Viedoklis

Ja iespļausi sejā – sāks kauties: ko vēlas krievi Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovВыступление на празднике Масленицы, организованном Русским союзом Латвии
Выступление на празднике Масленицы, организованном Русским союзом Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nesen prezidents Raimonds Vējonis autoritatīvi paziņoja, ka vispār Latvijas krievi ir lojāli, bet Kremlis viņus ietekmē.

Pārfrāzējot klasiķi, tēmu var paplašināt: Latvijā dzīvojošie latvieši un krievi vispār nav slikti, tikai nacionālais jautājums viņus sabojājis.

Latvijā strādā Valsts prezidenta Mazākumtautību konsultatīvā padome. Ja Vējonim patiešām gribētos uzzināt, kas ietekmē krievus, viņš to noskaidrotu bez liekām pūlēm. Labi, pastāstīsim vēlreiz. Daudz stiprāk nekā Kremļa propaganda Latvijas krievus ietekmē tas, ka viņu intereses un viedoklis tiek atklāti ignorēti no oficiālās varas un visas latviešu kopienas puses.

Церемония возложения венков и цветов к памятнику Освободителям Риги в Пардаугаве, 22 февраля 2019 года - Sputnik Latvija
Viedoklis
Gaida, kad krievi aizbrauks: Lindermans par pieminekļa nojaukšanu un latviešu diskomfortu

Krieviem nepatīk viņu bērnu vardarbīgās asimilācijas perspektīva pēc izglītības sistēmas vispārējas pārejas uz mācībām latviešu valodā. Viņus ļoti aizvaino runas par to, kad būs iespējams atvest buldozerus pie Uzvaras pieminekļa Pārdaugavā. Te konflikta pamatā ir nepatīkams pārpratums – nez kāpēc latvieši nolēmuši, ka 9. maijā pie pieminekļa krievi svin... Latvijas okupācijas turpināšanu. Taču patiesībā viņi svin pavisam ko citu, un, ja viņiem būtu pajautājuši, viņi to noteikti pastāstītu. Nē, protams, latvieši zina, kā ir patiesībā, bet darbojas tīri principa pēc. Šī paša principa pēc, kura dēļ ne reizi vien sākās kari.

Mazāk kaitina desmitiem citu lietu, ar kurām krievvalodīgie jau apraduši 30 gadu laikā. Kad politiķi nosauc krievus par utīm, kad Valsts valodas centrs konfiscē bukletus krievu valodā ar aicinājumu veikt krūšu vēža pārbaudes. Kad krievu izcelsmes latviešu māksliniekus padzen no rekonstruētās mākslas galerijas. Kad par krievu vēsturisko dzimteni masu propagandas līdzekļos vienmēr un vienīgi runā negatīvā gaismā. Kad visi Latvijas un Krievijas vēsturiskie sakari tiek izsvītroti no mācību grāmatām. Un tā tālāk. Ko te lai saka par Kremli? Šādā gaisotnē Kremlis var atviegloti nopūsties.

Акция в защиту русских школ у здания Сейма, 8 февраля 2018 года - Sputnik Latvija
Attīstītā nacionālisma novads, jeb Piezīmes par progresējošu slimību

Starp citu, runājot par Valsts prezidenta Mazākumtautību konsultatīvā padomi. Izrādījās, ka tā nav visai uzticama iestāde. Nesen laikraksta "Latvijas Avīze" korespondente Ilze Kuzmina ar asu kritiku vērsusies pret prezidenta padomes locekli Jeļenu Matjakubovu. Rakstā ar nosaukumu "Mācības valsts valodā – valsts noziegums?" Kuzmina kritizē Matjakubovu par to, ka viņa esot pret mazākumtautību skolu pāreju pie mācībām valsts valodā.

Taču pat raksta virsraksts ir pavisam atklāti meli. Matjakubova neuzskata izglītību latviešu valodā par noziegumu, viņa uzskata par noziegumu krievu skolu vardarbīgu pārvešanu uz mācībām valsts valodā. Kāpēc tas ir noziegums? Paskaidrosim Kuzminas kundzei. Krieviem ir brīnišķīgs teiciens "Ar varu mīļš nekļūsi".

Iesētās pazemojuma sēklas spēj izaugt tikai nepatikā, kas perspektīvā vēl stiprāk sašķels mūsu sabiedrību. Un tas jau ir noziegums pret valsti, kuras eksistence jau tāpat ir apdraudēta izmiršanas, emigrēšanas un sliktas dzimstības dēļ.
Iepriekšminētais teiciens, diemžēl, ir abpusējs. Arvien vairāk krievvalodīgo jauniešu sāk saprast, ka šajā valstī, ar varu mīļš nekļūsi. Ar visu no tā izrietošo vienvirziena biļetes veidā.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0