Viedoklis

Ukrainas prezidenta vēlēšanu otrā kārta – trieciens Eiropas demokrātijai?

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasПрезидентские выборы на Украине
Президентские выборы на Украине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā komiķis Vladimirs Zeļenskis uzvarēja ar ievērojamu balsu pārsvaru salīdzinājumā ar konkurentiem. Viņš ieguva 30,24% vēlētāju balsu, savukārt otro vietu ieguvušais esošais prezidenta Petro Prorošenko – vien 15,95%.

Jebkurā Eiropas valstī šādu rezultātu gadījumā analītiķi sacītu: otrā kārta ir tikai formalitāte. Taču šajā gadījumā vēlēšanu iznākums nav skaidrs. Jo, ja Vladimiram Zeļenskim, kā tapa zināms, pēc pirmās kārtas beigām, ir augstākais reitings vairāku desmitu prezidenta kandidātu vidū, tad Petro Porošenko rīcībā, kā zināms, ir administratīvais resurss.

Oligarhu saķeršanās?

Esošā prezidenta likme šobrīd ir ļoti augsta. Vladimirs Zeļenskis, kā vēsta vairāki ukraiņu mediji, jau deva mājienu, ka pēc vēlēšanām Petro Porošenko iesēdinās cietumā. Ļoti asi par esošo prezidentu izteicās izdevums "Glavred": "Varas esamība veido viņa dzīves motivāciju būtību. Vara Porošenko ir pirmais nosacījums labklājības izaugsmei. Bez varas viņš ir kā bruņurupucis bez bruņām. Porošenko ir profesionāls korupcionārs, kurš nevar pastāvēt biznesā bez īres maksām un visiespējamākajām preferencēm un atvieglojumiem."

Ja ticam esošo prezidenta kandidātu vārdiem, patiesībā šīs vēlēšanas ir divu ukraiņu oligarhu saķeršanās. Petro Porošenko apgalvoja, ka it kā Vladimirs Zeļenskis ir oligarha Igora Kolomoiska cilvēks. Taču pats esošais prezidents ir viens no bagātākajiem cilvēkiem valstī, kurš jau sen tiek uzskatīts par to pašu oligarhu. Savukārt Kolomoiskim un Zeļenskim nav sakara ar esošo varu, bet Petro Porošenko rokās, kā jau iepriekš minēts, ir spēcīgs administratīvais resurss.

60 krimināllietas

Sūdzības par vēlēšanu rezultātu falsifikācijām jau ir izteikuši vadošie ukraiņu politiķi. Tā, piemēram, pirmajā kārtā trešo vietu ieguvusī bijusī Ukrainas premjere Jūlija Timošenko kategoriski paziņoja: valsts prezidents negrasījās rīkot godīgas vēlēšanas, kur visiem ir vienādas iespējas. Ārvalstu mediji citē viņas teikto šādi: "Ukrainas prezidents Petro Porošenko, tieši attiecībā uz viņa rezultātiem, vēlēšanas falsificēja". Kā tiek ziņots, pēc Timošenko sacītā, atsevišķos vēlēšanu iecirkņos bijusi aizdomīgi augsta vēlētāju aktivitāte un ļoti augsti rezultāti šajos iecirkņos ir Petro Porošenko.

Президентские выборы на Украине - Sputnik Latvija
Prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā Ukrainā līdera vietu ieņēmis aktieris

Un lūk, ko vēlēšanu dienā pateica prezidenta kandidāts Vladimirs Zeļenskis. Brīdī, kad vēl nebija zināmi balsu skaitīšanas rezultāti, taču jau tika publicēti vēlētāju aptauju dati, kuras tika veiktas pie iecirkņu izejām, prezidenta vēlēšanu cīņas līderis uzstājās ar draudīgu paziņojumu. Politiķis apsolīja, ka, ja šo aptauju rezultāti un oficiālie vēlēšanu rezultāti stipri atšķirsies, viņš izvedīs ielās cilvēkus. No kā tad baidījās Vladimirs Zeļenskis?

Ukrainas iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs drīzumā paziņoja par tā dēvēto "anomālo iecirkņu" pastāvēšanu. IeM vadītājs pievērsa uzmanību šādam faktam: "Divi iecirkņi divdesmit metru attālumā viens no otra uzrāda par vienu un to pašu kandidātu 30% balsu starpību". Tāpat, pēc Avakova sacītā, kopumā pēc vēlēšanu pirmās kārtas beigām iesāktas 60 krimināllietas.

