Viedoklis

"Sunīšu" spēle: Krievija un NATO mērojas spēkiem Baltijā

© REUTERS / INTS KALNINSВысадка десанта во время военных учений НАТО Baltops 2019 в Лиласте, 12 июня 2019 года
Высадка десанта во время военных учений НАТО Baltops 2019 в Лиласте, 12 июня 2019 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV un NATO Jūras spēki izspēlē Kaļiņingradas apgabala blokādi, uzbrukumu Krievijas armijas bāzēm un Baltijas flotes objektiem.

ASV un NATO kara lidmašīnas un kuģi manevru gaitā Baltijas jūrā uzdūrušies neredzamai un nepārvaramai sienai. Krievijas Nacionālais aizsardzības pārvaldes centrs ziņo, ka NATO apvienoto jūras kara spēku mācības "Baltops 2019", kurās piedalās 16 alianses dalībvalstis, norit stingrā Krievijas Baltijas flotes kontrolē.

НАТО похвалилась кадрами репетиции морского захвата Латвии - Sputnik Latvija
Video
Latvijas ieņemšana no jūras: NATO lepojas ar desanta izsēdināšanas kadriem

"Baltops 2019" taktiskais fons ir dinamisks un daudzveidīgs: tiek izspēlētas uzbrukuma un aizsardzības operācijas, pretošanās zemūdenēm, radiolokācijas atbalsts, gaisa un jūras telpas kontrole. Ieplānotas kaujas apšaudes. Mācībās jūrā piedalās 8600 alianses kareivji, 40 lidaparāti un aptuveni 50 karakuģi un zemūdenes no Beļģijas, Lielbritānijas, Vācijas, Dānijas, Spānijas, Lietuvas, Latvijas, Norvēģijas, Nīderlandes, Polijas, Portugāles, Rumānijas, ASV, Turcijas, Francijas un Igaunijas. Pārstāvēti arī partneru – Somijas un Zviedrijas Jūras spēki.

Maksimāli vienkārši aprakstīsim manevru "leģendu": ASV un NATO JS izspēlē Kaļiņingradas apgabala blokādi, uzbrukumu Krievijas armijas bāzēm un Baltijas flotes objektiem, ieskaitot desantu no jūras neiekārtotā piekrastē. Manevru aktīvā fāze sākās 10. jūnijā. Alianses kuģi Baltijas jūras dienvidu daļā ierobežo Krievijas karakuģu un civilo kuģu iziešanu no teritoriālajiem ūdeņiem. Demonstratīvi apslāpē radiolokācijas un radionavigācijas sistēmas, tātad patiesībā pārbauda Krievijas radiolokācijas, pretgaisa un pretraķešu aizsardzības līdzekļu izturību. Krievija aktīvi iesaistījās "spēlē".

Sunīši

Krievijas Baltijas flotes un Rietumu kara apgabala vienībām radās iespēja kontrolēt radioelektronisko situāciju, fiksēt navigācijas riskus, izspēlēt reālus radioelektroniskās cīņas scenārijus plašā Austrumeiropas un Ziemeļeiropas teritorijā.

15.jūnijā automašīnu navigatori Maskavas centrā demonstrēja, ka atrodas Šeremetjevo lidostā. Paralēli divas stundas tika traucēts Vnukovo lidostas reģistrācijas sistēmas darbs. Ja tā ir "Baltops 2019" tehnoloģiskā "atbalss", ASV un NATO raķetes nekad nespēs sasniegt mērķus Krievijā.

Baltijas flotes operatīvi taktiskā kompleksa "Iskander" vienības intrigu saasināja – 16. jūnijā tās slepus izvirzījās pozīcijās un veica nosacītos raķešu startus pa nosacītā pretinieka aerodromiem, raķešu kompleksiem un komandpunktiem. Kāds tam sakars ar aerodromiem?

Высадка десанта во время военных учений НАТО Baltops 2019 в Лиласте, 12 июня 2019 года - Sputnik Latvija
Poļu desanta kuģis guvis sūci mācību Baltops gaitā

Nedēļu iepriekš Kaļiņingradas apgabala apkaimē tika fiksēti 29 NATO un "partneru" lidaparāti, kuri skenēja Krievijas PGA sistēmu. To pārtveršanai gaisā pacēlās 10 iznīcinātāji no KF GKS dežurējošo spēku sastāva. Piemēram, 10. jūnijā Krievijas robežām tuvojās ASV un Zviedrijas GS radiotehniskās izlūkošanas lidmašīnas – RC135 un Gulfstream IV. Krievijas iznīcinātājs Su-27 izlidoja to pārtveršanai un pavadīja "partnerus", lai nepieļautu valsts robežas pārkāpumus.

Kaļiņingradas apgabala gaisa telpu droši sargā ne tikai GKS iznīcinātāji vien – te dislocēti vairāki ZRS S-400 divizioni, RLS sistēma "Voroņež" (tā informē par raķešu uzbrukuma sākumu 4 tūkst. kilometru attālumā). Slepenais radioelektroniskās cīņas komplekss "Samarkand" spēj paralizēt NATO kaujas vadības sistēmas simtiem kilometru attālumā. Līdz 2019. gada rudenim Krievijas Aizsardzības ministrija plāno izvērst "Samarkand" rietumu stratēģiskajā virzienā arī Arhangeļskas, Maskavas, Murmanskas, Ņižegorodskas apgabalos un Baltkrievijas Republikā. Domāju, radioelektroniskās cīņas rezultāts ir itin labi paredzams.

Somu loģika

Pret Krieviju vērstajos manevros piedalās arī Somijas JS, kuras prezidents Sauli Nīniste tajā pašā laikā atklāj amerikāņu aģentūrai Bloomberg savus plānus Krievijas agresijas novēršanai. Nīniste uzsver: "Ja starp Krieviju un NATO sāksies karš, tas būs trešā pasaules kara sākums". Kur īsti ir loģika, kāpēc somu shēmā agresora loma piešķirta Krievijai?

Выход кораблей Балтийского флота в море в рамках учений Запад-2017 - Sputnik Latvija
NATO mācības Baltops 2019 notiek Krievijas Baltijas jūras flotes uzraudzībā

Ziemeļatlantijas alianse, paplašinoties uz austrumiem, uzdūrusies Krievijas robežām, atiezusi zobus - kara bāzes un lidlaukus Baltijas valstīs. Amerikāņu specdienesti pastiprina kiberuzbrukumus Krievijas enerģētiskajai sistēmai, ko veido desmit atomelektrostacijas.

"Baltops 2019" vada ASV 2. operatīvās flotes komandieri. Alianses kara aviācija sadarbībā ar JS nodrošina pretgaisa aizsardzību, novērošanu un desanta operāciju atbalstu Igaunijas un Lietuvas piekrastē.

Savienoto Valstu kodoldoktrīna paredz precīza "preventīvā trieciena" koncepciju. Lai pavisam noteikti trāpītu mērķī, Pentagons plāno aizvien nekaunīgāk "stāties pretī Krievijas agresijai Baltijas valstīs". Šim nolūkam tiek veidots pieklājīgs budžets – programmai European Reassurance Initiative 2020. finanšu gadā tiek piešķirti 6,5 miljardi dolāru. Itin drīz ASV sabiedrotie Baltijā saņems tālā darbības rādiusa PGA zenītraķešu kompleksus, kas nepārprotami ir pārlieku spēcīgi salīdzinājumā ar Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kompaktajām teritorijām, taču itin labi atbilst Vašingtonas agresīvajiem plāniem.

Ziņu lente
0