Viedoklis

Bēres samita vietā: Putins sagādāja pārsteigumu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautisko samitu dienas kārtība tiek izstrādāta ilgās un sarežģītās pārrunās, ko organizē augstu stāvoši diplomāti un eksperti. Samita dienas kārtību, tēmas un galvenos jautājumus, ko plānots apspriest, nav iespējams mainīt vienas dienas laikā, kur nu vēl dienu pirms paša samita, taču Vladimirs Putins to panāca.

G20 valstu līderi devās uz samitu Osakā, bet ieradās uz bērēm – uz rietumu liberālisma bērēm. Par to iztaujāja Donaldu Trampu, un lielāku uzmanību nekā pārrunu rezultātiem ASV un Ķīnas tirdzniecības kara jautājumā rietumu prese velta velta viedoklim, ko Krievijas prezidents iezīmēja savā intervijā izdevumam Financial Times un preses konferencē G20 samitā, portālā RIA Novosti stāsta Ivans Daņilovs.

Šajā kontektā obsesīvo uzmanību, ko rietumi velta globālā liberālisma bērēm, visspilgtāk apliecina raksts britu izdevumā The Independent, kura autoram vislabāk izdevies formulēt rietumu frustrāciju. "2014.gadā Merkele teica, ka Putins dzīvo citādā pasaulē. Vakarējā intervijā par liberālisma galu Putins deva atbildi: "Tagad jūs dzīvojat manā pasaulē," raksta britu komentētājs Olivers Kerols.

Премьер-министр Великобритании Борис Джонсон - Sputnik Latvija
Džonsons vēlas pierādīt Putinam "liberālisma vērtību" uz Brexit piemēra

Frāze par "dzīvi manā pasaulē" nav precīzs Putina citāts, taču The Independent autora doma pēc būtības ir pareiza: mūsdienu pasaulē Angela Merkele (nevis Vladimirs Putins) ar saviem priekšstatiem par skaisto un pieļaujamo ir netradicionālās intelektuāli ideoloģiskās orientācijas pārstāve, un ir skaidrs, ka viņai (tāpat kā viņas ideoloģiskajiem sabiedrotajiem) ir nekomfortabli dzīvot tādā pasaulē. Pasaules nākotne ir tuvāka Putina vīzijai, nevis nosacītās Angelas Merkeles multikulturālajām un netradicionālajām vērtībām, - un tā nav nosacītās "Krievijas propagandas" pozīcija, tā ir konkrēta britu preses izdevuma konstatācija. Piemēram, The Guardian raksta, ka "putinisms patiešām var kļūt par cilvēces nākotni", pat meklē kādu, kam uzvelt vainu par tādu nākotni, kas britu medijiem šausmīgi nepatīk.

Jāpiemin kāda nozīmīga nianse, lai izprastu Rietumu partneru paniku: Guardian versija liecina, ka "putinisms" jau svin ideoloģisku uzvaru Eiropas Savienībā, turklāt dažos gadījumos – pat valstīs, kuru valdību visnotaļ grūti turēt aizdomās par siltām jūtām pret Krieviju. Piemēram, izdevums vērtēja, ka "putinisms" jau uzvarējis Polijā. Vēl vairāk, tas it kā jau triumfē Itālijā, Ungārijā un pat Turcijā. Šī loģika liek secināt: ikviena valsts, kas atteikusies pakļauties pārnacionālajai globālistu kliķei un aizsargā savu kultūru un tradicionālās vērtības, automātiski kļūst par tādas "putiniskās internacionāles" locekli.

Ежегодная большая пресс-конференция президента РФ В. Путина - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV atklāts Putina noslēpums: viņam vienkārši veicas

Zīmīgi ir tas, ka šīs tendences kritiķi atsakās saprast un pieņemt acīmredzamu faktu: ne jau Putins ir izdomājis cieņu pret tradicionālajām vērtībām, suverenitāti un nacionālo interešu prioritātes – tā ir teju vai pati senākā homo sapiens politiskā koncepcija, tātad centieni apsūdzēt šīs idejas piekritējus "putinismā"un "darbā Kremļa labā" – tie ir stulbuma kalngali, pie tam ar amizantām sekām – pateicoties Rietumu kritiķu pūlēm, Krievijas prezidenta viedoklis un ideoloģija kļūst par globālā liberālisma ideoloģisko perversiju apkarošanas globālo simbolu.

Eļļu (pareizāk sakot, benzīnu) pret Krievijas līderi vērsto mediju dusmu ugunī ielēja Donalds Tramps. Preses konferencē ASV prezidentam pavaicāja, vai viņš piekrīt Vladimira Putina viedoklim jautājumā par rietumu liberālismu. Tramps atbildēja apstiprinoši un piedāvāja savu viedokli par iemesliem, kuru dēļ rietumu liberālisms noveco: "Nu, viņš, iespējams, tā jūt. Viņš stāsta kas notiek. Man šķiet, jūs redzat, kas notiek Losandželosā, un to ir skumji vērot, tāpat kā notiekošo Sanfrancisko un pāris citās pilsētās, ko vada neparasta liberālu cilvēku grupa. Es nezinu, par ko viņi domā. Taču viņš patiešām saskata lietas, kas notiek Savienotajās Valstīs un kas, iespējams, neļautu viņam norādīt, cik skaistas ir ASV."

