Viedoklis

Uz goda vārda un vienas dzenskrūves. ASV atsakās no Arktikas?

© Sputnik / Роман Денисов / Pāriet pie mediju bankasАтомный ледокол "Арктика" во главе каравана судов, идущего Северным морским путем.
Атомный ледокол Арктика во главе каравана судов, идущего Северным морским путем. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas un Savienoto Valstu konfrontācija Arktikā nav notikusi – sāncensis nav ieradies. ASV mediji ziņo, ka ASV ledlaužu flotes stāvoklis ir tāds, ka vajadzētu meklēt palīdzību Krievijā.

Amerika, protams, ir varena valsts, visus pīšļos satrieks, raksta radio Sputnik autors Vitālijs Fotins. Bet Krievija – to mēs visi esam paturējuši prātā – ir lokāla valsts ar lupatlēveros saplosītu ekonomiku. Taču pasaulē ir vietas, kur cilvēks ar grūtībām sper kāju, un tur diemžēl "saplosītā valsts" turas mundri.

Transporta kuģu karavāna ledlaužu pavadībā dodas pa Ziemeļu jūras ceļu - Sputnik Latvija
Suecas kanāls Arktikā: kā Krievija gūst priekšrocības globālās sasilšanas rezultātā

Patlaban pasaulē aizvien biežāk tiek apspriesta Arktika: sak, perspektīvs reģions, un – še tev nu bija – acumirklī kļūst redzamas krievu ļaundarības. Noplūdes, uzplūdumi, visādi draudi visai pasaulei. Tāpēc briļļainie rietumu prāti nopietni ķērušies nosodīt "Krievijas agresiju Arktikā". Bet krieviem taču patiesībā nekā nav. Nav nekā, par ko normālas valstis neinteresētos.

Interesi pieņemts balstīt uz kaut kādiem pamatiem. Amerikāņi draudīgi demonstrēja interesi, taču ar pamatiem pagaidām ir tā pašvakāk. Vajadzīgas taču visādas mācības, reidi, klātbūtne. Var jau pēc sirds patikas brēkt no televizora, bet krieviem labāk vajadzētu vienu reizi redzēt, nevis simtreiz dzirdēt.

Un te nu parādās problēma. Krasta apsardze nez kāpēc nesteidza rīkot mācības, pēc tam manevri pat tika  atcelti. Iemesls ir vienkāršs. "ASV ledlaužu flote". Šajā frāzē vārdu ir vairāk nekā pašu ledlaužu. Kad sāka skaitīt un pārbaudīt, iznāca, ka ledājos var nosūtīt vienu vienīgu kuģi. Kad pārbaudīja vēlreiz, iznāca, ka tas kuģis no ledājiem diezin vai atgriezīsies. Nu, vismaz ne pats saviem spēkiem. Nāksies spert baismīgu soli – lūgt krievus glābt tādu jēdzienu kā "ASV ledlaužu flote". Tātad grozi, kā gribi, labāk tomēr nelīst.

ASV JKS atomzemūdene USS Florida. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV un Krievijas "konfrontācija" Arktikā: fineses ir būtiskākās

Problēma ir skaidra. Dodiet naudu, būvēsim. Ar ledu un mietiem satrieksim krievu ledlaužus. Bet globuss Ovālajā kabinetā stāv augšējā plauktā, Arktika no apakšas nav redzama. Sagriezts globuss nepārtraukti apstājas pie Meksikas. Pants "dodiet naudu, būvēsim" aizgājis valsts dienvidu žogam. Ziemeļos valda klusums. Ledāji, vējš, roņi. Kaut kur aiz apvāršņa viltīgais ienaidnieks grozās no vieniem sāniem uz otriem un asina ilkņus. Roņiem.

Kaut kādai izejai taču jābūt. Vismaz vārdos. Jo patiesībā ar vienu kuģi dokā, lai cik skaisti tas būtu iedēvēts par "Polārzvaigzni", krievu lāču draudus atvairīt neizdosies. Polārzvaigne pagaidām ir debesīs. Mazā Lāča zvaigznājā. Atliek tikai ar godavārdu un vienu dzenskrūvi.


Ziņu lente
0