Kā lai tur nebūtu, Petro Porošenko panāca to, ko gribēja. Viņam bija konkrēts uzdevums – iekļūt otrajā kārtā. Un šo uzdevumu viņš ir izpildījis. Tomēr viņa balsu starpība ar trešo vietu ieguvušo Jūliju Timošenko bija neliela, bet konkurenti apsūdzēja viņu falsifikācijās jau vēlēšanu pirmajā kārtā. Taču, lai ko arī neteiktu šodien Jūlija Timošenko un ceturto vietu ieguvušais Jurijs Boiko, otrajā kārtā piedalīsies nevis viņi, bet Porošenko.

Falsifikācijas metodes

Cita lieta – vēlēšanu otrā kārta. Kā jau parādīja notikušais balsojums, starpība starp Zeļenska un Porošenko popularitātes līmeņiem ir ļoti liela. Kā esošais prezidents var pārvarēt šo starpību? Diez vai pāris nedēļās ar propagandu var kardināli mainīt lielas valsts vēlētāju simpātijas. Acīmredzami, ja Ukrainas CVK pēc vēlēšanu otrās kārtas rezultātu apkopošanas par uzvarētāju atzīs Vladimiru Zeļenski, tas tiks uztverts kā pašsaprotams rezultāts. Bet, ja tiks paziņots par Petro Porošenko uzvaru, viņa otrā prezidentūras termiņa leģitimitāte izraisīs šaubas.

Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja - Sputnik Latvija
Ukrainas parlamentā informē par vācu un ukraiņu deputātu konfliktu EPPA Krievijas dēļ

Kā var falsificēt vēlēšanas? Ārzemju medijos jau tika izteikti minējumi par to, kā varētu tikt veiktas falsifikācijas. Pirmais variants – triviāla vēlētāju balsu pirkšana. Jāņem vērā, ka Ukrainā dzīvo tik nabadzīgi, kā vēl nekad nav dzīvojuši pēc PSRS sabrukuma, un pat nelielai naudai vidējam ukrainim ir liela nozīme. Starp citu, saskaņā ar iekšlietu ministra Arsēna Avakova informāciju, no 60 reģistrētajām krimināllietām 42 lietas ir saistītas tieši ar aizdomām par vēlētāju uzpirkšanu.

Otrā metode – balsojuma rezultātu izmainīšana ar elektroniskās balsu skaitīšanas sistēmas termināļu palīdzību. Teorētiski ir iespējama balsu skaitīšanas sistēmas viltus serveru izveidošana. Falsifikācijas īstenošanai jāizveido tā dēvētais „tunelis”, pa kuru dati no apgabala komisijām sākumā tiks nosūtīti nevis uz Centrālās vēlēšanu komisijas serveri, bet uz viltus, tranzīta serveri. Tur balsojuma datus varēs pielabot un nosūtīt uz CVK. Un tur novērotāji piefiksēs – balsu aprēķins CVK ir pareizs, pārkāpumu nav. Šādas falsifikācijas ir jānovērš Ukrainas Drošības dienestam. Taču ārzemju medijos iepriekš jau izskanējusi tēze – šī struktūra atbalsta Petro Porošenko.

Военнослужащие Украины во время процедуры обмена пленными между ополченцами ДНР, ЛНР и украинскими силовикам - Sputnik Latvija
Iereibuši ukraiņu karavīri līdz nāvei piekāvuši sirmgalvi

Trešais – tā dēvēto "mirušo dvēseļu" izmantošana. Lieta tāda, ka miljoniem ukraiņu ir devušies peļņā uz ārzemēm. Turklāt, skaitās, ka Krimas un Ukrainas nekontrolēto Doņeckas un Luganskas apgabalu daļu iedzīvotāji var doties ceļojumā un nobalsot kādā no tiem pieejamajiem vēlēšanu iecirkņiem. Diez vai šādu cilvēku būs daudz. Bet, ja kāds vēlēsies nobalsot viņu vietā vai arī vienkārši iemest vēlēšanu lapas, izmantojot viņu personas datus? Tāpēc tehniski falsifikācijas ir iespējamas.

Un, visbeidzot, par to, kādas izvēles priekša var nonākt nevis ukraiņu vēlētāji, bet Eiropas Savienība. ES iestājas par godīgām vēlēšanām. Ja Porošenko uzvaras dēļ veiks falsifikācijas, tad viņš izsvītros nozīmīgāko Eiropas vērtību. Un Eiropas Savienības politiķiem nāksies izvēlēties starp principiem un interesēm: vai nu aizvērt acis uz masveida vēlētāju balsu pirkšanu un falsifikācijām, vai arī neatzīt vēlēšanu rezultātus. Taču negodīgu vēlēšanu atzīšana, neapšaubāmi, kļūs par triecienu Eiropas demokrātijai.

Ziņu lente
0