Viedoklis

Krieviju dala starp Somiju, Ukrainu un Ķīnu

© Sputnik / Sergey MelkonovРождественский рынок на Домской площади в Риге
Рождественский рынок на Домской площади в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzi kremlenologi jau sen stāsta, ka terminu "rusofobija" Maskava laidusi apgrozījumā ar nodomu, lai uzturētu iedzīvotāju paranoju. Vai patlaban Krievijai kaut kas draud?

Pēdējos gados Rietumu kremlenologu un viņiem draudzīgo Krievijas liberāļu aprindās ļoti iemīļota ir mantra par to ka Krievijā tiek uzspiestas absolūti nepamatotas idejas – par to, kā Rietumi plāno sagraut Krievijas valsti. Ka tas tiek darīts, lai mobilizētu tautu, lai radītu aplenkta cietokšņa tēlu. Ka propaganda paplašina krievu apziņā "paranoidālās" aizdomas un mītus par to, ka Rietumi ir ienaidnieks. "Patiesībā mūs nekas neapdraud," – klāsta krievu liberāļi dažādos televīzijas šovos, portālā RIA Novosti atgādināja autors Vladimirs Korņilovs.

Daudzi kremlenologi jau sen stāsta, ka terminu "rusofobija" Maskava laidusi apgrozījumā ar nodomu, lai uzturētu iedzīvotāju paranoju. Nesen somu žurnāls Suomen Kuvalehti publicēja kārtējo daiļdarbu par šo tēmu: "termins "rusofobija" kļuvis par Krievijas ārpolitisko spēļu svarīgu elementu".

Suvenīri no Krievijas - Sputnik Latvija
Britu politologi pastāstīja, kādēļ Rietumi ienīst Krieviju

Pārsteidzošākais ir tas, ka vieni un tie paši kremlenologi bieži vien klāsta, ka Kremlis mākslīgi izplata terminu "rusofobija", un tūlīt pat dēvē Krieviju par "naidīgu valsti".

Kā tad ir patiesībā? Vai Krieviju kaut kas apdraud, vai tas ir izdomājums? Par to nesen ļoti atklāti izteicās kāds kremlenologs – Janušs Bugaiskis. Ietekmīgās amerikāņu avīzē The Hill viņš publicējis rakstu ar daiļrunīgu nosaukumu "Pārvaldot Krievijas sabrukumu". Viņš ne tikai aicina Rietumus, viņaprāt, iespējamam Krievijas valsts sabrukumam, viņš pat uzstājīgi iesaka veicināt minēto sabrukumu un tuvināt to visiem iespējamiem līdzekļiem.

Bugaiskis iesaka ASV visiem spēkiem veicināt "Krievijas neizmērojamo reģionu un etnisko grupu pašnoteikšanos". "Vašingtonai ir jāveicina reģionālā un etniskā pašnoteikšanās Krievijas Federācijā. (..) Sabrukums ir jāpamato loģiski," - atklāti klāsta eksperts. Un mierīgi stāsta, kādiem Krievijas reģioniem jāiegūst pašnoteikšanās, kādus vajadzētu pievienot Somijai, Ukrainai, Ķīnai un Japānai.

To visu varētu uzskatīt par vājprātīga indivīda murgiem, kurš kaut kādām metodēm iezadzies uz solīdumu pretendējoša Vašingtonas izdevuma lappusēs. Taču jāzina, kas viņš tāds ir, šis Janušs Bugaiskis. Ziniet, viņš ir ASV Eiropas politikas analīzes centra (Center for European Policy Analysis, jeb CEPA) vadošais analītiķis. CEPA aktīvi finansē ASV militāri rūpnieciskā kompleksa vadošie uzņēmumi un ASV valdības struktūras, piemēram, Valsts departaments, Pentagons, ASV misija NATO.

Tātad visus šos ieteikumus Kongresam (avīze The Hill pārsvarā tiek izdota kongresmeņu vajadzībām) aktīvi veicināt Krievijas valsts sabrukumu faktiski finansē Savienoto Valstu valdība. Taču pats galvenais: paturēt prātā mantru "mums taču nekas nedraud", vai ne?

Руководитель информационного агентства Россия сегодня Дмитрий Киселев - Sputnik Latvija
Viedoklis
Dmitrijs Kiseļovs: rusofobijas lēkmes ar laiku pāriet

Bugaiskis vienkārši stāsta par to, kas jau sen tiek izmēģināts praktiski. Piemēram, Ukrainā pausts nodoms "atbrīvot Idel-Urāla republikas tautas", kuras it kā gadsimtiem ilgi apspiežot Krievija. Iniciatīva pieder pārim nezināmas izcelsmes marginālu personību. Tā ir tik nenopietna, ka neviens cienījams rietumvalstu medijs tam nepievērš nekādu uzmanību. Taču viņi iztiek ar ASV valdības Globālo mediju aģentūras (pazīstama ar abreviatūru BBG) resursiem. Uzsvērsim vēlreiz: viņus atbalsta aģentūra, kas finansējumu saņem no ASV budžeta.

Varētu jau pasmieties par tādiem draudiem, taču ne velti tas pats Bugaiskis atsaucas uz PSRS sabrukuma pieredzi. Ja atceraties, toreiz sabrukuma fona pastāvīgi visos līmeņos skanēja: "Mums vairs nekas nedraud."

Ziņu lente
0