Viedoklis

NATO gaida beigas: Kremļa slepenais ierocis jau pielādēts

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasПрезидент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Loģika, ar kuras palīdzību amerikāņu žurnālisti veido saiknes starp Trampa darbībām un apsūdzībām par to, ka Savienoto Valstu prezidents esot Krievijas aģents, ir viegli saprotama, jo viņu priekšstatā tikai Krievijas spiegs varētu nopietni mudināt ASV iznīcināt NATO.

Amerikāņu preses flagmaņa The New York Times informācijas avoti atklājuši neticamas lietas: izrādās Ziemeļatlantijas aliansei draud nāves briesmas, un tā jau pāris reizes bijusi par mata tiesu no nāves, portālā RIA Novosti raksta Ivans Daņilovs.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Vai briesmu brīdī var paļauties uz ASV: Latviju satrauc Trampa viedoklis par NATO

Augstu stāvoši informatori pavēstījuši Ņujorkas izdevumam, ka NATO gatavojies iznīcināt pats Donalds Tramps – viņš it kā vairākas reizes esot apspriedis ASV izstāšanās procedūru no NATO, kas neizbēgami novestu pie alianses faktiskas likvidācijas – tās pastāvēšanu nav iespējams iedomāties bez amerikāņu armijas un amerikāņu naudas.

"Diezin vai Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēlas kaut ko vairāk nekā novājinātu NATO, Savienoto Valstu, Eiropas un Kanādas militāro savienību, kas 70 gadus savaldījusi PSRS un Krievijas agresiju. Pērn prezidents Tramps ierosināja soli, kas nozīmētu NATO sabrukumu: Savienoto Valstu izstāšanos," – pavēstīja The New York Times un papūlējās nekavējoties veidot lasītāju prātos saikni starp NATO sabrukumu un Krievijas interesēm.

Loģika, ar kuras palīdzību amerikāņu žurnālisti veido saiknes starp Trampa darbībām un apsūdzībām par to, ka Savienoto Valstu prezidents esot Krievijas aģents, ir viegli saprotama, jo viņu priekšstatā tikai Krievijas spiegs varētu nopietni mudināt ASV iznīcināt NATO. Vēl vairāk, ļoti ticams, ka tādi mēģinājumi nākotnē tiks izmantoti kā netieši pierādījumi Savienoto Valstu līdera impīčmenta procesā par dzimtenes nodevību, protams, ja viņam neizdosies iebiedēt savus politiskos oponentus tiktāl, ka viņi būs gatavi paciest Trampu līdz viņa prezidentūras beigām. Prokurora Millera izmeklētājiem nav – un nevar būt – tiešu pierādījumu tam, ka ASV prezidents strādā Kremļa labā vai viņu savervējuši Krievijas specdienesti, taču FIB izmeklētājiem un prokuroriem tāpat kā senatoriem un kongresmeņiem impīčmenta atbalstam, iespējams, pietiks ar tādu "pierādījumu", kas netieši apliecinās Trampa darbību Krievijas interesēs.

Ежегодная большая пресс-конференция президента РФ В. Путина - Sputnik Latvija
Politika
ASV valda halucinācijas – kāpēc Putinu padara par NATO "reanimatoru"

Īpaši pikants ir fakts, ka ģenerāļa Džima "Trakā suņa" Metisa atlaišana no aizsardzības ministra posteņa varētu būt saistīta ar viņa centieniem pasargāt NATO no Amerikas prezidenta. Business Insider stāsta, ka pats Metisa brīvprātīgās piespiedu demisijas fakts kļuvis par publisku protestu alianses aizsardzībai.

Atliek noņemt cepuri amerikāņu žurnālistu priekšā: viņi ir savākuši iespaidīgu Trampa dosjē – apkopoti visi viņa negatīvie izteikumi par NATO un ASV sabiedrotajiem aliansē.

Piemēram, viņam pieminēta tirāde Twitter tīklā: "Tas nekad nav vienkārši – teikt, ka nepieciešama taisnīga attieksme pret  ASV, taču attieksme pret ASV nav taisnīga Militārajos un Tirdzniecības jautājumos (Tramps bieži pārkāpj gramatikas likumus un dažus vārdus raksta ar lielo burtu, lai izteiktos pārliecinošāk – red.). Mēs maksājam LIELĀKO daļu par citu valstu militāro aizsardzību, simtiem miljardu dolāru, lai pēc tam gūtu privilēģiju – zaudēt simtiem miljardu dolāru tirdzniecībā ar tām pašām valstīm."

