Viedoklis

ASV uzlielījušas Baltiju un atvērušas Krievijai acis uz NATO

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаг НАТО
Флаг НАТО - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mums pat prātā nenāca, ka NATO ir Krievijai labvēlīga. Labi, ka beidzot ir nācis laipns cilvēks – ASV Valsts departamenta speciālais pārstāvis – un atvēris acis. Pie viena viņš pastāstījis arī alianses jaunpienācējiem, kā viņiem "paveicies". Lai uzmundrinātu.

Ukrainas kurators – ASV Valsts departamenta speciālais pārstāvis Kurts Volkers paziņoja, ka Krievija guvusi labumu no Baltijas valstu iestāšanās NATO. Pēc viņa domām, "veiksmīgi kaimiņi padara veiksmīgu Krieviju", raksta radio Sputnik autors Aleksejs Timofejevs.

Uzdrīkstēšos pieļauj, ka pēc tādiem vārdiem Latvija, Lietuva un Igaunija noteikti iztaisnotu muguru. Ja vien varētu. Varbūt pat aizkustinājumā nobirdinātu kādu asariņu. Kā nu ne - mūs taču pats Volkers paslavējis, un viņa personā – arī visa Amerika. Nu, Volkeram jau tas neko nemaksā, bet labs vārds pat kaķim patīk.

ASV Valsts departamenta speciālais pārstāvis Ukrainas jautājumos Kurts Volkers. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Volkers: Krievija varētu atdot Krimu Ukrainai tāpāt kā neatkarību Baltijas valstīm

Tiesa, Savienoto Valstu ārpolitika pieradinājusi mūs, ka Valsts departamenta pārstāvji neko nedara tāpat vien. Ja viņi kādu slavē, tam ir savs iemesls. Dresūrā uzslavējums ir stimuls. Ja dzīvnieks visu dara pareizi, viņš noteikti ir jāpaslavē, lai izstrādātu refleksu. Apspied krievvalodīgos iedzīvotājus – malacis, laba valsts, veiksmīga. Trīci rusofobiskā histērijā – lieliski, var paglaudīt, dzīvnieks būs pateicīgs būs. Ja tu vēl arī NATO karavīrus aicini un abām rokām balso par to kontingenta palielinājumu, tad tu vispār esi nenovērtējams.

Tiesa, joprojām vēl nav īsti skaidrs, ko Volkers domājis ar vārdu "veiksme". Dzīves kvalitāte? Taču drošības, veselības aprūpes, iedzīvotāju pirktspējas un dzīves izmaksu ziņā Latvija un Lietuva ir sliktākās Ziemeļeiropas valstis.

Varbūt tā ir veiksme, ka Baltijas valstīs samazinās iedzīvotāju skaits? Lietuva, Latvija un Igaunija ir ES rekordisti šī rādītāja ziņā. Un runa nav tikai par mirstību. Kopš 90. gadiem no Lietuvas uz veiksmīgākām valstīm aizbrauca ceturtdaļa iedzīvotāju, no Latvijas – trešdaļa. Kur tad ir tā veiksme? Ar ko salīdzinājumā? Salīdzinājumā ar Ukrainu – jā, Baltija ir visnotaļ veiksmīga. Pamērot šo valstu veiksmi salīdzinājumā ar viņām pašām, kļūs skaidrs, ka PSRS sastāvā Latvijā, Lietuvā un Igaunijā teju bija visaugstākais dzīves līmenis. Bet tā ir pagātne. Kas gaidāms nākotnē? Nākotnē Brisele samazinās dotācijas Baltijas valstīm. Pēc Brexit dotācijas Baltijas trijotnei ievērojami samazināsies. Un Volkers to zina, viņš nevar to nezināt.

Испанский Leopard 2E на параде в честь столетия Латвии - Sputnik Latvija
Lavrovs apšaubījis, vai Krievijai ir izdevīgas kaimiņattiecības ar Baltiju

Vēl viena Baltijas "veiksme" – tā veiksmīgi rada plaisu Eiropas un Krievijas attiecībās. Baltijas valstu rusofobiskās vaimanas, protams, var kādu nobiedēt. Tikai labumu šīs vaimanas nevienam, izņemot ASV, nenes. Nedz ES, nedz Baltijai, nedz Krievijai. komentējot Kurta Volkera paziņojumus, Krievijas ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs, laikam, tūkstošo reizi uzsvēra, ka Maskavai "ir izdevīga tāda situācija, kas apvienos visas kontinenta valstis". Bet kur būs ASV vieta, ja visas kontinenta valstis apvienosies? Domāju, ka Kurts Volkers zina atbildi uz šo jautājumu.

Ziņu lente
0