Viedoklis

Krievijas BS Ģenerālštābs: ASV turpina karot Sīrijā

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasЖизнь в разрушенных районах сирийского Алеппо
Жизнь в разрушенных районах сирийского Алеппо - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas kara izlūkdienests konstatējis, ka Idlibas deeskalācijas zonas dienvidrietumu daļā slepeni nogādāti, koncentrēti un sagatavoti uzbrukumam aptuveni 500 kaujinieki.

RĪGA, 30. jūlijs – Sputnik. Sarežģītā militāri politiskā situācija Sīrijā saglabājas, pateicoties Savienoto Valstu okupācijas spēku un privāto militāro kompāniju pūlēm, kā arī ar tiem saistītajām starptautiskajām teroristiskajām un angažētām nevalstiskajām organizācijām. Par to Krievijas Aizsardzības ministrijas brīfingā pastāstīja Krievijas BS Ģenerālštāba Galvenās operatīvās pārvaldes priekšnieks ģenerālpulkvedis Sergejs Rudskojs, portālā Sputnik Lietuva vēsta militārais eksperts Aleksandrs Hroļenko.

Передовые позиции сирийской армии в районе Алеппо - Sputnik Latvija
Viedoklis
Provinces liesmās: situācijas destabilizācija Sīrijā neglābs ASV no sakāves

Galveno teroristisko vienību sakāve deva iespēju Krievijas Bruņotajiem spēkiem pārtraukt aktīvu karadarbību Sīrijas Arābu Republikā 2018. gada decembrī. Tehnika un bruņojums, kas nav iekļauts Krievijas kara bāzu sastāvā Hmeimimā un Tartusā, izvesti uz KF. Krievijas grupējuma skaitliskais sastāvs ir samazināts. Aviobāze Hmeimimā un JKF materiāltehniskā nodrošinājuma punkts Tartusā darbojas ikdienas režīmā, aviācijas lidojumu skaits samazināts līdz minimumam.

Sīrijas un Krievijas starpresoru koordinācijas štābi efektīvi veicina mierīgas dzīves sakārtošanu SAR. Sadarbībā ar ANO tie palīdz Sīrijas bēgļiem atgriezties savās mājās. Tikai no Jordānijas un Libānas vien pērn atgriezušies vairāk nekā 329 tūkstoši cilvēku. Sīrijā tiek sekmīgi realizēta mierīgas dzīves, rūpniecības un lauksaimniecības atjaunošanas programma. SAR teritorijā atjaunotas 5906 dzīvojamās mājas, 332 medicīnas iestādes, 1539 skolas un citi sociālās infrastruktūras objekti.

Taču no šī gada jūnija novērojama situācijas saasināšanās Idlibas zonā.

Saskaņā ar 2018. gada 17. septembra memorandu Krievija un Turcija sadarbojas Idlibas deeskalācijas zonā. Šeit funkcionē Turcijas novērošanas posteņi, notiek kopīgas patruļas. Tomēr teroristiskā grupējuma "Haiat Tahrir aš Šam"* (otrs "Džabhat an Nusra"* nosaukums, ISIS* filiāle) nepārtrauc apdzīvotu vietu un SAR valdības spēku apšaudes, cenšas uzbrukt Sīrijas vienību pozīcijām un pat Hmeimimas aviobāzei – 17. un 22. jūlijā tika izmantotas reaktīvās zalves uguns sistēmas (RZUS) un uzbrukuma BPLA. Visos virzienos darbojas līdz 300 kaujinieku vienības, ko atbalsta līdz 5 tanki, līdz 10 bruņumašīnas un līdz 20 pikapi. Sīrijas valdības spēki atsituši visus uzbrukumus (sadarbībā ar Krievijas GKS). Tomēr pēdējo četru mēnešu laikā kaujinieku uzbrukumos un apšaudēs no Idlibas deeskalācijas zonas gājuši bojā 110 sīriešu karavīri un 65 civiliedzīvotāji.

