Viedoklis

Krievijas žurnālists informē par Latvijas sakariem ar "Azov" neonacistiem. Ko teiks ASV?

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasУчастники радикальных движений в Киеве, архивное фото
Участники радикальных движений в Киеве, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Kongress aizliedzis nodot Ukrainas vienībai "Azov" militāro palīdzību, taču politiķi no Latvijas vēl joprojām draudzējas ar korpusa locekļiem.

Starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" preses centrā Maskavā notika Krievijas žurnālista Vladislava Maļceva grāmatas "Pulka "Azov" starptautiskie sakari" prezentācija. Nodaļa grāmatā veltīta arī Ukrainas Nacionālās gvardes pulka "Azov" sakariem ar Latvijas valdošajiem politiķiem.

Kur tad īsti meklējama sensācija? Kāpēc uz to vajadzētu reaģēt Vašingtonai. Galu galā, Latvija un Ukraina teicami sadarbojas, turklāt ASV atbalsta Kijevu, piemēram, arī militārajā jomā.

Lāpu gājiena dalībnieki Rīgā  - Sputnik Latvija
Viedoklis
Latviešus noskaņo pielikt punktu krievu jautājumā

Taču situācija nemaz nav tik vienkārša? Lieta tāda, ka ASV Kongress aizliedzis nodot Ukrainas vienībai "Azov" militāro palīdzību, lai arī pulks ir Ukrainas IeM pakļautībā, jo kongresmeņi pasludinājuši "Azov" par neonacistisku militāro formējumu.

Tomēr "Azov" ir arī civilais veidols – "Nacionālais korpuss", ko veido tie paši par neonacistiem atzītie "azovieši". Ukrainā "Nacionālo korpusu" dēvē par trieciennieniem. Patiesībā viņi šo reputāciju attaisno: viņi sarīko kautiņus ielās, draud politiskajiem oponentiem. Tagad žurnālists Maļcevs noskaidrojis, ka no "azoviešiem" veidotais "Nacionālais korpuss" ir Latvijas valdošās koalīcijas locekļa – Nacionālās apvienības partneris.

Krievu žurnālists publicēja informāciju par to, kā Nacionālās apvienības pārstāve Dace Kalniņa uzaicināja "azoviešus" apmeklēt Latvijas Saeimu, par Nacionālās apvienības ģenerālsekretāra Raivja Zeltīša tikšanos ar "Nacionālo korpusu" pērnā gada rudenī "azoviešu" vizītes laikā Latvijā.

Grāmatā interesanti aprakstīts arī tas, kā Latvijas vēstnieks Ukrainā Juris Pokains viesmīlīgi uzņem "Nacionālo korpusu" Latvijas vēstniecībā Kijevā.

Мероприятия Дня легионеров в Риге 16 марта 2017 года - Sputnik Latvija
Intervija
Zaļā gaisma nacismam Latvijā: Josifs Korens par to, kas valstī ir saimnieks

Plašāk par to, kā un kādu apsvērumu dēļ "Azov" organizē pieredzes apmaiņu ar Lietuvu, Latviju un Igauniju, Maļcevs pastāstīja vietnei Balntews.lv.

Nacionālā apvienība jau ilgu laiku faktiski īsteno pati savu ārpolitiku, draudzējas ar dažādiem radikāļiem un provocē skandālus – atsauksim atmiņā vismaz partijas ietekmīgā locekļa Jāņa Iesalnieka mēģinājumu attaisnot norvēģu teroristu Andri Breiviku.

Tagad beidzot atklāti valdošās partijas sakari ar neonacistiem. Starp citu, tā atbalstījusi arī Latvijas jaunā prezidenta Egila Levita ievēlēšanu. Kāda būs ASV Kongresa reakcija? Vai netiks ierobežots Latvijai piešķirtās palīdzības apjoms, ņemot vērā to, ka tā ir neonacistu partnere?

Ziņu lente
0