Viedoklis

Latvija ir gatava dzīvot pēc Maskava laika. Lietuva, Polija un Somija iebilst

© Sputnik / Sergey MelkonovРижское время на расстоянии вытянутой руки
Рижское время на расстоянии вытянутой руки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienībā cenšas atrisināt jautājumu ar laika pāreju. Sākumā piedāvāja visiem izlemt. Latvija ir gatava pieņemt esošo "Maskavas variantu". Bet kaimiņi nepiekrīt.

Ja priekšnieks atnāk uz sapulci nesagatavojies un viņam nav īsti ko teikt – gatavojieties demokrātijas izpausmei. Katram dos iespēju pateikt, ko viņš domā, un katram dos iespēju pateikt, ko viņi domā par to, ko domā katrs. Laiks tiks iztērēts, uzmanība izrādīta, kāds pēc sēdes pat izjutīs tās lietderīgumu, sevišķi tie, kas ir mazāk pieredzējuši, raksta radio Sputnik autors Pjotrs Maļejevs.

Eiropas Savienībā rosināts jautājuma par laika pāreju. Vai ir vērts? Vai arī metam mieru? Briselē pēdējā laikā lido augstpapēžu kurpes, saka, spiež uz dalībvalstu neatkarību. Biedē ar visādiem demaršiem, neparakstīsim, nepiekrītam, baksta ar pirkstiem lielajā britu aizpeldošajā salā. Tiesa, lielākoties tas skar trīs straumes – migrācijas, naudas un "Ziemeļu", bet arī tā, sīkumos, jautājumu ir daudz. Tāpēc Eiropas galvaspilsētā laika jautājumā nolēma paspēlēt demokrātiju. Saka, jūs taču vēlējāties vairāk neatkarības – tad nu lemiet paši savu laika jautājumu.

Часы - Sputnik Latvija
Latvijā būs vasaras laiks

Laika valdība Eirokomisijas veidā, protams, uzreiz saprata, kāda smaka nāk no šīs lietas. Un piedāvāja atcelt laika pārejas, nedomājot un nevaicājot visādu svarīgo valstu svarīgo viedokli. Saka, citādi bardaks, haoss un rūgta Babilonas debesskrāpja būvniecības pieredze: tikai laiku laikam iztērēsim. Taču tā kā jautājums nav dzīvībai svarīgs – nolēma atlaist grožus, lai dalībvalstis paspēlējas pašas.

Un eirosolidāro staltais koris daudzbalsīgi sāka dziesmu. Kurš ielīda, kurš malkas kaudzē. Kam braukt, kam dambretes partiju. Latvija paklupa pāris reizes un piekrita Briseles piedāvātajam variantam: pāriet uz Maskavas laiku un vairs neraustīties. Pat vairāk, saka, lai ES lemj, un mēs parakstīsim. Tikai atzīmējiet protokolā, ka mēs esam paklausīgi, un kad dalīsim jūsu Eiropas naudu, ņemiet to vērā.

Bet Latvijas dumpīgie kaimiņi atteicās. Lietuva, Polija un Somija – ne par ko. Austrumeiropas uzlecošo trendu ietvaros – uzstājās kopā pret ES plāniem. Kas tie tādi par jokiem – Maskavas laiks pēc tēla un līdzības? Kas par šausmām? Ja krievu tankisti nozīmēs kautiņu, viņiem nevajadzēs pulksteņus pagriezt? Kam nepieciešama ērtību sniegšana iespējamajam agresoram? Vai tas ir kāds joks? Ar tādām lietām nejoko.

Pulksteņi - Sputnik Latvija
Latvijas valdība atbalstījusi atteikšanos no pārejas uz ziemas laiku

Sākumā licies vienkāršs jautājums sāka tarkšķēt un pārstāja kustēties. Sēde turpinās. Tā ievilkās un visi saputrojās. Kas tad iznāk, Latvija – šurp, Lietuva – turp? Rādītājus pa labi, rādītājus pa kreisi? Vēlaties Eiropas kartē izveidot laika plankumus? Te ar stundām grūti tikt skaidrībā, un ja nu kāds izdomā ķerties klāt minūšu rādītājam? Piemēram, būs laiks nevis pluss divi, bet plus divi un divdesmit divi. Neatkarības ietvaros visādi gadās, maz kas ar brīvību apreibinātā prātā var iešauties?

Nu nē, Eiropa, tu esi priekšniece – tev arī jālemj. Paldies, viedokļus uzklausījām. Dalībvalstis visas gudras un derīgas, rīkot tautas sanāksmi – tikai lietai kaitēt. Vienalga izdarīs, kā pateiksi – tas ir laika jautājums. Tikai neaizmirsti, ka Latvija šajā jautājumā priekšniecību uzreiz atbalstīja.

Ziņu lente
0