Viedoklis

Beidzot pielikts punkts. "Krievu faktors" amerikāņu netīrajās vēlēšanās ir pierādīts

© AFP 2023 / Kena Betancur Выборы в США
Выборы в США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV mediji ziņo, ka Facebook bloķējis piecus viltotus kontus, kas piedalījušies vēlēšanās ASV.

Sāksim ar ziņām. ASV mediji informēja, ka Facebook bloķējis piecus viltotus kontus, kas piedalījušies tā saucamajā "Alabamas projektā", portālā RIA Novosti stāsta autors Viktors Marahovskis.

Pasākums ir mazliet aizkavējies, jo projekts jau savu ir panācis, turklāt sekmīgi. ASV Senāta vēlēšanu kampaņas laikā šoruden to īstenoja ar Baraka Obamas administrāciju saistītu "demokrātisko ekspertu" grupa.

Резиновые утята - Sputnik Latvija
Svētku šausmas: kā pasargāties no rotaļlietām–kiberspiegiem

Lietas būtība: īsi sakot, speciālisti apkopoja visus paņēmienus, par kuru pielietojumu pēdējo divu gadu laikā apsūdzēti bēdīgi slavenie "krievu troļļi", un izmantoja tos pret republikāņu kandidātu, tātad – par labu demokrātam.

Pirmkārt, viņi izstrādāja viltus lapas, kuru "īpašnieki" pozicionēja sevi kā republikāņus un konservatīvos, taču patiesībā popularizēja propagandu ar mērķi uzmundrināt demokrātu vēlētājus un apbēdināt republikāņus.

Otrkārt, pa tīkliem sāka izplatīt informāciju par to, ka republikāņu kandidāts esot pasūtījis sev jaunas meitenes.

Treškārt, republikāņu kandidāta oficiālajai lapai pievienoja desmitiem tūkstošu "botu" ar krievu vārdiem, par ko ar baudu stāstīja gan vietējā, gan nacionālā prese – "republikānim ir Kremļa sekotāji".

Un tā tālāk.

Главный редактор телеканала RT и МИА Россия сегодня Маргарита Симоньян - Sputnik Latvija
Margarita Simoņana par Sputnik žurnālistu saraksta publikāciju: "Sveicu 1933. gadā"

Rezultātā pirmo reizi ceturtdaļgadsimtā demokrātu kandidāts republikāni uzvarēja, gan ar nelielu pārsvaru – 20 tūkstošiem balsu.

Informācija par notikušo parādījās tikai tagad, decembra nogalē, turklāt visai dīvainos apstākļos. New-York Times publicēja lielu rakstu, kurā stāstīja par operāciju kā "slepenu eksperimentu", kura mērķis bija "imitēt Krievu Taktiku".

Pie tam rakstā izskanēja apgalvojums, ka "projekta budžets – 100 tūkstoši dolāru – bija pārāk mazs, lai ietekmētu kampaņu ar auditoriju 51 miljona apmērā".

Spriežot pēc daudzajiem apgalvojumiem par operācijas "eksperimentālo" raksturu, nāk prātā secinājums, ka vairākas nedēļas pēc vēlēšanām radies informācijas noplūdes risks un "demokrātiskie eksperti" nolēmuši steigšus apskriet sāncenšus un nodot ziņu pārbaudītam demokrātiskajam medijam, aprakstot notikušo kā nevainīgu "Krievu Taktikas" vingrinājumu.

Kāpēc tas viss mums šķiet interesanti

Īpaši būtisks ir kategoriskais apgalvojums par to, ka 100 tūkstošus dolāru vērtā "operācija ar svešo karogu" nekādi nevarēja ietekmēt vēlēšanu rezultātus Alabamas štatā. Aiz kadra palicis fakts, ka operācijas rezultātā vesela kaudze mediju, pat autoritatīvā Washington Post pārmeta republikāņu kandidātam krievu troļļu atbalstu. Tas ir, patiesībā operācija ietekmēja miljoniem cilvēku.

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM par ASV: ar tādām metodēm "pasaules valdnieki" vēl ilgi nebūs "vareni"

Lieta tāda, ka 100 tūkstoši dolāru ir aptuveni tā pati naudas summa, ko pēc to pašu "demokrātisko ekspertu" aplēsēm izmantoja "Krievijas troļļi", kuri it kā iejaucās ASV prezidenta vēlēšanu kampaņā 2016. gadā. Taču tur aplēses ir pavisam citādas: valda uzskats, ka troļļi ietekmējuši vairāk nekā 120 miljonus amerikāņu vēlētāju.

Jāpiebilst, ka ir neiespējami apgalvot: taktika, par ko apsūdzēti krievi, un demokrātu polittehnologu izdarības Alabamā nav salīdzināmas. Skaidri un gaiši teikts, ka demokrātu speciālisti precīzi izmantojuši "krievu tehnoloģijas".

Rezultātā mūsu priekšā ir sekojoši fakti.

1) Netīru informācijas tehnoloģiju pielietošana Savienoto Valstu iekšpolitikā – pierādīts fakts.

2) Netīrajās tehnoloģijās aktīvi izmantots "Krievijas faktors" – starp citu, šis fakts pierādīts pirmo reizi.

3) "Krievijas faktoru" tīšām radījuši cilvēki, kuri jau divus gadus gremžas par Krievijas iejaukšanos, lai maksimāli diskreditētu savus politiskos pretiniekus.

4) Netīrās kampaņas budžets ir tieši tāds pats, kāds bijis "krievu troļļiem" (kuru pastāvēšana nav pierādīta), tikai daudz mazākā darba iecirknī. Metodes ir tādas pašas.

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Latvija
Cinisms pārsteidz: Krievijas ĀM novērtēja BBC darba stilu

Tomēr "krievu troļļu" atmaskotāji apgalvo, ka kampaņai nav bijis nekādas nozīmes.

Uzprasās dziļš filozofisks secinājums, taču mums atradīsies vienkāršāks slēdziens. Dažs labs ir tā aizrāvies, ka vairs pat necenšas pataisīt ticamus savus melus un taisnošanos.

Taču, kā jau redzams, vainīgi tik un tā būs krievi.

Ziņu lente
0