Viedoklis

Baltijas enerģija: kā iekost Kremļa elkonī

© Sputnik / Александр ЛиповецIgnalinas atomstacija
Ignalinas atomstacija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviešiem un lietuviešiem ekrānā skaidro: jūs tagad par elektroenerģiju tik daudz maksājat ne bez iemesla, lai nebūtu atkarīgiem no Krievijas. Mēs tagad tur mazāk ņemam, Kremlis nervozē. Nu un kādus secinājumus latviešiem un lietuviešiem no tā ir jāizdara?

Kā zināms, to, ka nauda nav galvenais dzīvē, saproti tikai tad, kad tā ir. Ar elektroenerģiju tas pats, tikai otrādi, raksta radio Sputnik autors Pjotrs Maļejevs. Tas, ka tā mūsdienās ir galvenais dzīvē, saproti, kad tās nav. Pat mūsu omulīgā iekšējā pasaule ar savu ekrānu tomēr šad tad atgādina: atgriezies ārpasaulē, atrodi ierīci un pieslēdzies strāvas avotam. Ja, nedod Dievs, mājās pazūd strāva — viss pagalam, tur vairs nav ko darīt. Mājīgs dzīvoklis acumirklī pārvēršas nepievilcīgās telpās.

Baisais un stulbais padomju režīms, kurš speciāli ņirgājās par cilvēkiem, uzbūvēja Lietuvā baisu elektroenerģijas ieguves un ražošanas sistēmu. Ar to fasādes republika ražoja vairāk, nekā patērēja un bija spiesta pārdot lieko strāvu par naudu Rietumiem. Pie vainas bija Ignalinas atomstacija  kuru speciāli uzbūvēja Kremlis, lai indētu brīvību mīlošos lietuviešus ar totalitāro enerģiju.

Электроподстанция - Sputnik Latvija
Lētāko elektroenerģiju Lietuvai pārdod Kaļiņingrada un Baltkrievija

Eiropas briļļainie, kurus viegli piemānīt sīkumos, bet neiespējami būtībā, uzreiz aizdomājās par draudiem, kurus slēpa padomju reaktori. Un uzstādīja jautājumu tieši: gribi ES — pie velna AES. Lai tā būtu, precos, tikai tu darbu met pie malas — vecenei jāsēž mājās. Viņa arī pārstāja nest mājās enerģētikas produktus un sāka rīt tās mājās.

Cīņā par slaidu figūru, mūsdienu veselību, naturālo produktu modi un politiski iekrāsoto zaļo krāsu republikai negāja secen arī aizraušanās ar "zaļo enerģiju", kuru uzspieda Briseles vīrs. Viss modīgais ir dārgs, bieži neattaisnoti, nerentabli, taču būt stilīgiem ir svarīgāk par naudu. Un kad no lejas skābi klauvēja — augšā Baltijā vienmēr vilka ārā visu izskaidrojošo jau no pagājušā gadsimta mantru — Eiropā vēl vairāk maksā un nesūdzas.

Tiesa, ar laiku kaut kā noskaidrojās, ka sūdzas un vēl kā, taču tas nav galvenais. Galvenais, ka tagad elektroenerģijas cenas Lietuvā un Latvijā nez kāpēc ir augstākas, nekā tādā gudrā un dārgā Zviedrijā. Un vispār augstākās reģionā. Kā tad tā, atkal prašņā no lejas. Viņiem ekrānos arī skaidro — tas viss, lai būtu neatkarīgiem no Krievijas. Mēs tur tagad mazāk ņemam, Kremlis kož elkoņus, nervozē.

Elektropadeves līnija - Sputnik Latvija
Baltijas valstis sadalījušas izdevumus elektrotīklu sinhronizācijai ar Eiropu

Patrioti priecīgi piežmiedz acis. Taču ir arī tie, kas nerimstas, kuriem ar to ir par maz un kuriem ar šādu skaidrojumu nepietiek. Skandināvija tak, saka, nu pavisam taču neatkarīga, kādēļ tad tur lētāk? Viņiem no platformas teic: tas ir nepareizs secinājums. Radās faktori, vēja bija maz, ūdens šovasar slikti tecēja, Kremļa režīmu šūpojām. Un vispār, ko jūs piesējāties, ko asaras lejat? Mums, saka, ziniet kāda enerģētika? Mums ir laba enerģētika! Tīra kā asara.

Skaidrojumi pārliecinoši. Var ar mēli paklikšķēt, bet apmierināties. Kad valstij laba enerģētika — pusē darbs padarīts. Izdevumu, protams, žēl, taču spēle ir to sveču vērta, kuras šobrīd maksā dārgi. Nekur jau neliksies šā vai tā. Deg volframa kvēldiegs — tu tik paspēj maksāt.    

Ziņu lente
0