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
NYT: privātās sarunās Tramps apspriež ASV iespējamo izstāšanos no NATO

Domājams, no neitrāli noskaņota amerikāņa viedokļa notikumu virkne izskatās pietiekami pārliecinoši. Iznāk tāds viltīgs NATO demontāžas plāns. Pirmajā posmā Tramps visu 2018. gadu organizē psiholoģisko un informatīvo  pamatu, pārmet NATO neefektivitāti, "ASV aplaupīšanu", to, ka pati alianses struktūra dāvā citām valstīm iespēju garantēt drošību un aizsardzību no Krievijas uz amerikāņu nodokļu maksātāju rēķina. Otrajā posmā ASV līderis meklē piemērotu brīdi, lai izvestu Savienotās Valstis no NATO, aizbildinoties ar nepieciešamību ietaupīt amerikāņu naudu un sodīt tos, kuri nevēlas maksāt amerikāņiem par drošību. Fināla posmā NATO sabrūk kā kāršu namiņš un, domājams, Krievija vai Ķīna (vai Krievija kopā ar Ķīnu) iekaro pasauli. Protams, tas ir ļoti jauka spiegu romāna vai Holivudas ģeopolitiskā trillera skice, taču ar paša Trampa un viņa administrācijas reālajiem motīviem tam nav ne mazākā sakara.

Tam grūti noticēt, taču šķiet, ka ASV prezidenta viedoklis par NATO ir skaidrojams ar sīkumaina biznesmeņa pragmatisko pieeju, kas dažviet novesta līdz galējībai. Pietiek atsaukt atmiņā, kā Tramps rīkojies ar citiem, dažkārt pat ļoti svarīgiem starptautiskiem līgumiem un struktūrām, ko centīgi pūlējās nostiprināt viņa priekšgājēji. Tramps atteicās no Parīzes Klimata konvencijas, tiklīdz saprata, ka ar ekoloģijas problēmām aizbildinātais citu valstu ekonomiskās attīstības apspiešanas instruments paredz zināmus (lai arī gandrīz simboliskus) upurus no ASV puses. Ar skandālu Tramps lauza Klusā okeāna tirdzniecības partnerību (TTP), kas pavēra amerikāņu kompānijām kolosālas iespējas Āzijas tirgos, taču prasīja arī zināmu piekāpšanos no Savienoto Valstu puses. TTP laušana nesa zaudējumus desmitiem (varbūt pat simtiem) miljardu dolāru apmērā ASV ekonomikai un nosvītroja gadiem ilgu amerikāņu diplomātu un lobistu darbu, tomēr Trampu tas neapturēja.

Морские пехотинцы США во время учений НАТО Trident Juncture 18 в Исландии - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Pēdējās iespējas" instruments. Ko NATO domā par sadarbību ar Krieviju

ASV līdera pārrunu pozīcijas pamatā ir viens princips, ko viņš noslīpējis, strādājot nekustamo īpašumu nozarē Ņujorkā: Trampam ir jāsaņem visa (patiešām visa) iespējamā peļņa, citādi darījums nenotiks, neskatoties uz visiem iespējamajiem Trampa zaudējumiem. Dažkārt tāda kovbojiska pieeja var palīdzēt biznesā, kad iespējams atkal un atkal lauzt darījumus cerībā visbeidzot atrast partneri, investoru vai klientu ar vāju raksturu, ko izdosies "saliekt ragā". Ģeopolitikā tāda pieeja nelīdz – planēta ir pārāk maza, un vāja rakstura muļķu planetāra un pat reģionāla mēroga politiķu vidū ir ļoti maz. Taču tas netraucē Trampam izmantot minēto principu pat attiecībās ar NATO: Eiropai ir jāmaksā ASV nodeva 2% apmērā no IKP (tas ir, simtiem miljardu eiro), un nekādiem citiem variantiem Tramps nevar piekrist, it īpaši tagad, kad mērķis daudzkārt pasludināts publiski. Ļoti iespējams, ka tik kategoriska un – saucot lietas īstajos vārdos – skopulīga pieeja galu galā patiešām novedīs pie NATO sabrukuma, jo Vācija un Francija no savas puses pilnā sparā strādā pie "Eiropas armijas" izveides, bet Savienoto Valstu prezidentam var ienākt prātā, ka labākā iespēja atrisināt problēmu būs skaļi aizcirst durvis.

Ziņa ir laba. Pieredze liecina: ja likt mierā tagadējās paaudzes rietumvalstu politiķus, tie pakāpeniski novedīs gan Eiropas Savienību (par to liecina Brexit), gan NATO līdz stāvoklim, kurā savienības atgādinās vēlīno PSRS. Tālāk jau "process aizies", un nekas vairs nespēs apturēt Rietumu bloka sabrukumu.

Ziņu lente
0