Viedoklis

Optimālais punkts: Krievija dislocēs Kaļiņingradā jaunākos iznīcinātājus Su-57

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasСу-57 на взлете
Су-57 на взлете - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ņemot vērā NATO "kontakta zonas" pieaugumu Baltijas reģionā, jaunākās aviācijas tehnikas prioritārā dislokācija Kaļiņingradas apgabalā bija viegli paredzama.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins informēja, ka gaidāma 76 jauno iznīcinātāju Su-57 piegāde bruņotajiem spēkiem. Līdz 2028. gadam gaidāma triju aviācijas pulku bruņojuma atjaunošana.

Iepriekš mediji vēstīja par bruņoto spēku grupējuma pastiprināšanu Kaļiņingradas apgabalā – iznīcinātāju aviācijas pulka dislokāciju un jauktās aviācijas divīzijas izveidi, kurā tiks iekļauts 689. iznīcinātāju un 4.jūras trieciena aviācijas pulks, kā arī jauns armijas aviācijas pulks.

Оперативно-тактический ракетный комплекс Искандер - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Iskander M" – Krievijas drošības ķīla pret NATO draudiem Baltijā

Ņemot vērā NATO "kontakta zonas" pieaugumu Baltijas reģionā, jaunākās aviācijas tehnikas prioritārā dislokācija Kaļiņingradas apgabalā bija viegli paredzama.

Baltijas flotes krasta spēki ir pastiprināti ar tanku pulku. Kaļiņingradas apkaimē dislocētā raķešu brigāde ir bruņota ar operatīvi taktiskajiem raķešu kompleksiem "Iskander M", kas spēj apiet vai iznīcināt visas pašreizējās un perspektīvās PRA sistēmas. Reģionā kaujas dežūrā stājušās zenītraķešu sistēmas S-400 "Triumf", kam nav analogu visā pasaulē. Krievija ir noskaņota stingri atbildēt uz draudiem ar visiem līdzekļiem, un to saraksts vēl nebūt nav izsmelts.

Uguns un manevrs

Pirmie sērijveida Su-57 nonāks Krievijas Gaisa kosmisko spēku bruņojumā 2019. gadā. Jaunais 5.paaudzes virsskaņas iznīcinātājs jau ir pazīstams, Sputnik ir stāstījis par tā unikālajām īpašībām. Virsskaņas ātrums, augsta manevrētspēja, zemas identifikācijas iespējas radiolokatoros, unikāla mērķu identifikācijas optiskā un elektroniskā sistēma, elektronisko traucējumu sistēma, iespaidīgs arsenāls – desmit tonnas moderna bruņojuma. Tas nodrošina neapšaubāmo Su-57 pārākumu salīdzinājumā ar pretiniekiem un konkurentiem. Taču iznīcinātāju aviāciju nav iespējams izvērtēt, neņemot vērā citus spēkus.

Jauktās aviācijas divīzijas struktūrā ir vairāki pulki, kas apgādāti ar frontes bumbvedējiem Su-34, iznīcinātājiem Su-27, Su-30 un Su-57. Tas būs draudīgs spēks. Salīdzinājumam jāpiebilst, ka 1991. gadā Baltijas flotes aviācijā bija 328 kara lidmašīnas un 70 helikopteri. Mūsdienu struktūras spēks un operatīvās iespējas tālu pārspēs militāro potenciālu, ko flote demonstrēja pirms 20 gadiem.

Работа реактивной бомбометной установки РБУ 6000 на малом противолодочном корабле Балтийского флота Кабардино Балкария - Sputnik Latvija
Kurš kuru: ASV raksta NATO un Krievijas kara scenāriju Baltijas teritorijā

Kopš šī gada marta zenītraķešu sistēmas S-400 "Triumf" stājušās kaujas dežūrā Baltijas flotes pretgaisa aizsardzības sastāvā. Tās vienlaikus piesedz trieciena aviāciju, karakuģus un krasta spēkus. Tuvākajā laikā bruņotie spēki saņems jaunās paaudzes zenītraķešu sistēmas S-500 ar 600 km darbības rādiusu. To ātrums sasniedz 25 tūkstošus kilometru stundā, līdz 200 km augstumā.

NATO spēkiem ļoti patīk apgūt desantēšanos Baltijā neiekārtotā piekrastē. Kaļiņingradas apkaimē izvērstie operatīvi taktiskie raķešu kompleksi "Iskander M" un Baltijas flotes unikālais tanku pulks garantē: potenciālajam pretiniekam nebūs viegli nokļūt līdz Krievijas krastam – to sagaidīs pie tālajām robežām.

Kuģu sastāvs

Baltijas flote ir viena no modernākajām Krievijā. Tas ir sarežģīts, spēcīgs grupējums, kas ietver desmitiem jaunu kuģu un zemūdeņu ar augstu autonomā darba spēju un spārnotajām raķetēm bruņojumā.

Piemēram, projekta 20380 korvetes – "Boikij", "Soobraziteļnij", "Stereguščij" un "Stoikij" – paredzētas cīņai ar pretinieka kuģiem un zemūdenēm, jūras desanta raķešu un artilērijas atbalstam.

Kuģu sastāvs pastāvīgi tiek atjaunots, attīstās bāzes infrastruktūra. Visas Baltijas flotes daļas ir pastāvīgā gatavībā. Šādi pasākumi ir attaisnoti, jo Krieviju ieskauj aptuveni 400 ASV un citu NATO valstu armijas bāzes un objekti.

Krievijas Baltijas flotes kuģu izbraucieni un jūras aviācijas lidojumi nepārkāpj citu valstu robežas un tiek izpildīti saskaņā ar starptautiskajiem noteikumiem. Taču vienlaikus Baltijas valstīs ir jāsaprot: jebkurš NATO solis un darbība Krievijas robežu un krastu tuvumā destabilizē reģionu, savukārt ārvalstu militārās infrastruktūras izvietošanas rezultātā tas automātiski iekļauj to sarakstā starp "pirmās prioritātes" mērķiem.

Ziņu lente
0