Ежегодное послание президента РФ В. Путина Федеральному Собранию - Sputnik Latvija
Viedoklis
Amerikāņu eksperti atklājuši "Putina transkontinentālo impēriju"

Trampa haotiskajai frāzei nepieciešams politisks tulkojums. ASV prezidents atbildēja uz jautājumu, ņemot vērā situāciju ASV. Pat ļoti bagātas pilsētas, ko vada amerikāņu (ultrakreisie) liberāļi, pārvēršas par īstām izgāztuvēm. Losandželosā (vienā no pilsētām, kur saplūst Silīcija ielejas nauda) situācija nonākusi tiktāl, ka pilsētā atgriezies tīfs, un policijas iecirkņus ieņēmušas žurkas. Sanfrancisko centrs, pēc vietējo žurnālistu domām, atgādina sabiedrisko tualeti, kāds epidemiologs, kurš pabijis nertīrākajos un bīstamākajis graustos uz Zemes, pastāstīja telekanālam NBC, ka daži rajoni Sanfrancisko ir netīrāki nekā grausti Indijā vai Brazīlijā. Īpaši pikantu pilsētas ainavu padara izmantoto šļirču paklājs (mērija tās plaši izdala vietējiem narkomāniem, kuri no visas apkaimes saplūst pilsētā, ko vada kaismīgākie liberālo vērtību atbalstītāji.

Grūti teikt, cik lielā mērā Vladimira Putina viedoklis par novecojošo liberālismu bija saistīts ar ziņām par tā amerikāniskajām šķautnēm pašvaldību līmenī, taču, spriežot pēc Krievijas prezidenta atbildes uz Eltona Džona pretenzijām (viņš ir ļoti neapmierināts ar Krievijā spēkā esošo likumu, kas ierobežo netradiocionālās seksuālās orientācijas propagandu nepilngadīgo jauniešu vidū), oespējams, ka Krievijas vadītājs ir pazīstams ar citiem liberālo vērtību praktiskas realizācijas aspektiem ASV. Piemēram, Krievijas prezidenta aicinājums "likt mierā bērnus", iespējams saistīts ar vienu no amerikāņu izglītības sistēmas jaunākajām tendencēm: bērnu bibliotēkās ASV tiek organizētas "pasaku lasīšanas stundas" jaunākā pirmskolas vecuma bērniem, taču šīs "pasakas" (kurās aprakstīti netradicionālas orientācijas personāžu piedzīvojumi) bērniem lasa netradicionālas orientācijas aktīvisti, tērpušies atklātos sieviešu kostīmos, kuri labāk būtu piemēroti noteikta rakstura naktsklubiem, nevis bērnu bibliotēkām.

Красная площадь в Москве - Sputnik Latvija
Viedoklis
Putina ilgā valsts

Lai vecāki netraucētu bērnu "izglītošanu" bibliotēkas no protestētājiem sargā policija.

Minēju tikai vienu piemērs, taču tas ļauj izprast, kāpēc Krievijas prezidenta viedoklis, kurš tikai nostājās bērnu, bērnības un tradicionālo vērtību sardzē, ir radījis šoku un sašutumu. Iztīrītajā un politkorekti izdedzinātajā rietumu politiskajā diskursā atkal ielauzies veselīgais tradicionālisms, un to nav iespējams nožņaugt vai izlikties, ka tā nav.

Tagad mūsu (Krievijas – red.) informatīvā kara pretinieki ir nostādīti nepatīkamas izvēles priekšā: izlikties, ka nekas nav noticis, nevar, jo Vladimira Putina neseno uzrunu citāti izplatās sociālajos tīklos kā meža ugunsgrēks. No otras puses, nevar arī strīdēties ar Krievijas prezidenta tēzēm un kritizēt viņu, jo tas tikai pastiprina viņa signāla izplatīšanos un paplašina auditoriju. Kā jau parasti, no diviem ļaunumiem tiks izraudzīts trešais: visus, kuri piekrīt Putinam, ierakstīs starp "Kremļa aģentiem", bet Krievijas prezidenta kritizētā "rietumu radikālā liberālisma" pārstāvji Eiropas, ASV un Krievijas medijos un NKO pieprasīs no Rietumu valdībām lielākas summas cīņai ar Krievijas propagandu. Laikam jau tas ir vienīgais prieciņš, kas viņiem tiks mīļotās globāli liberālās ideoloģijas globālajās bērēs.

Ziņu lente
0