Viedoklis

NATO Baltijā laužas pa logiem un durvīm. Kāda būs Krievijas atbilde?

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasРоботизированный комплекс "Платформа-М" Балтийского флота
Роботизированный комплекс Платформа-М Балтийского флота - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas atjaunotais pretgaisa un pretraķešu aizsardzības vairogs padara par gandrīz bezjēdzīgiem un nereāliem Krievijas "vardarbības savaldīšanas" sižetus Rietumu stratēģiskajā virzienā.

Krievijas Drošības padomes sekretāra vietnieks Mihails Popovs intervijā avīzei "Krasnaja zvezda" atzīmēja, ka NATO ātrās reaģēšanas kontingents, kas tiek pārdislocēts pie Krievijas robežām, pēdējo divu gadu laikā pieaudzis no 25 līdz 40 tūkstošiem cilvēku. ASV iniciatīva "trīsreiz pa 30" paredz 30 mehanizēto bataljonu, 30 aviācijas eskadriļu un 30 karakuģu gatavību 30 dienu laikā. Jāpiebilst, ka tie desmitiem tūkstošu karavīru un simtiem kara lidmašīnu.

Vienlaikus Polija piedāvā ASV izvietot tanku divīziju valstī un apsola uzņemties visus izdevumus (aptuveni divus miljardus dolāru). Tiek atjaunota transatlantiskā sistēma, kas ļauj pārvietot uz Eiropu spēkus no ASV un Kanādas, lai izvietotu pie Krievijas robežas lielus koalīcijas grupējumus.

Gatavība un savaldība

Taču zināms, ka krišanas leņķis ir vienāds ar atstarošanas leņķi. Pret kolektīvo Rietumu nedraudzīgo ārpolitiku Krievija atbild efektīvi. Militārais grupējums Kaļiņingradas apgabalā pastiprināts ar pretgaisa aizsardzības sistēmu S-400 "Triumf" pulka komplektu. Piektdien, 15. martā jaunais pulks sāka kaujas dežūru apdzīvotās vietas Kruglovo rajonā, un tas ir vērā ņemams notikums ne tikai Krievijas Baltijas flotes vai tuvāko kaimiņu acīs.

Tālās darbības zenītraķešu sistēma S-400 "Triumf" spējīga līdz 400 km attālumā satriekt aerodinamiskos mērķus, 60 km attālumā – ballistiskos mērķus. Tātad stratēģiskās un taktiskās aviācijas lidmašīnas, ballistiskās un virsskaņas raķetes, kas pārvietojas ar ātrumu līdz 17 280 km/h augstumā no dažiem metriem līdz desmitiem kilometru, pat radioelektroniskās vai cita veida pretdarbības apstākļos.

Iztēlojoties pārmaiņu mērogu no ģeogrāfiskā viedokļa, kļūs skaidrs, ka mūsdienu gaisa uzbrukuma līdzekļiem nepārvarams aizsargkupols ir pārklājis gandrīz visu Latviju un Lietuvu, vērā ņemamu Baltijas jūras akvatorijas daļu (ieskaitot Gotlandes salu), Zviedrijas dienvidaustrumu piekrasti, Vācijas Baltijas piekrastes austrumu daļu un lielu daļu Polijas (ieskaitot Varšavu, Lodzu un Ščecinu). Ar tādu PGA un PRA vairogu Krievijas Baltijas flotes raķešu kuģi, mobilie krasta raķešu kompleksi un Rietumu kara apgabala spēki Kaļiņingradas apgabala teritorijā padara gandrīz bezjēdzīgus un nereālus Krievijas "vardarbīgas savaldīšanas" sižetus.

Atgādināsim, ka agrāk zenītraķešu pulks, aprīkots ar ZRS S-400 "Triumf" sāka kaujas dežūru Sanktpēterburgas rajonā. Pēc tam debesis virs Igaunijas, Somu līča akvatorija un pat virs Helsinkiem ir aizsargātas no nelūgtiem viesiem ar sliktiem nodomiem. Reģionā dislocēti arī trīs ZRS pulki S-300.

Pēdējos gados Baltijas flotē parādījušies ne tikai mūsdienīgi raķešu kuģi un sonāriem neredzamas zemūdenes, bet arī savs tanku pulks.

Александр Хроленко - Sputnik Latvija
Eksperts: NATO nevajag lauzties Krievijas durvīs, atbilde būs negaidīta

Kaļiņingradas apgabalā pastāvīgi dislocēti operatīvi taktiskie raķešu kompleksi "Iskander-M". OTRK precīzās raķetes iespējams aprīkot ar parastajām, kodolieroču, kasešu, elektromagnētisko impulsu kaujas galviņām un spēj satriekt mērķus līdz 500 km attālumā. Efektivitātes ziņā "Iskander-M" ievērojami pārsniedz visus ārvalstu analogus (Lance, ATACMS, Pluton).

Bruņoto spēku grupējums pastiprināts arī ar krasta pretkuģu raķešu kompleksiem "Bal" un "Bastion". Pārmaiņu saraksts nebūt nav pilns, taču arī minētie piemēri apliecina Krievijas augsto cīņas gatavību, atbildības sajūtu un savaldību Rietumu stratēģiskajā virzienā.

Ziņu lente
0