Viedoklis

Bīstamo ilūziju gūstā: "jūras valdniece" met aci uz Baltijas jūru

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasЭсминец ВМС Великобритании "Йорк"
Эсминец ВМС Великобритании Йорк - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Baltijā uzkrātie NATO ieroči kādreiz "izšaus Krievijas virzienā", NATO ekspedīcijas spēki gandrīz viennozīmīgi kļūs par zivju barību – tieši tā var beigties "agresijas savaldīšana no Krievijas Federācijas puses" Baltijā, šeit nav vietas ilūzijām.

Londona cenšas spēlēt lomu pasaules politikā un Pasaules okeānā, kurai sen nav atlicis spēku. Tās imperiālā un militārā varenība palikusi pagātnē. Apvienotā Karaliste ir spējīga vienīgi apzīmēt jūras militāro klātbūtni Baltijas reģionā.

Lietuvas Klaipēdas ostā, NATO militāro ministru sanāksmē par godu kaujas dežūras pirmajai gadadienai Baltijas jūrā, Lielbritānijas militārās iestādes vadītāja Penija Mordonta paziņoja, ka Londona ir gatava izskatīt iespēju pastiprināt militāro klātbūtni reģionā: "Mēs jau atrodamies šeit, mēs grasāmies atrasties šeit ilgi, mēs grasāmies darīt vairāk."

Военнослужащие Литовской армии выполняют упражнение с макетом автомата - Sputnik Latvija
National Interest pastāstīja, kā lietuvieši gatavojas "karam" ar Krieviju

Bet pēc būtības, kas tad ir izdarīts? Nesenās militārās jūras mācības BALTOPS 2019 ar 16 valstu dalību un Penijas Mordontas solījums palielināt Londonas militāro klātbūtni izskatās kā saprāta sapnis. Mordontas politiskā paštīksmināšanās: "Šo mācību laikā mēs vērojām lielāko Karalisko bruņoto spēku dislocēšanu Baltijas jūrā vairāk nekā pēdējo 100 gadu laikā" – absolūti naivi un bezatbildīgi.

Britu aizsardzības ministres minētā "spēja pielāgoties, dislocēt vairāk nekā desmit tūkstošus cilvēku visu veidu misijām" var izrādīties nekas vairāk kā ievads Denkerkai 2. Atmiņās parādās, kā 1940. gada maijā labi bruņots 400 tūkstošu sabiedroto (angļu un franču) karaspēku grupējums izrādījās iespiests Denkerkas ostā (Francijā), un ar lielām grūtībām un kaunu tika evakuēta mājās.

Starp citu, ar ko Penija Mordonta var apliecināt vārdus par gatavību "īstenot visu veidu misijas"? Britu bruņotie spēki, kuru skaits sastāda 150 tūkstošus, situāciju Eiropā neietekmēs. Iepriekš minētos BALTOPS 2019 manevrus organizēja 16 NATO valstu jūras karaspēki, katru no kurām Baltijas jūrā pārstāvēja vidēji 3 kuģi, 2,5 lidmašīnas un 750 karavīri. Baltijas un Ziemeļvalstu apvienotie ekspedīciju spēki (angļu vadībā) neiespaido ar savu jaudu.

Lielbritānijas Jūras karaspēki pasaules reitingā ieņem vien 32. vietu – starp Kataru un AAE (salīdzinājumam: Krievijas Militārās jūras flotes spēks ir 5. vietā pasaulē). Karaliskajiem JKS līdz nesenajam laikam bija kaujas sastāvā nedaudz vairāk par 30 bāzes karakuģiem (tostarp 10 zemūdenes) ar kopējo tonnāžu 260 tūkstoši tonnu (trīs reizes mazāk, nekā Krievijas Militārajai jūras flotei).

Plānots, ka līdz 2020. gadam Londonas jūras spēks zināmā mērā pieaugs, taču ne tik daudz, lai aizsardzības ministres Penijas Mordontas Baltijas optimisms sāktu rezonēt ar realitāti. Atzīmēsim, ka jaunākie karaliskie karakuģi regulāri iziet no ierindas, raķetes Trident četrām britu zemūdenēm Vanguard īrē no ASV, savukārt citu kodolieroču nesēju Londonai nav.

Un Krievija adekvāti atbild uz NATO militārās infrastruktūras veidošanu 130 kilometru attālumā no Sanktpēterburgas. Protams, Baltijas valstīm un citiem kaimiņiem uz planētas nekas nedraud taisni līdz tam brīdim, kamēr viņu "šautriņas" un "tomahauki" nešķērsos KF robežu.

Истребитель Eurofighter Typhoon испанских ВВС - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Drebuļi un šermuļi" Baltijā: kāpēc NATO vajadzīgi manevri Ramstein Alloy

Rietumos ir sašutuši sakarā ar operatīvi taktisko raķešu kompleksu "Iskander" un ZRS S-400 parādīšanos Kaļiņingradas apgabalā, taču tie kļuvuši par Krievijas atbildi uz NATO paplašināšanos, ASV PRA sistēmas veidošanu Austrumeiropā, alianses militāro bāžu tīkla parādīšanos Baltijas valstīs.

"Partnerus" šokēja Krievijas radio elektroniskās kaujas līdzekļi un hiperskaņas raķetes, kurām pasaulē nav analogu, taču šie pasākumi tiek veikti piespiedu kārtā. Amerikāņi, briti, kanādieši, vācieši pirmie sāka koncentrēt savus bruņojumus Baltijas valstīs – tālāk no savām teritorijām un tuvāk KF robežām. Nevis Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tautu aizsardzībai, bet lai iegūtu laiku un rosinātu eskalāciju.

Britu militārais kontingents (1000 cilvēku) Igaunijā, analoģiski kanādiešu un vācu veidojumi Latvijā un Lietuvā nerada mieru un drošības izjūtu reģionā. Perspektīvā pēc ASV iniciatīvas militārā klātbūtne reģionā var paplašināties līdz 30 alianses valstu mehanizētajiem bataljoniem, 30 aviācijas eskadriļām un 30 karakuģiem. Vai ne šiem ārzemju bataljoniem Igaunija par 75 miljoniem eiro pērk 16 tūkstošus amerikāņu automātu, kamēr pašu Aizsardzības spēkos ir tikai 6,5 tūkstoši cilvēku? Atsevišķs stāts – ar draudiem nesalīdzināmas prettanku raķešu kompleksu Javelin un Spike-LR piegādes Tallinai.

Ja Baltijā uzkrātie NATO ieroči kādreiz "izšaus Krievijas virzienā", NATO ekspedīcijas spēki gandrīz viennozīmīgi kļūs par zivju barību. Tieši tā var beigties "agresijas savaldīšana no Krievijas Federācijas puses" Baltijā, šeit nav vietas ilūzijām. Pat Penijai Mordontai, kura uzsāka karjeru kā iluzionista asistente.

Ziņu lente
0