Viedoklis

Izņēmumi un noteikumi: kādēļ aizturēja Baibu Broku

CC BY 2.0 / fr.wikipedia.org / Saeima / Baiba BrokaПолитик Байба Брока
Политик Байба Брока - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lieta par kukuļņemšanu Latvijas Universitātē var būt saistīta ar politiskajām intrigām pilsētas un nacionālā līmenī.

RĪGA, 10. jūlijs – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Sakarā ar kukuļņemšanas lietu aizturēta bijusī tieslietu ministre. Tā ir Baiba Broka. Viņa ir arī Nacionālās apvienības Rīgas mēra amata kandidāte, viņa ir arī Latvijas Biatlona federācijas prezidente un Latvijas Universitātes Senāta priekšsēdētāja vietniece. Un tas ir nebūt ne viss viņas amatu un statusu saraksta.

Oficiālo aizturēšanas iemeslu paziņoja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB): krimināllietas ietvaros par kukuļņemšanu 20 tūkstošu eiro apmērā tika aizturētas trīs personas, tostarp Broka. Saskaņā ar KNAB informāciju, "valsts amatpersona, būdama iepirkumu komisijas priekšsēdētāja vietniece, iespējams, darbojusies konkrētu uzņēmēju interesēs, pieņēmusi uzņēmēju kukuļa piedāvājumu, kukuli noformējot kā ziedojumu biedrībai. Iespējamā kukuļa summa – ne mazāka kā 20 tūkstoši eiro".

Евро - Sputnik Latvija
Brokas lieta: Biatlona federācijas kukulis, dāsni ziedojumi nacionāļiem un citi aizturētie

Nedaudz vēlāk parādījās detaļas: uzvaras konkursā rezultātā kāds uzņēmējs apsolījis pārskaitīt minēto summu ziedojuma veidā Latvijas Biatlona federācijai.

Saskaņā ar mediju datiem, pēdējo trīs gadu laikā Latvijas Biatlona federācija trīs reizes saņēmusi ziedojumus 20 tūkstošu eiro apmērā: divas reizes no uzņēmuma Vudlande un vienu reizi – no uzņēmuma Roadeks 2017. gadā. 50% šī uzņēmuma kapitāldaļu pieder SIA "Brīvais kalns", kura amatpersonas ir Roadeks beneficiārs Guntis Rāvis un ar Andri Šķēli saistīts uzņēmējs Edgars Šķenders.

Vakar tika saņemta informācija par to, ka KNAB veica "procesuālas darbības" Rāvja ("Skonto" grupas līdzīpašnieka) darbavietā un dzīvesvietā un aizturēja viņu. Pats Rāvis nosauca šīs lietas par politiskām intrigām ar tiesībsargājošo iestāžu iesaistīšanu.

Atgādināsim, ka kompānija "Skonto" īstenoja daudzus Rīgas pašvaldības projektus, tostarp dzīvojamo namu kompleksu Ulbrokā, Dienvidu tiltu un citus.

Коррупция - Sputnik Latvija
"Kukulis realizēts": kā Latvijas Bankas prezidents iztērējis 250 tūkstošus eiro

Šajā stāstā jautājumi "kāpēc" un "kas būs tālāk" ir ne mazāk interesanti, nekā "kas noticis". Korupcijas skandāli, atmaskošana un KNAB darbības šajā sakarā satricina Rīgas pašvaldību jau vairāk nekā pusgadu. Līdz pēdējam laikam par lietās figurējošiem kļuva lielākoties cilvēki, kas saistīti ar Rīgas domes koalīciju. Un te pēkšņi tāds izņēmums! Nacionālo ideju cietoksnis, nesamierināmā domes opozīcija un ideoloģiskie "Saskaņas" pretinieki Saeimā.

Atzīmēsim, ka Broka bija tieši aizturēta, tātad izmeklētājiem bija tam pietiekami liels pamatojums. Šāds gods ticis nebūt ne visiem domes korupcijas skandālu dalībniekiem.

Bet – kāpēc tieši viņa? Un tieši tagad? "Nejaušības nav nejaušas," mīlēja atkārtot viens no populāras multfilmas varoņiem. Tāpēc, pat būdams nejaušība, šis notikums var izdarīt lielu ietekmi uz politiskajiem procesiem ne vien galvaspilsētā, bet arī valstī kopumā.

Ir divas galvenās versijas. Tās izklāstīja Latvijas Saeimas deputāte Ļubova Švecova ("Saskaņa") savā Facebook lapā.

"Mana versija: pār viņu dienesti strādāja ilgu laiku, jo viņa turpināja saglabāt pārāk labas personīgas attiecības ar Ivetu Strautiņu, kurai savukārt pie uzvārda parādījās otra daļa - Ušakova! Un otrs faktors, visticamāk vissvarīgākais, NA un konkrēti A. Kiršteins Saeimas debatēs pārāk spurojās "kapitālajam remontam", banku sektora pārkārtošanai stratēģisko partneru prātam vajadzīgajā virzienā un FKTK vadītāja P. Putniņa pārāk brutālai atlaišanai! Secinājums: NA paliks piekāpīgāka un neatļausies tik skaļi iebilst!" uzrakstīja Švecova.

Верховный суд Латвийской республики - Sputnik Latvija
Bijušajam Latvenergo viceprezidentam piespriests reāls cietumsods

Norādīsim, ka bijušā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja Putniņa atstādināšana notika vienā un tajā pašā dienā ar Brokas aizturēšanu. Taču lēmumu par viņa atstādināšanu "valsts finanšu sistēmas tīrīšanas" ietvaros pieņēma pirms dažām nedēļām, ja ne mēnešiem. Pa šo laiku Saeimā sagatavoja un pieņēma pat speciālu likumprojektu, kurš paredzēja lielisku atkāpšanās kompensāciju (ap 160 tūkstošiem eiro, vienā piegājienā) atlaistajam FKTK priekšsēdētājam un viņa vietniekam.

Deputāts Kiršteins patiešām kritizēja pēdējos valdības lēmumus valsts finanšu nozares "optimizācijas" jomā, kurus pieņem pēc "stratēģisko" okeāna otrā krasta partneru pasūtījuma. Taču šī versija šķiet pārāk sarežģīta.

Cita lieta – izskatīt Brokas seno draudzību ar Ivetu Strautiņu-Ušakovu (bijušā Rīgas mēra un esošā eirodeputāta Nila Ušakova sieva). Šajā kontekstā Brokas aizturēšana nebūt neliekas nejauša nejēdzība. Rīgas domē klīst runas, ka "ņem" un "krata" visus, kuri kaut kad bijuši blakus Ušakovam, tādējādi liekot saprast, ka "Nil, mēs neliksim tevi mierā".

Юрис Юрашс - Sputnik Latvija
Jura Juraša lieta: miljona eiro liels kukulis un vesels lērums nesakritību

Aizturēšanai ir vēl viena seka – Nacionālās apvienības pozīcijas ir novājinātas ne vien Saeimā (kas ir izdevīgi koalīcijas "darījumu partneriem"), bet arī galvaspilsētas domē. Rīgas domē pilsētas mēra postenim opozīcija izvirzīja tikai vienu kandidātu – Viesturu Zepu (partija "Latvijas attīstībai").

Broku plānoja izvirzīt, taču nepaspēja, turklāt kā kandidātei viņai, protams, ir lielāks politiskais svars, tātad arī cerības uz uzvaru. Taču fakts paliek fakts, jauno politisko spēku kandidāts, kuri nākuši pie varas pēdējo Saeimas vēlēšanu laikā, negaidīti saņēmis ievērojamu priekšrocību.

Ziņu lente
0