Viedoklis

Komiķu uzstāšanās baznīcā Lietuvā: vārda brīvība nenozīmē nekaunību

© Sputnik / Вадим АнцуповРафик Григорян, председатель палаты национальных меньшинств Эстонии
Рафик Григорян, председатель палаты национальных меньшинств Эстонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vārda brīvība neatbrīvo cilvēkus no atbildības un paškontroles, norādīja Igaunijas Mazākumtautību palātas vadītājs Rafiks Grigorjans, komentējot incidentu katoļu baznīcā Lietuvā.

RĪGA, 19. augusts — Sputnik. Juristu un politiķu vidū nav vienota viedokļa par to, vai nāktos sodīt komiķus par ticīgo jūtu aizskaršanu, atzīmēja Igaunijas Mazākumtautību palātas vadītājs Rafiks Grigorjans intervijā Sputnik Igaunija. Tomēr, pēc viņa domām, ir nepieļaujami aizvainot cilvēkus un izsmiet viņu jūtas.

"Tas ir amorāli un netaktiski, vārda brīvība nenozīmē nekaunības brīvību," – uzsvēra Grigorjans.

Viņš piebilda, ka vārda brīvība, tāpat kā jebkura cita civilizēta cilvēka brīvība neatbrīvo cilvēkus no atbildības un paškontroles. Ar vārda brīvību cilvēki nereti sedz savas savtīgās intereses, nekaunīgu un vienaldzīgu attieksmi pret sabiedriskajām uzvedības normām, uzsvēra politiķis. 

Pēc viņa domām, nav iespējams dzīvot sabiedrībā un būt brīvam no tās uzvedības normām – cilvēku kopīga pastāvēšana paredz savstarpēju cieņu pret jūtām un interesēm.

"Ir nepieļaujami, ja vienu brīvība tiek izmantota citu nebrīvībai. Jebkuram demokrātiskas sabiedrības loceklim, vienalga, vai viņš būtu ticīgais vai ateists, ir jābūt pārliecinātam par to, ka viņu un viņa ģimeni aizsargā valsts un likums, ka viņš nekļūs par uzbrukuma vai apvainojuma objektu, ka visi apkārtējie cilvēki, neatkarīgi no izcelsmes vai stāvokļa, dzīvos saskaņā ar valstī pieņemtajiem noteikumiem un normām," – piebilda Rafiks Grigorjans.

Pussy Riot lietuviešu stilā

Iepriekš vēstīts, ka 2018. gada 15. augustā Turgeļu ciemā Lietuvā trīs komiķi liturģiskos tērpos iekļuva katoļu baznīcā un organizēja "misi", poļu valodā aicinot baznīcēnus apmeklēt izklaides pasākumu Zero Live Show. Sakarā ar incidentu Lietuvas policija sākusi pirmstiesas izmeklēšanu.

Krucifisks - Sputnik Latvija
Pussy Riot lietuviešu stilā: komiķi organizējuši "reklāmas misi" poļu baznīcā

Incidents radīja plašu atbalsi. Daudzi tajā saskatīja paralēles ar lietu par "panku dievkalpojumu", ko organizēja krievu feministu grupa Pussy Riot.

Atgādināsim, ka 2012. gada februārī grupas dalībnieces Maskavas Kristus Glābēja katedrālē organizēja akciju, ko nodēvēja par panku misi "Dievmāte, padzen Putinu!". Vēlāk šo izdarību videoieraksts tika publiskots portālā YouTube. Par huligānismu tika aizturētas grupas dalībnieces Nadežda Tolokoņņikova un Marija Aļohina, kam rezultātā tika piespriesta brīvības atņemšana uz diviem gadiem vispārēja režīma kolonijā, un Jekaterina Samuceviča, kam tika piespriesta brīvības atņemšana nosacīti. Tiesas spriedums, kurā grupa tika atzīta par vainīgām, radīja nebijušu rezonansi visā pasaulē.

Ziņu lente
0