kodolieroču nav."

Vispirms šie vārdi adresēti Baltijas valstīm, kuru teritorijā izveidoti ASV un NATO arsenāli, rekontruēti kara aerodromi, kas spēj uzņemt jebkāda tipa kara lidmašīnas.

Ziņu lente
0