Viedoklis

Būtu jau labi, tikai rokas par īsu: "Ziemeļu straumes 2" būvdarbi turpinās

© Nord Stream 2 / Thomas EugsterGāzesvada Ziemeļu straume-2 būvdarbi. Foto no arhīva.
Gāzesvada Ziemeļu straume-2 būvdarbi. Foto no arhīva. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņi ar ukraiņiem draud "Ziemeļu straumei 2", bet gāzesvads tik iet uz priekšu. "Gazprom" ir pārliecināta: nevienam neizdosies tam kaitēt.

Vašingtona apturēs "Ziemeļu straumi 2", lai glābtu Eiropu, ir pārliecināts ASV vēstnieks ES Gordons Sondlends. Viņš saka: kaut kāda loģika tur ir un, ja ES to neaptvers, ASV liks lietā "milzum daudz instrumentu", lai projektu izjauktu. Tiesa, viņš gan nepastāstīja, kas tieši ietilpst tajā "jauna bebra komplektā", taču neseno notikumu kontekstā var pieļaut, ka tur ir dažādu krāsu un izmēru sankciju. Taču, ņemot vērā eiropiešu reakciju pēc antiirānas sankcijām (viņi atteicās tās pildīt), var iznākt tā, ka neiedarbosies arī pret gāzi vērstās sankcijas, uzskata radio Sputnik autore Marija Baļabina.

Tomēr diezin vai tāpēc vien amerikāņi atteiksies no saviem iemīļotajiem instrumentiem. Čemodāniņu ar tiem Vašingtonas pēdās stiepj Kijeva – tā nesen paziņoja, ka Ukraina un ASV kopā cīnīšoties pret Krievijas gāzi. Citādi Eiropas enerģētiskajai drošībai pavisam būs gals klāt. Taču, ja Vecajā Pasaulē degvielas no Krievijas nebūs, tur viss būs kārtībā, plūdīs amerikāņu gāzes upes, iestāsies brīnišķīgā nākotne, un miers visā pasaulē.

Vašingtona, Kijeva un vēl daži neapmierinātie uzskata, ka "Ziemeļu straume 2" padarīt Eiropu par Krievijas ķīlnieci. Ja gāzesvada nebūs, Eiropa kļūs par ASV ķīlnieci, un tas jau būs pavisam labi.

Ziemeļu straume 2 - Sputnik Latvija
"Ziemeļu straumes 2" īstenošanas dēļ Naftogaz ķeras pie "plāna B"

ES gan tā nedomā. Vācijas kanclerei Angelai Merkelei droši vien jau apnicis atkārtot, ka gāzesvads tiks uzbūvēts. Pie tam viņa cenšas nomierināt vismaz ukraiņus – lūdz Maskavu atstāt neuzticamajai valstij vismaz kādu daļu tranzīta.

Te nu Kijevai vajadzētu piekrist un nomierināties, jo pēc visa, kas noticis "Naftogaz" un "Gazprom" starpā, viņi varētu palikt pavisam bešā. Vai tad viņus glābtu amerikāņu SDG, ko vadātu cauri Mariupoles ostai?

Taču tagad Kijeva vairs nevar nociesties, nelamājot Krieviju. Tāpēc, nepievēršot uzmanību tam, ka veselas pilsētas Ukrainā salst bez apkures, Kijeva cīnās ar "Ziemeļu straumi 2". Labāk visus savējos nosaldēs, taču "ienaidniekam" nepiekāpsies.

Ko lai iesāk – Krievija citu valstu darīšanās neiejaucas. Turklāt visas šīs intrigas nespēj kaitēt Krievijas gāzesvadam. "Gazprom" uz draudiem jau atbildēja: 200 kilometri jau uzbūvēti, uzbūvēsim arī visu pārējo.

Ziņu lente
0