Дислокация американской военной техники возле деревни Дарбасия в Сирии - Sputnik Latvija
Baltajā namā paziņoja par šķēršļiem amerikāņu karaspēku izvešanai no Sīrijas

Sergejs Rudskojs pastāstīja, ka pēdējo pusotra mēneša laikā Idlibas deeskalācijas zonas dienvidrietumu daļā ar precīziem triecieniem iznīcināti 11 tanki, 17 kājnieku kaujas mašīnas, 12 RZUS, 29 pikapi ar lielkalibra ložmetējiem, vairāk nekā 40 paštaisīti bezpilota lidaparāti (slēptuvēs). Mērķi tiek likvidēti tikai pēc apstiprinājuma pa trim neatkarīgiem kanāliem – tādējādi izslēgta civiliedzīvotāju nejauša bojāeja.

Krievijas kara izlūkdienests konstatējis, ka Idlibas deeskalācijas zonas dienvidrietumu daļā slepeni nogādāti, koncentrēti un sagatavoti uzbrukumam aptuveni 500 kaujinieki. Pie tam fiksēta zalves uguns sistēmu un citu ārvalstīs ražotu artilērijas līdzekļu skaita palielināšanās.

SAR austrumu daļā, 50 km Tanfas zonā, ko okupējuši amerikāņi, ASV militārie instruktori gatavo lielu "bruņotas opozīcijas" vienību, pēc būtības – aptuveni 2700 teroristus. Labāk sagatavotie diversanti dodas uz SAR valdības kontrolētajām teritorijām ar mērķi destabilizēt situāciju – veikt teroraktus pret valsts armijas vienībām, iznīcināt naftas un gāzes infrastruktūras objektus. Daļa kaujinieku pēc mācībām Tanfā ar ASV GKS helikopteriem tiek pārsviesti uz Eifratas otru krastu, lai palīdzētu ASV privātajām militārajām kompānijām, kas "piesedz" ISIS* atņemto naftas kontrabandas biznesu.

Eifratas austrumu krastā atzīmēts amerikāņu PMK darbinieku skaita pieaugums – to kopskaits Sīrijā pārsniedz 3500 cilvēkus. Ar Sīrijas likumīgajai valdībai piederošo naftas atradņu izlaupīšanu ASV nodarbojas gandrīz atklāti. Amerikāņu PMK darbību atbalsta starptautiskās antiteroristiskās koalīcijas aviācija.

© Photo Александр ХроленкоSīrijas naftas kontrabandas shēma, 2019. gada 29. jūnijā
Krievijas BS Ģenerālštābs: ASV turpina karot Sīrijā - Sputnik Latvija
Sīrijas naftas kontrabandas shēma, 2019. gada 29. jūnijā

Par naudu, kas iegūta, zogot Sīrijas naftu, amerikāņi finansē un apbruņo kurdu un arābu kaujiniekus, kurus pēc tam sarīda savā starpā. Mēneša laikā Eifratas austrumu krasta rajonā fiksēti vairāk nekā 300 terorakti, rezultātā nogalināti 205, ievainoti 154 Sīrijas demokrātisko spēku kaujinieki – Vašingtonas sabiedrotie. ASV pozīcija pasliktina situāciju kara izmocītajā SAR reģionā, Eifratas austrumu krasta iedzīvotāji gandrīz ik dienas protestē pret amerikāņu militāro okupāciju. 20. jūnijā Eifratas austrumu krasta tautu kongress Alepo pieprasīja Sīrijas teritoriālās vienotības atjaunošanu, tās teritorijā nelikumīgi esošo ārvalstu militāro kontingentu izvešanu un tūlītējus pasākumus valsts vienotās ekonomikas atjaunošanai.

Krievijas BS Ģenerālštābs vērīgi seko situācijai visā SAR teritorijā un iesaka kolēģiem no ASV atteikties no sankciju režīma un reāli veicināt situācijas politisko noregulēšanu vienotā Sīrijas valstī.

* Krievijā aizliegts teroristiskais grupējums.

Ziņu lente
0